FELELŐSEN MAGADÉRT

A nők kétharmada félrediagnosztizálja magát – tévhitek a hüvelygombáról

Szinte lehetetlen, hogy ne hallottunk volna a hüvelygombáról, vagy nőként ne tapasztaltuk volna meg legalább egyszer. Mégis, számos félreértés alakult ki a gombás hüvelyfertőzés kapcsán, amit most szakértőnk segítségével tisztázunk.

Mindenekelőtt fontos tudni, hogy a Candida gomba megtalálható a szervezetünkben, és amikor elszaporodik, akkor beszélünk fertőzésről. A Candida gombának több fajtája létezik, de a fertőzések 90%-át a Candida albicans nevű alfaj okozza. A gombás fertőzés megjelenhet a hüvelyben, végbélben és a test hajlataiban is. Csecsemőkorban például igen gyakori a szájüreg gombás fertőzése, a szájpenész. A hüvelygomba, vagyis a hüvely gombás fertőzése, orvosi szakszóval a vulvovaginalis candidiasis szintén „mindennapos” probléma: a nők több mint 70%-a tapasztalta már élete során.

Tévhitek

„Sokszor találkozom azzal a hiedelemmel, hogy a hüvelygomba okozta fertőzés nemi úton terjed. Ez nem így van! Kislányokban és nemi életet nem élő nőknél is megjelenik. Továbbá szeretném hangsúlyozni:

 

a Candida a normál flóra része, ezért nem lehet elkerülni és nem is szezonális »dolog«. Vagyis nyáron nem leszünk jobban hajlamosabbak erre a gombás fertőzésre, a candidiasisra, mint télen, pusztán azért, mert strandra járunk. És az sem igaz, hogy a toaletten fogjuk elkapni

A problémát az jelenti, ha a gomba túlszaporodik, ennek hátterében pedig többek között cukorbetegség, legyengült immunrendszer, hormonális változás állhat. Tehát a hüvelyfertőzés tüneti kezelése mellett, elsősorban azt kell megvizsgálnunk, hogy például mitől lett gyenge az immunrendszer. Amit tehetünk megelőzésképpen, hogy a fertőzésre való fogékonyságot csökkenthetjük. Ennek érdekében fogyasszunk rosttartalmú ételeket, igyunk több liter folyadékot minden egyes nap, valamint kerüljük a magas cukortartalmú élelmiszereket” – mondta a FEME szakértője, Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász.
Tünetek
A gombás hüvelyfertőzés tünetei között szerepel a „túrós” állagú hüvelyi váladék, kellemetlen érzés a hüvely környékén; sebek, duzzanat, vörös pír a szeméremajkaknál és/vagy a hüvelynél; szeretkezéskor érzett fájdalom; viszkető érzés.
Mikor és miért menjünk el nőgyógyászhoz?
„Azt, hogy valakinek hüvelyi candidiasisa van, vagy sem, általában a betegek egyharmada tudja csak otthon, magától megállapítani helyesen. Ez azért lehetséges, mert nagyon könnyű összekeverni a tüneteket mással, például a menopauzával járó változásokkal. Illetve sokszor több kórokozó együttes jelenléte váltja ki a panaszokot. Én azt javaslom, hogy ha egyértelműnek gondolja valaki a tüneteit – például, ha „túrós” váladék jár együtt viszkető érzéssel – akkor nyugodtan kezelje magát a gyógyszertárakban kapható vény nélküli krémekkel, kúpokkal. Ezzel nem tehetünk semmi rosszat magunknak, még akkor sem, ha a nőgyógyászati rendelésen később kiderül, hogy nem gombás hüvelyfertőzés okozta a diszkomfort érzeteket. Viszont!

Ha három nap után nem látunk javulást, forduljunk nőgyógyászhoz

Ráadásul, bár az esetek nagy százalékában a Candida albicans alfaj okozza a fertőzést, számos alkalommal a Candida glabráta nevű alfaj a felelős. Ez utóbbi pedig rezisztens a vény nélkül kapható készítményekre!”
Dr. Katona Renáta azt is elmondta, hogy a kezelés általában krémek, kúpok, hüvelytabletták segítségével történik. A candida diéta pedig az egyik lehatékonyabb megoldások egyike. Viszont, ha egy évben négyszer megjelenik a gombás hüvelyfertőzés, az mindenképpen szakorvosi ellátást igényel. Ez esetben kiegészítik a kezelést szájon át bevehető gyógyszerrel is.

 

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.