FELELŐSEN MAGADÉRT

Életmódváltás PCOS esetén

A policisztás ovárium szindróma sokakat érintő endokrinológia probléma, amely hátterében részben genetikai hajlam áll. Ezen kívül szerepe van a nem megfelelő táplálkozásnak és a mozgásszegény életmódnak is. PCOS esetén az androgén és inzulin nevű hormonok kerülnek túlsúlyba és lesznek felelősek a tünetek kialakításért, amely elhízás esetén fokozottabb lehet.

Nem véletlen tehát, hogy a terápia fontos része az életmódváltás, a megfelelő étrend és mozgás kialakítása. A Felelősen Magadért Egyesület oldalán sokat foglalkozunk a betegséggel. Mostani cikkünkben Sárga Diána dietetikust kérdeztük arról, hogy PCOS érintettség esetén milyen aranyszabályokat kell betartanunk az étkezés során.

PCO pici

„A PCOS sok esetben jár együtt inzulinrezisztenciával, így az étrend is erre épül rá. Ennek hallatán sokan megijednek, hogy diétázniuk kell, azonban fontos hangsúlyozni, hogy az inzulinrezisztencia étrendjének alapjai lényegében megegyeznek az egészséges kiegyensúlyozott étrend alapjaival. Egyéntől függően kisebb nagyobb megszorításokra lehet szükség, viszont mindig tudatosítom a hozzám fordulókban, hogy úgy tekintsenek erre, hogy ez valóban egy életmód váltás az egészségük fenntartása érdekében.”-mondta Sárga Diána, dietetikus. 

Természetesen minden esetben az a legjobb, ha az étrend és a mozgás is egyénre szabottan van kialakítva, cikkünkben azonban összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat. 

Az első legfontosabb a rendszeres étkezések kialakítása. Javasolt naponta 5-6 alkalommal étkezni. Nem szükséges minden nap, percre pontosan ugyan abban az időpont étkezni, viszont fontos, hogy legyen az étkezésekének egy időintervalluma és ehhez tartsuk magunkat. Ezáltal elkerülhető, hogy az ebéd egy késő délutáni órára, az uzsonna idejére kerüljön át.  

Szénhidrátok elengedhetetlen részei az étrendnek, hiszen ez a legfőbb energiát szolgáltató tápanyagunk, a napi energiabevitelünk kb. 45-55%-át teszik ki. Nem mindegy azonban, mikor mennyi és milyen szénhidrátot fogyasztunk. 

Mivel szervezetünknek van egy napszakos ingadozása, ezért különböző napszakokban máshogy reagál szervezetünk az inzulinra. Ez az oka annak, hogy reggeli órákban nem javasolt a gyors szénhidrátok fogyasztása. 

Fontos, hogy minden étkezés tartalmazzon szénhidrátot és megfelelően osszuk el a lassú (pl. teljes kiőrlésű kenyér, teljes értékű gabonából készült termékek) és gyors (pl. natúr joghurt, gyümölcs)szénhidrátokat a nap folyamán.


étel pici

Részesítsük előnyben a teljes értékű gabonaféléket és abból készült termékeket, fogyasszunk sok-sok zöldséget és kerüljük az egyszerű cukrokat tartalmazó ételeket. 

„Ez persze nem azt jelenti, hogy soha nem fogyaszthatjuk el kedvenc desszertünket, viszont ehhez érdemes szakember segítségét kérni, hogy alakítsuk ki úgy az étrendet, hogy ne járjon túl sok lemondással.” - javasolja Sárga Diána. 

Ne feledkezzünk meg a többi tápanyagról sem, hiszen a fehérjéknek és a zsíroknak is fontos szerepük van az egészséges szervezet működésében. Törekedjünk arra, hogy főétkezéseinket a „tányérelv” alapján valósítsuk meg. E szerint a tányérunk felére kerüljön zöldségköret, negyed részére zsírszegény fehérjeforrás, negyed részére pedig teljes értékű gabona alapú köret vagy hüvelyes. 

Étrend mellett a mozgásnak is rendkívül fontos szerepe van. Javasolt hetente 150 perc,vagyis 2,5 óra közepes intenzitású kardio mozgást beiktatni, amelyet javasolt 2x30 perc izomerősítő mozgással kiegészíteni, ha testsúlyunk megtartása a cél. Amennyiben fogyni szeretnénk, úgy heti 300 perc, vagyis 5 óra közepes intenzitású mozgás, 2 izomerősítő edzéssel kiegészítve javasolt.

mozgás pici"Nagyon fontosnak tartom az egyénre szabott, hosszú távon fenntartható étrend kialakításátA stressznek negatív hatása van az egészségünkre, így fontos, hogy az étkezést senki ne stresszként, hanem egy örömteli dolognak éljemeg” - mondta a dietetikus. 

További tartalmaink a témában:

 

 

 

 

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.