FELELŐSEN MAGADÉRT

Megváltozott hüvelyi folyás? – Amit tudni illik a hüvelyfertőzésekről

 Az élete során szinte minden nő tapasztalt egy vagy akár többféle hüvelyfertőzést. Ezt általában a megváltozott színű, állagú, szagú folyás és kellemetlen égő, viszkető panasz jellemzi. Viszont annak kiderítését, hogy pontosan milyen fertőzés áll ennek a hátterében, jobb, ha nőgyógyászra bízzuk, és a tünetek jelentkezésénél egyből szakorvoshoz fordulunk.
illuszt small

A hüvelyfertőzés vagy hüvelygyulladás a leggyakrabban előforduló nőgyógyászati betegségek közé tartozik. A hüvelynek egy sajátos, természetes baktériumflórája van, amely véd minket a fertőzésektől. Ha valami miatt sérül – például legyengült immunrendszer, alacsony ösztrogénszint, antibiotikum terápia –, akkor a hüvelyben lévő kórokozók elszaporodnak, ami számos problémához vezet.
A hüvelyfertőzések hátterében továbbá szexuális úton terjedő kórokozók, vírusok, paraziták is állnak.
Dr. Katona Renátát, a FEME szülész-nőgyógyász szakértőjét kértük, hogy foglalja össze röviden milyen alapvető információkat kell tudnunk a hüvelyfertőzésekről.

Gombás hüvelyfertőzés

A hüvely gombás fertőzése, a vulvovaginalis candidiasis, a nők több mint 70%-ánál előfordul élete során. Az oka, a hüvelyben meglévő Candida gomba túlszaporodása, ami általában a legyengült immunrendszer következménye. A panaszok mindennapos diszkomforthoz vezetnek, emiatt pedig romlik a páciens életminősége. Tünetei között szerepel többek között a „túrós” állagú hüvelyi váladék, kellemetlen érzés a hüvely környékén; sebek, duzzanat, viszkető érzés, együttlétkor jelentkező fájdalom.

 Azt, hogy valakinek hüvelyi candidiasisa van általában a betegek kétharmada nem tudja helyesen megállapítani! A gombás hüvelyfertőzés jól gyógyítható hüvelykúppal, illetve a szakorvos által felírt gyógyszerrel, de tartós megoldást csak a normál flóra helyreállítása és a Candida-diéta jelent.

 

Bakteriális hüvelyfertőzés

Ez esetben a fertőzésért baktérium felelős. A bakteriális vaginózis kialakulásának hátterében az áll, hogy megváltozik a hüvelyi pH értéke. Gyengül a hüvely természetes védelmi mechanizmusa, így a hüvelyflórában megtalálható baktériumok elszaporodnak.
A bakteriális hüvelyfertőzés sokkal veszélyesebb, mint a „hüvelygomba”, ugyanis a felszálló fertőzés kismedencei gyulladást, hólyaghurutot is eredményezhet. A tünetek között megtalálható a sárgás színű, kifejezetten kellemetlen szagú váladék, égő érzés és gyakran a húgyúti fertőzés tünetei is kísérik. Szakorvosi segítség nélkül igen nehéz megállapítani, mindenképp forduljunk nőgyógyászhoz! A bakteriális hüvelyfertőzésre a nőgyógyászok általában krémeket, vényre kiváltható gyógyszereket javasolnak. Ebben az esetben elsődlegesen fontos a Lactobacillus flóra helyreállítása!

A chlamydiát szintén baktérium okozza, ami már a nemi betegségek közé sorolható. Gyakran szintén tünetmentes, de szerepelhet a tünetek között rendszertelen vérzés, hólyaghurut, gyakori folyás. Amennyiben kezeletlen, annak a következménye akár meddőség is lehet.

Paraziták által okozott fertőzés

A hüvelyfertőzést a szervezetbe „kívülről” bekerült paraziták is előidézhetnek. Az élősködők által okozott leggyakoribb betegség, a trichomoniasis, amelyet egy egysejtű ostoros parazita, a Trichomonas vaginalis okoz. Ez a betegség szexuális úton terjed és nemcsak nőket, hanem férfiakat is érint. Tünetei: sárgás-zöldes, habos állagú, szagos folyás; viszketés, fájdalmas intim együttlétek, gyakori vizelési inger. A paraziták veszélyes kórokozók, amelyek komoly betegségeket okoznak, ezért a szakorvos irányítja a célzott terápiát!

Vírusos hüvelyfertőzés

A vírusok által kiváltott fertőzés tünetei gyakran a külső nemi szerveken látható hólyagok vagy szemölcsök formájában jelennek meg. A vírusos hüvelyfertőzések közé tartozik a genitális herpesz, amely szexuális úton terjedő betegség, és megléte akár spontán vetéléshez is vezethet. Valamint ide sorolható a humán papillomavírus (HPV) fertőzés is, ami ugyancsak nemi érintkezés útján terjed. A HPV vírusnak több fajtája létezik, és bizonyos változatai a méhnyakrák elsődleges okozói. Az onkogén (rákos megbetegedést okozó gén) szempontból alacsony kockázatú törzsek okozzák a condylomat, nemi szervi szemölcsöt is, ami szintén egy kockázatos betegség.

A vírusos fertőzések megállapításához, valamint a célzott, általában gyógyszeres terápiához, mindenképp szakorvos szükséges!

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.