FELELŐSEN MAGADÉRT

Szeptember a PCOS elleni küzdelem hónapja! Beszéljünk róla!

A PCO szindrómáról Dr. Vesztergom Dórát, a FEME szülész-nőgyógyász, reproduktív endokrinológiával foglalkozó szakemberét kérdeztük, és az ő szaktudása, több éves szakmai tapasztalata alapján foglaltuk Nektek össze a legfontosabb tudnivalókat közérthetően.

Mi a PCOS?

A policisztás ovárium szindróma (PCO szindróma vagy PCOS) a leggyakoribb endokrinológiai probléma, amely minden hetedik fertilis korú nőt érint.

„A PCOS kialakulása mögött részben genetikai hajlam áll, felelőssé tehetők a várandósság alatti anyai hormonok magzati hatásai, de a nem megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód szerepe is vitathatatlan. Alapvetően az androgének és az inzulin nevű hormon a felelősek a PCOS tüneteinek kialakulásáért. Emellett nagyon fontos, hogy mekkora a testsúlyunk. A túlsúly növeli ezeknek a hormonoknak a termelését, így még markánsabbak lesznek a tünetek. Ugyanez igaz fordítva is: ha csökken a testsúly, általában a tünetek is javulnak” – magyarázta Dr. Vesztergom Dóra.

Tünetek

Habár a kiváltó ok hasonló, a PCOS-ben jelentkező tünetek változatosak lehetnek, ráadásul egyénenként eltérőek, és a panaszok jellege függ az életkortól is. A 25-35 éves korosztályban a leggyakrabban meddőség miatt fordulnak szakemberhez PCOS-sel a páciensek, a fiatalabb lányok pedig túlsúly, pattanásos bőr és a fokozott szőrnövekedés miatt.

A tünetek három kategóriába sorolhatóak.

· Reproduktív rendszerrel kapcsolatos tünetek: rendszertelen menstruáció, vérzészavar, fogamzási nehézségek, meddőség

· Metabolikus tünetek: túlsúly, sikertelen fogyókúra; zsíros, pattanásos bőr; férfias, erős szőr karokon, lábakon, arcon; hajhullás, kopaszodás

· Pszichés tünetek: szorongás, depresszió

Gyermekvárás – „Sok esetben orvosi segítség kell”

A PCO szindrómás nők esetében az egyik legkomolyabb probléma, hogy „nehezen jön a baba”: a PCOS-sel diagnosztizált nők 70% -a küzd meddőséggel!

„A PCOS, a policisztás ovárium szindróma elnevezés helytelenül utal arra, hogy a petefészekben sok ciszta van. Az ultrahangos vizsgálattal valójában nem cisztákat látunk, hanem pár mm-es éretlen tüszőket, amelyek a hormonális zavar miatt nem tudnak megfelelően érni. A tüszőérés befejezetlen marad, általában tüszőrepedés sincsen. Így érett petesejt sincs, amely kiszabadulhatna a tüszőből, vagyis nem lesz az illető várandós. A tüszőérés ritkán mégis előfordulhat, ekkor menzesz is jelentkezik. A PCO-szindrómában tehát lehet valaki várandós, akár spontán is. Mindezek mellett én mindig azt szoktam hangsúlyozni, hogy a PCO szindrómás nőknek pont annyi gyermeke születik, mint amennyit szeretnének, de sok esetben orvosi segítség kell. Orvosi támogatással, egészséges életmóddal, megfelelő diétával, illetve meddőségi kezeléssel a várandósság elérhető. Fontos, hogy 35 éves kor előtt javasolt elkezdeni a családtervezést, mert előfordulhat, hogy meddőségi kezelésre van szükség, amely akár egy-két évig is eltarthat. A meddőségi kezelés alatt a ciklusmonitorizálást, az irányított együttléteket, a tüszőérés serkentését, az inszeminációs kezelést vagy esetleg a lombikkezelést értjük” – hívta fel a figyelmet Dr. Vesztergom Dóra.

Kezelési lehetőségek

A betegség elsősorban életmódváltással kezelhető, amelynek két pillére a megfelelő étrend és a mozgás. Mindkét esetben jobba, ha kikérjük a szakorvos véleményét, ugyanis nem mindegy, hogy milyen diétát és mozgásformát választunk. Az életmódváltás elsődleges célja a további súlygyarapodás megelőzése és egy egészséges élet kialakítása – ezáltal csökkenthető a PCOS hosszú távú szövődményeinek kockázata. A betegségről Dr. Vesztergom Dóra a FEME Fogadóórájában is beszélt.
A videó visszanézhető: https://www.facebook.com/watch/live/?v=198715144643753&ref=watch_permalink

 

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.