FELELŐSEN MAGADÉRT

Hogyan és mit mozogj a menzesz alatt, akár otthon is

Megkérdeztük a FEME szakértőjét milyen típusú edzésformát ajánl, valamint van-e bármiféle tudományos megállapítás arra vonatkozóan, hogy milyen sport a legmegfelelőbb a menstruációs ciklus alatt.

Dr. Vesztergom Dórától megtudtuk, hogy a kutatók azt találták, hogy a ciklus első felében (ez általában a menzesz első napjától számított első két hét a tüszőrepedésig) jobban fejleszthető az izomerő, míg a ciklus második felében (a tüszőrepedéstől számított két hét) a kardiovaszkuláris jellegű edzések végzése ajánlott.

 

izomerőt fejlesztő mozgásformák:

  • - kézisúlyzóval, gumikötéllel végzett gyakorlatok
  • hosszan kitartott testhelyzetek- például plank, falnál kézenállás - fél vagy egy percen keresztül
  • ismétlésszámú gyakorlatok – például 3X10 női fekvőtámasz, kitörés

kardiovaszkuláris jellegű mozgásformák: 

  • szközzel: otthoni futópad, elliptikus tréner, szobabicikli használata; ugrókötelezés
  • eszköz nélkül: magastérdemelés, helyben futás, terpeszugrás tapssal

 

Számos edző, tréner indította el a saját online felületét, ahol követhetjük minden nap az edzéstervet. Ugyanígy: találunk jógavideókat, otthon végezhető saját testsúlyos edzéseket is az erre dedikált online csatornákon. A legpraktikusabb megoldás - ha valaki rendszeresen edzett közösségben vagy esetleg stúdióban jógázott -, hogy felveszi a kapcsolatot a tanárral és ebben az időszakban is sportolhatnak együtt a videótechnikának köszönhetően. Így a kapcsolattartás is megmarad, valamint személyre szabott tanácsokat követhetünk.

Ma már számos családban van valamilyen sporteszköz, súlyzó, esetleg futópad, otthoni bicikli – használjuk! Ha nincs semmi, az sem gond, hiszen például súlyzó helyett a vizespalackokat is edzhetünk. A jógázáshoz sem kell külön matrac: egy egyszerű szőnyeg vagy polifóm is megteszi. Illetőleg, például a guggolásokhoz, felülésekhez, fekvőtámaszokhoz, ugrálásokhoz, nyújtásokhoz valóban csak elhatározás szükségeltetik! Mindemellett, nézzünk szét a szekrények alján, pakoljunk szét a nyári holmik között, hátha ráakadunk egy ugrálókötélre vagy hullahopp karikára.

TEstgyak2

Ez a rendkívüli időszak hozott egy egyedi megoldást is, ami támogathatja az otthoni mozgást. Lehet, hogy a lakóhelyed közelében, az utcában lévő edzőterem bezárt, de érdemes felmenni az oldalukra, hiszen sokan indítottak olyan kezdeményezést, hogy jelképes összegért cserében hazaviheted, „örökbe fogadhatod” a már lefertőtlenített súlyzót, kettlebellt, jógaszőnyeget stb.

Lényeges tudnod, hogy mozgás előtt és utáni is mosd le az eszközöket, valamint te is moss alaposan kezet! Ez csupán egy egyszerű, könnyen betartható szabály – ne állítson meg abban, hogy sportolj otthon. Ne feledd, hogy mozogni a menzesz alatt is kell és mindezt otthon is lehet! A testi és a pszichés egészségünk megőrzése szempontjából pedig ebben az időszakban az otthoni mozgás „kötelező”!

Olvasd el kapcsolódó cikkünket menstruáció témában:

Miért fontos a menstruációs napló?

Mozogj a menzesz alatt – otthon is!!

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.