Hello Termékenység Tudatosság

Mire figyelj húsvétkor az asztalnál?

Minden ünnepnél hangsúlyozni kell, hogy a cukor vagy bármely „nem egészségesnek” bélyegzett étel alkalmankénti fogyasztása nem ördögtől való. Ha alapbetegség nem indokolja, nyugodt szívvel megehetünk néhány szelet süteményt, füstölt sonkát, kalácsot. Emellett viszont a kiegyensúlyozottság érdekében több dolgot is tehetünk az egészségünkért.

  • Legyen zöldség az asztalon. Szezonális a hónapos retek, a fejes saláta, a medvehagyma és a spárga. Spárgából remek krémlevest, vagy megpárolva könnyű zöldségköretet készíthetünk, a medvehagymával pedig számos ételt gazdagíthatunk az omlettől a pogácsáig.
  • Csíráztassunk! Friss, változatos ízű csírákat készíthetünk az ünnepi asztalra. Retek, búza, lucerna, brokkoli, cékla - mind pár nap alatt konyhapulton kicsíráztatható. Kellemes ízvilág, gazdagítható velük a tojáskrém, nagyszerűen néznek ki a krémleves tetején, de köret kiegészítésére is jók egy ebéd részeként. Üde zöld színükkel feldobnak számos fogást, nem véletlen használja számos étterem elegáns dekorációnak a csírákat. Még nem késő nekiállni magokat csíráztatni húsvétra!
  • Mozduljunk ki! Bár záporokat jósolnak húsvétra, állandó esőzésre nem kell számítani. Tervezzünk be sétákat, biciklizést élvezzük a tavaszi időt (a maga szeszélyességével), és iktassunk be mozgást is a hosszú hétvégére. Fontos, hogy a sport ne legyen „büntetés” a bevitt kalóriák miatt, hanem lehetőség az együtt töltött időre, kikapcsolódásra.
  • Ha locsolókat várunk, a sütemények mellé készíthetünk mártogatósokat is (hummusz, tzatziki, sültpaprika krém, padlizsán krém). Ezekbe lehet zellerszárat, uborka vagy répahasábokat, grissinit, vagy bagett szeleteket is mártani. Ezzel is némi zöldséget viszünk az asztalra.

Tartsuk tiszteletben mások étkezési szokásait, kívánságait! Sajnos, az ünnepek alatti engedékenyebb étkezés nem vonatkozik azokra, akiknek egészségügyi állapota miatt bizonyos ételeket nem ehetnek. Allergiák, gluténérzékenység, epepanaszok, cukorbetegség - csak pár példa, amik mind szigorúbb étrendet kívánnak húsvétkor is.

Egyre többen vannak, akik különböző étrendeket etikai vagy egészségtudatos szempontok miatt eltökélten követnek. Tartsuk tiszteletben a többiek döntéseit, ne unszoljuk azokat a fogásokat, amiket nem fogyasztanak el szívesen.

Kellemes Húsvétot kívánok!

Demeter Dóra 

Dietetikus

VISSZA A TÖBBI CIKKHEZ