Nemi betegségek – szexuális úton vagy e nélkül is megszerezhetők?

Szexuális úton terjedő megbetegedés, bennünk élő vírusok, baktériumok okozta zavar vagy banális hüvelyi folyás? Merjünk utánajárni és ne szégyelljük, ha a legintimebb területen vannak problémáink. Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász, FEME alapító és szakértőnk segít kiigazodni az intim betegségek sokak által nagyon is szégyellt világában.

FEME3924823

AIDS - talán az első, ami a szexuális úton terjedő betegségek hallatán mindenkinek azonnal beugrik. Aztán a szifilisz, a kankó, gonorrhea, HPV, valóban nemi úton terjedő betegségek, illetve megannyi olyan rendellenesség is, aminek valójában nem is a szexuális együttlét az okozója. Van, aki egy természetes folyásról is azonnal valami borzalmas betegségre gondol, míg van, aki a legdurvább tünetekkel sem megy orvoshoz. Mindenképp bízzuk szakemberre a dolgot, ne féljünk beszélni róla.

„Először is fontos, hogy tudjuk, mi az, ami szexuális aktus útján terjedő betegség, köznyelvben STD, és mi az, amit csak maga az együttlét ’ébreszt föl’ és mi az, ami egy teljesen természetes testi reakció. Az STD kizárólag emberről emberre megy át, elsősorban nemi kontaktussal, esetleg kismamáknál a babalepényen keresztül is átadódhat a megbetegedés, ezért a várandósokra különösen figyelnünk kell. És mi az, amit tévesen gondolunk ebbe a csoportba? Sem a gombás, sem a bakteriális fertőzések nem ilyenek, vagyis sem a Candida, sem a hüvelygomba, vagy más hasonló fertőzés”—kezdi a felvilágosítást Renáta. De mégis akkor honnan kapjuk el? És miért okoznak nagyon gyakran kellemetlen, szégyellt panaszokat?

„A gombák kilencven százalékban bennünk vannak, vagyis hordozzuk, s különböző külső változások, akár túl sok szénhidrát fogyasztása, vagy gyógyszerek hatására lobbannak be. Szerepe lehet ebben a nemi együttlétnek is persze, de csupán egy esetleges hámsérülés, vagy mondjuk az ondó magas fruktóz tartalma miatt súlyosbodik, és így okoznak panaszokat. Ezek nagyon tipikusak, túrós váladék és viszketés, ami a gombás fertőzés egyértelmű tünete. Ilyenkor a férfiakat is jó lenne kezelni, hiszen ezzel a ping-pong effektust tudjuk megállítani. A hüvelyben jelentkező problémák másik kiváltói lehetnek a baktériumok, amelyek ugyancsak jelen vannak a hüvely flórájában. Csakhogy normál esetben egészséges egyensúlyban van, ha azonban ez megborul, a baktériumok felszaporodnak, akkor jelentkeznek a panaszok. Általában sárgás, kellemetlen szagú folyás formájában észleljük, ha baj van. Mindkét esetben forduljunk orvoshoz és tisztázzuk a fertőzés eredetét, amelyek mindegyike nagyon jól kezelhető”—hívja föl a figyelmet a doktornő.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.