FELELŐSEN MAGADÉRT

Miért foglalkozz a súlyoddal? Ne a bikiniszezon miatt!

 

Itt a nyár, ilyenkor többször állunk rá a mérlegre, diétázunk és talán többet is sportolunk. Holott, az ideális testsúly nem a divat és „szépség”, hanem az egészségünk miatt fontos!  Számos nőgyógyászati betegség hátterében ugyanis az elhízás áll.

A FEME szülész-nőgyógyász szakértői sokszor hangsúlyozták már cikkekben, kerekasztal-beszélgetések, online fórumok során, hogy az egészségünk megőrzése érdekében mindenképpen muszáj a testsúlyunkkal is foglalkozni. A túlsúly nem esztétikai probléma, ezért nem is érdemes hiúsági kérdésként kezelni, és külső, esetleges társadalmi elvárásokhoz igazodva megítélnünk hány kilónak kellene lennünk. Az viszont tény, hogy az elhízás számos nőgyógyászati problémát okozhat, ezért figyelni kell az életmódunkra. Sem az elhízás, sem a soványság nem tesz jót, ugyanis mindkét esetben felborulhat az egészséges hormonális folyamat, amelyek az egész szervezetre kihat. Magyarországon, ahogy Európában is, az elhízás az egyik legnagyobb közegészségügyi probléma, ezért nem lehet elégszer beszélni róla.    

Dr. Katona Renáta, a FEME szülész-nőgyógyász szakértője azt tanácsolja, hogy ha valakinek nem változott meg az étkezési szokása, mégis „többet mutat a mérleg”, mint pár hónappal azelőtt, akkor mindenképpen keresse fel a nőgyógyászát! Ugyanis, ki kell vizsgálni, mi állhat a hízás hátterében, így megelőzhetőek az esetlegesen kialakuló nőgyógyászati betegségek. Objektív mérőszámként a testtömegindexet is használhatjuk a „normál testsúly” megállapítására, mégis jobb, ha szakemberhez fordulunk.

 

Az elhízás és a hormonok  

A testben komplex hormonális folyamatok játszódnak le, így az elfogyasztott étel nagy mértékben befolyásolja a női nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron) szintjét. A gyors felszívódású szénhidrátok (fehér lisztből készült kenyér, rizs, krumpli stb.) növelik a testtömeget, a zsírszövet pedig ösztrogénraktárként működik, ennek megfelelően az elhízás következtében nőhet az ösztrogén szint. A megnövekedett ösztrogén szint számos nőgyógyászati betegséghez vezethet, például miómához, a méhizomzat jóindulatú daganatának kialakulásához.  „Bizonyos típusú mióma kezelhető azáltal is, hogy ellensúlyozzuk az ösztrogéndominanciát életmódbeli változással. Sporttal, a táplálkozási szokások megváltoztatásával. Ma már számos más egyéb módszer is létezik a mióma kezelésre, amelyek hatékonyak és javítanak a páciens életminőségén.” – mondta Dr. Katona Renáta.

Nemcsak a mióma, hanem más nőgyógyászati betegség, így például a Policisztás Ovárium Szindróma (PCO szindróma vagy PCOS) esetében is fontos az ideális testsúly. „A PCOS kialakulása mögött részben genetikai hajlam áll, felelőssé tehetők a várandósság alatti anyai hormonok magzati hatásai, de a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód szerepe is vitathatatlan. Alapvetően az androgének és az inzulin nevű hormon a felelősek a PCOS tüneteinek kialakulásáért. Emellett nagyon fontos, hogy mekkora a testsúlyunk. A túlsúly növeli ezeknek a hormonoknak a termelését, így még markánsabbak lesznek a PCOS tünetei. Ugyanez igaz fordítva is: ha csökken a testsúly, általában a tünetek is javulnak” – mondta Dr. Vesztergom Dóra, a FEME szülész-nőgyógyász, reproduktív endokrinológiával foglalkozó szakértője.

 

Életkorral járó változások

Bizonyos életszakaszokban, a hormonális változásoknak megfelelően, természetes módon a testsúly is változik. A menopauza idején mindenképpen érdemes tudatosabban odafigyelni az életmódunkra: „A menopauzakor, ötvenéves korunk körül, már nem áll fenn a terhesség lehetősége, elmarad a menstruáció, így ehhez a folyamathoz már nem kell a szervezetnek energiát termelni, például nem kell felépítenie a méh nyálkahártyáját. Olyan hormonális változások történnek a testben – például csökken az ösztrogén, progeszteron szintje –, amelyek miatt csökken az anyagcsere. Vagyis, hiába eszünk ugyanannyit, nem használ fel a szervezetünk annyi kalóriát, és azt látjuk, hogy sajnos bizony jönnek fel a kilók. Ahhoz, hogy a lerakódott zsír miatt ne jelentkezzen semmilyen betegség és megőrizzük egészségünket, muszáj változtatni az életmódunkon. Együnk kevesebbet, valamint több fehérjét és több rostot fogyasszunk! Emellett intenzívebb és gyakoribb kardió típusú mozgásformát érdemes választani, ilyen például a futás” – figyelmeztetett Dr. Katona Renáta.

Általános étkezési tanácsok

A FEME szakértői azt tanácsolják, hogy figyeljünk oda a megfelelő étkezésre. Ez ügyben dietetikus szakemberhez is fordulhatunk. Továbbá, nőgyógyászati betegség esetén speciális diéta javasolt, ezért nőgyógyásszal is érdemes konzultálni. Amennyiben nincs nőgyógyászati betegségünk, úgy pár egyszerű alapelvet kell csak szem előtt tartani az étkezés során. „Naponta együnk friss gyümölcsöket és zöldséget, valamint gabonaféléket és tejtermékeket. Tartsuk meg a napi háromszori vagy ötszöri étkezést! Figyeljünk arra, hogy legalább két-három liter vizet igyunk naponta! Soha ne hagyjuk ki a reggelit! Illetőleg lefekvés előtt közvetlenül már ne fogyasszunk semmit!” – javasolta Turcsák Katalin dietetikus.

A sportolást se hanyagoljuk el!

A megfelelő étkezés mellett a testmozgás is fontos! Dr. Vesztergom Dórától megtudtuk, hogy a mozgásnak mindig jótékony hatása van, és nyugodtan sportolhatunk menzesz idején is, nincs semmilyen negatívuma. Továbbá, a ciklus első felében (ez általában a menzesz első napjától számított első két hét a tüszőrepedésig) jobban fejleszthető az izomerő, míg a ciklus második felében (a tüszőrepedéstől számított két hét) a kardiovaszkuláris jellegű edzések végzése ajánlott. A FEME szakértője szerint olyan mozgásformát érdemes választani, amit szeretünk, ahol kikapcsolódunk. A lényeg, hogy örömmel végezzük és ne „muszájból”! Ha ezen alapelv mentén sportolunk, akkor a mozgás rendszeres és természetes tevékenységgé válik!

 

További cikkek a témában:

Mozogj a menzesz alatt – otthon is!!

 

 

 

 

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.