Hello Termékenység Tudatosság

Miért csak 5 napon át termékenyek a nők, míg a férfiak minden nap nemzőképesek?

Ahhoz, hogy megértsük, miért csak 5 napon át termékenyek a nők, nagyon fontos ismerni, hogyan működik a női test, és hogyan néz ki egy normális menstruációs ciklus.

Mikor normális egy menzesz?

A havi vérzés akkor normális, ha 24-38 napos ciklusokban jelentkezik, 8 napnál nem tart tovább, lényeges fájdalommal nem jár.

Mikor forduljunk orvoshoz?

Kórosnak tekintjük a vérzést akkor, ha rendszertelen, túl rövid vagy túl hosszú időszakok elteltével jelentkezik, túl sok, nagy mennyiségű vérzés jelentkezik, vagy a ciklus elhúzódó, illetve fájdalmas.

A menstruációs ciklust az agy és a petefészkek által termelt hormonok szabályozzák. A menstruációs ciklusnak két szakasza van. A follikuláris fázis a ciklus 1. fele, illetve a luteális fázis a ciklus 2. fele. Az átmenet az egyik szakaszból a másikba fokozatos. Mindkét szakaszban más és más hormonok termelődnek. A ciklus során csupán egy vagy két tüszőből lesz érett petesejt, mely a petevezetőbe jutva készen áll a megtermékenyítésre.

A méh nyálkahártyája is hormonális szabályozás alatt áll. Amennyiben az embrió nem ágyazódik be, a hormonszintek csökkenése a méhnyálkahártya leválását okozza, és vérzés keletkezik. Ez az úgynevezett menstruáció.

 

Miért csak 5 napon át termékenyek a nők, míg a férfiak minden nap nemzőképesek?

A ciklus első napja a menstruáció első napja is egyben, ekkor kezdődik a menstruációs vérzés. Amikor a hormonok szintje (follikulus stimuláló hormon) a vérkeringésben elér egy bizonyos küszöbértéket, a tüszők növekedésnek indulnak. A növekedésnek indult petesejtek közül egy kiválasztódik (ún. domináns tüsző), míg a többi megáll a fejlődésben, és elhal. Minden egyes hónapban egy petesejt megérik, és másik 1 000 elhal.

Az érett tüsző ugyancsak hormonokat termel, mely végső soron tüszőrepedéshez vezet. A megrepedt tüszőből a petesejt kiszabadul, és bekerül a petevezetőbe. Ha a petevezetőbe került petesejtet a hímivarsejt megtermékenyíti, az elkezd osztódni, és abból lesz az embrió, amely a méh üregébe jut, és beágyazódik. A petesejt a tüszőrepedés után átlagosan 12-24 órán belül képes a megtermékenyülésre.

 

Minden egyes hónapban tehát egy petesejt érik meg, mely a tüszőrepedés után 12-24 órán át képes a megtermékenyülésre. Ha a spermiumok már a petevezetőben vannak, akkor a petesejt és a spermium „időben” találkozik.

 

Ha a hímivarsejtek csak később jutnak a petevezetőbe, akkor nincs megtermékenyülés, várandósság sem lesz. A hímivarsejtek átlagosan 3-5 napon át életképesek. Ha az együttlét legkésőbb 5 nappal a tüszőrepedés előtt történik, akkor van esély a terhességre, ha korábban, vagy később akkor a várandósság esélye gyakorlatilag nulla.

menstruacios ciklus small

Mi kell ahhoz, hogy az embrió beágyazódjon?

A tüszőrepedés után a tüsző sárgatestté alakul, a szerepe megváltozik, és egy progeszteron nevű hormont termel. A ciklus második fázisában termelődő hormonoknak az a szerepe, hogy a méhnyálkahártyát az embrió beágyazódására alkalmas állapotba hozzák. A megfelelő méhnyálkahártya kulcsfontosságú szerepet játszik a terhesség fenntartásában.

Ha a petesejt megtermékenyült és sikeresen beágyazódott a méhbe, akkor az megindítja a humán koriogonadotropin (HCG) nevű hormon termelődését. Ez a hormon fenntartja a sárgatest működését. A HCG az a hormon, amelyet a terhességi tesztekkel mutatunk ki.
Amennyiben terhesség nem következik be, a progeszteron szintje lecsökken, amely a méhnyálkahártya leválását eredményezi. Ezt követően egy újabb ciklus indul el. Ez lesz az új menstruációs ciklus első napja.

 

A cikket írta: Dr. Vesztergom Dóra szülész-nőgyógyász, endokrinológus, meddőségi specialista

VISSZA A TÖBBI CIKKHEZ