FELELŐSEN MAGADÉRT

KÖRKÉP: Dr. Csereklye Andrea „Tetőtől talpig megváltozott az életem”

andi2

Dr. Csereklye Andreával, a FEME szexuálterapeuta szakértőjével beszélgettünk arról, hogy érzi magát és milyen új kihívásokkal kell szembenéznie mostanában.

FEME: Mi történt veled az elmúlt fél évben, hogy vagy?

Dr. Csereklye Andrea: „Szó szerint értem, hogy tetőtől talpig megváltozott az életem. A privát szexuálterápiás praxisom mellett egy közös vállalkozást vittünk a férjemmel, amely során egyedi talpbetéteket készítettünk. Ez a tevékenységünk teljesen leállt pár hónapja. Valamint, a szexológiai oktatások – amelyeken előadó vagyok – sem indultak el. Terápiára is kevesebben jönnek, hiszen mindenki próbálja csökkenteni a kiadásokat. Egyszóval, a párommal abba a helyzetbe kerültünk, hogy a megszokott bevételeink jócskán megcsappantak. A párom elveszítette a munkáját teljesen, nekem pedig megváltozott a foglalkoztatottságom. Szerencsére, rendelkeztünk tartalékokkal, így nem kerültünk igazán komoly gondba, viszont így is teljesen más irányt vett az életünk.”

FEME: Mi a legnagyobb változás a mindennapokban?

Dr. Csereklye Andrea: „Mondhatni, háziasszony lettem. Régebben sokat jártunk étterembe, kifőzdébe, menzára, de most spórolás miatt én főzök otthon. Rólam tudni kell, hogy egy rántást sem tudtam megcsinálni ezelőtt fél évvel. Szerencsére, találtam egy régi háztartáskönyvet, amiből megtanultam mindent. A könyvben ugyanis dekagrammra pontosan le van írva, hogyan kell például rántást készíteni.  Most már kelttésztákat és mindenféle bonyolult ételeket is alkotok, de bevallom még mindig nem szeretek a konyhában ténykedni. Ez nálam csupán egy kényszertevékenység, amit a helyzet hozott.”

FEME: Hogyan hatott rád lelkileg a sok változás?

Dr. Csereklye Andrea: „Nem igazán rázott meg pszichésen a krízis, mivel már sok mindenen túlvagyok... Bár, azt nehéz volt elfogadni, hogy a hosszú távú terveink mind bedőltek, mindent keresztbehúzott az élet. Az életem két-három évre előre be volt tervezve: milyen munkák lesznek, mikor tartok előadásokat, mikorra épül fel a házunk, stb. Mindebből most semmi nem valósul meg, ezért egy nagyfokú bizonytalanság keletkezett bennem. Tanulságként azt raktároztam el magamban, hogy muszáj egy állandó anyagi tartalékot képezni, mert bármikor megtörténhet bármi. Úgy érzem, lelkileg teljesen jól vagyok. Ebben persze óriási szerepe van annak, hogy van egy stabil, jól működő párkapcsolatom.”

FEME: Az életetekben bekövetkezett hirtelen fordulat nem okozott párkapcsolati problémákat?

Dr. Csereklye Andrea: „Sok minden megváltozott nálunk párkapcsolati szinten is a vírus kirobbanása óta. Egyrészt több időt töltünk együtt, másrészt mindketten gondterheltebbek lettünk, ráadásul a napi rutinunk is átalakult.  Párkapcsolati szempontból most arra koncentrálok, hogy véletlenül se legyen az, hogy eléldegélünk szépen egymás mellett. Rengeteg időt, energiát fektetek abba, hogy legyenek a lakáson kívüli közös programjaink is. Nem szeretnék beleragadni a házvezetőnői szerepbe, a mosás-főzés-takarítás mókuskerekébe. Ugyanis, hamar megszokottá tudnak válni a szürke mindennapok… Elégszer láttam a praxisomban, hogy mennyire hihetetlenül lényeges, hogy egy párnak legyenek izgalmas, spontán dolgaik. Szerintem, ezt úgy lehet megtenni, ha mindkét fél részéről van erre nyitottság és akarat. Nálunk erre megvan a megfelelő elszántság; továbbá a párommal annyira ismerjük egymást, hogy gond nélkül tudunk alkalmazkodni.”

FEME: Hogyan kapcsolódtok ki, mi a legkedvesebb közös programotok?

Dr. Csereklye Andrea: „Szeretünk kimenni a kutyákkal a természetbe. Illetve, a párom és én is rajongunk az autó- és motorversenyekért. Persze, most nem tudunk kimenni egyre sem, mert nincsenek, úgy hogy képernyőn keresztül követjük a versenyeket. Most az IndyCar soron következő futamait várjuk nagyon.”

 

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.