FELELŐSEN MAGADÉRT

Szex – kérdések, amiket nehezen teszünk fel

 Az intim együttlét vitathatatlanul az egyik meghatározója minden párkapcsolatnak. Ha az nem működik, akkor – tisztelet a kivételnek – szinte az egész nő-férfi lét megkérdőjeleződik. Az biztos, hogy elengedni nem szabad, még a legnagyobb akadályok is áthidalhatóak kommunikációval. Éppen ezért fontos, hogy tudjunk beszélni arról, ha nekünk valamilyen egészségügyi problémánk adódik, hogy a párunk is meg tudja érteni, mi miért történik, és hogyan lehet visszaadni a kapcsolat bensőségességét – dr. Csereklye Andrea szexuálterapeuta válaszol.

shutterstock 291701720

1. Félek elkezdeni a szexet, mert tudom, hogy fájni fog. Mit tehetek?

Ha valamilyen nőgyógyászati problémánk van, lehet az egy gyulladás, ciszta, mióma, polip, esetleg daganat, akkor bizony fájdalmas lehet a szexuális együttlét. Pedig, amennyiben az orvos nem tiltja, akkor egyáltalán nem kellene elzárkózni előle. Bár az igaz, hogy várhatóan az előjátékra majd hosszabb időt kell fordítani, hogy az izmok ellazuljanak, és a nő teste és lelke is felkészüljön. Emellett olyan pózt kell választani, hogy tudjuk irányítani a behatolás mértékét.

2. Mit mondjak a társamnak, ha nőgyógyászati műtétre készülök?

Egy ilyen beavatkozás tényleg kétszereplős. Jó, ha tudjuk, hogy ez a partnerünket is megviseli – még akkor is, ha nem mutatja – általában azért, mert nyomasztja őket a tehetetlenség érzése. Hiszen ők szeretnének segíteni nekünk, de nem tudnak. Nem is igazán értik, hogy mi is történik ilyenkor. Rengeteg kérdés merülhet fel bennük: mennyi ideig leszünk a kórházban? Mit is hozzanak be? Mennyire fog nekünk ez fájni? Mikorra gyógyulunk meg igazán? Végleges-e a gyógyulás vagy kiújulhat a betegség? És még ezernyi kérdés, amik között nem utolsó sorban az is szerepel, hogy mikor szerelmeskedhetnek újra. Ezeket a fontos kérdéseket beszéljük át az orvosunkkal és tájékoztassuk a társunkat is. Legyen ő is napra kész az állapotunkkal kapcsolatban.

3. Hogyan figyeljek oda a párkapcsolatomra, ha nem érzem igazán nőnek magam?

Egy nőgyógyászati betegség szinte természetes velejárója vagy épp okozója, hogy csökken a nőkben az az érzés, hogy „én egy igazi, jó nő vagyok”. Még azokban is, akik régebben tele voltak önbizalommal, és ha kiléptek az utcára még a szobrok is utánuk fordultak, olyan volt a kisugárzásuk. Az első kérdés persze az, hogy miért pont velünk történik ez meg? Mit csináltunk rosszul? Mire nem figyeltünk igazán?

Aztán a kétségbeesés: ugye meggyógyulunk? Milyen lesz a kezelés? Műteni is kell? Milyen és mekkora marad a heg? Mit fog hozzá szólni a párom? Kellek-e még így is neki?

Nagyon fontos tudni, ha úgy érzi valaki, hogy kicsúszik a lába alól a talaj, vagy nagyon sok a bizonytalanság, és egyedül már nem tud megbirkózni a gondjaival, merjen segítséget kérni egy szakembertől. Nem kell megvárni, hogy párkapcsolati problémák alakuljanak ki egy betegség miatt. Nem kell szégyenkezni. Merjünk segítséget kérni!

4. Mivel tudom kiváltani a szexet arra az időre, amíg az az egészségügyi okok miatt tilos?

A szexualitás nagyon összetett dolog. Ha szexről van szó, sokaknak csak a behatolásos együttlét jut eszükbe. Már-már el is felejtjük, hogy fiatalabb korban mennyi örömöt adott egy csók vagy egy simogatás. Bizsergett az egész testünk, amikor szerelmünk egy picit is hozzánk ért, vagy elég volt csak rá gondolnunk. Ha bármilyen okból nem engedélyezi az orvos a szexuális együttlétet, akkor bátran maradhatunk a pettingnél. Ha most azt kérdezném, hogy ki mikor csókolózott utoljára, lehet, hogy többeknek gonolkodni kellene az időponton. Csempésszünk vissza a hétköznapokba például egy romantikus estét. Keressünk egy kellemes zenét, gyújtsunk gyertyát, hogy meglegyen a hangulatvilágítás és költsünk el egy könnyű vacsorát. Feküdjünk végig az ágyon és kezdjük el simogatni egymást először ruhában, majd vetkőztessük le kedvesünket. Ez a simogatás tartson legalább fél óráig. Apró lépésenként végig az egész testen. Nagyon kellemes befejezés lehet a jóni és lingam masszázs. Ez egy olajos masszázs, amit akár interneten keresztül is meg lehet tanulni. Biztosan állíthatom, hogy nagyon kellemes órákat tudunk együtt tölteni így a párunkkal.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.