FELELŐSEN MAGADÉRT

Hogyan diagnosztizálható a mióma? A szakorvosi vizsgálat elemei

Számos rutinvizsgálat létezik, amelyet elvégezve az orvosok meg tudják állapítani, hogy miómánk van-e. Első lépésként rendszerint a kismedencei vizsgálatot szokták elvégezni. Ha már ekkor miómára gyanakszik a szakember, továbbinőgyógyászati vizsgálatot szoktak javasolni. 

Nőgyógyászati, diagnózist elősegítő vizsgálatok:

ULTRAHANG VIZSGÁLAT

Hogyan 1

Az ultrahangos vizsgálat egy olyan eljárás, amely nagyfrekvenciájú hanghullámot használ a méhen belüli kép létrehozásához. Ez egy fájdalommentes beavatkozás, amely elvégzése során szondát használ a szakember, amely a generált képet egy képernyőre továbbítja. A méh mióma diagnosztizálása során ez egy bevett vizsgálati módszer. Két fajtája létezik: egyik a hasi, amikor a szondát a hasunkon lévő bőrön keresztül mozgatja a vizsgálatot végző orvos, másik pedig a transzvaginális, amikor a hüvelyen keresztül történik az eljárás.

HISZTEROSZKÓPIA

A hiszteroszkópia során egy vékony, megvilágított csövet helyeznek be a hüvelybe, hogy megvizsgálja a méhnyakot és a méh belsejét. Ez általános gyakorlat a méhnyálkahártyák elváltozásának diagnosztizálására.

LAPAROSZKÓPIA

Hogyan 2A laparoszkópia egy sebészeti vizsgálat, amelyet érzéstelenítés mellett végeznek. Az eljárást végző szakember egy kis készüléket használ, amely fényképezőgéppel rendelkezik. Ez csatlakozik a képernyőhöz, amelyen az orvos megtekintheti a méh állapotát. Az eljárás során a sebész kis bemetszést végez a hason, ezen keresztül juttatják be a készüléket a megfelelő helyre, hogy megvizsgálhassák a méh külső felületét. A vizsgálat célja: alhasi eredetű panaszok, bizonytalan leletek, vagy a meddőség okának megállapítása, méhen kívüli terhesség gyanúja, illetve egyéb nőgyógyászati megbetegedések, elváltozások. Ezen felül terápiás céllal is használják ismert nőgyógyászati elváltozás (petefészek ciszta, miómagöb, endometriózis, stb.) megoldása érdekében.

MRI VIZSGÁLAT

Az MRI-szkenner mágneses és rádiós hullámokat használ képalkotásra. Mivel nem röntgen-sugár éri a pácienst, így a káros sugárzás is kizárható. Mivel testünk nagy része, mintegy kétharmada víz, így ez a módszer kiváló diagnosztikai eljárás. A vizsgálat a szervezet folyadéktereinek mágneses térben történő megváltozásán alapszik. Szervezetünkben ugyanis egy-egy betegség hatására a szövetek és a sejtek víztartalma megváltozik, így láthatóvá válnak az eltérések. Nemcsak tumorok diagnosztizálása során nagy segítség, hanem akár gerincbetegségek, idegrendszeri elváltozások vagy éppen anyagcsere zavarok megállapítására is alkalmas. Az MRI-vizsgálatok által készített képek – a többi képalkotási móddal összehasonlítva – sokkal részletesebbek és ezért magasabb diagnosztikai minőséggel rendelkeznek, mint a gyakrabban használt röntgenkészülékek. Az eljárás teljesen fájdalommentes és veszélytelen. A pacemakerrel és mágnesezhető implantátumokkal, fémanyagokkal rendelkező betegek azonban nem vizsgálhatók így.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.