FELELŐSEN MAGADÉRT

A gyerekek szexuális felvilágosítása – mikor és hogyan vegyük elő ezt a témát?

Minden szülőt egyaránt foglalkoztat, hogy milyen életkorban és hogyan beszéljünk a gyerekekkel a szeretkezésről, a szexualitásról. Ebben segít a FEME szexuálterapeuta szakértője, Dr. Csereklye Andrea. 

 felvil pici

FEME: Mikor kezdjük el a szexuális felvilágosítást?  

Dr. Csereklye Andrea: „Nincs egy pontos sablon vagy pontos válasz erre. Az bizonyos, hogy általában óvodás korban merülnek fel először a szexualitáshoz kapcsolódó kérdések. Ezeket mindenképp magyarázzuk meg a gyerkőcnek, az ő saját szintjének megfelelően! Semmiképp ne hárítsunk! Viszont, csak arra válaszoljunk, amit kérdez! Amikor a gyerkőc megkapja arra a választ, ami őt épp érdekelte, nem kíváncsiskodik többet. Ez így van rendjén, ne zúdítsunk rá több információt! A gyerekek nem egy logikailag egybefűzött kérdéssort tesznek fel például a gyerekszületés kapcsán: inkább az figyelhető meg, hogy egy-egy kérdés után már el is engedik a témát. Az pedig, hogy hogyan magyarázunk el valamit és mennyire részletesen, az a szülő személyiségétől is függ. Én úgy vélem, hogy a gyerekszületésről elég annyit elmondani, hogy a kisbaba az anyuka hasában növekedik. Ha kifejezetten nem kérdezi a gyerkőc, a ’hogyanba’ ne menjünk bele. Fontos, hogy ne a szexről beszéljünk az óvodás, kisiskolás gyerekekkel, hanem az érzelmekről, a szerelemről, tágabb értelemben a testi érintkezésről és az udvarlásról.

FEME: Hogyan kezelje a szülő azt a korszakot, amikor a gyerek felfedezi a testét, és elkezdi az önkielégítést?

Dr. Csereklye Andrea: „Szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy semmiképp ne legyen tabu az önkielégítés! Óvodás, kisiskolás korban ugyanis a gyerekek már rájönnek, milyen kellemes érzés az intim területek dörzsölése. Arra tanítsuk meg a gyerkőcöt, hogy ilyenkor vonuljon el a szobácskájába, és ne társaságban, nyilvánosan simogassa magát. Akkor vigyük el szakemberhez a gyermeket, ha annyira bevonódik az intim tevékenységébe, hogy a játékai már nem kötik le a figyelmét.”

FEME: Hogyan beszéljünk az általános iskolásokkal a szexről?

Dr. Csereklye Andrea: „Azt meséljük el, hogy milyen szép, ha két ember szereti egymást, és ez micsoda boldogság. Milyen gyönyörű dolog, ha szerelmesek vagyunk és megérintjük a másikat, és mennyire jó érzés testileg is vágyni a másik emberre. Azt is elmesélhetjük, hogy a szerelmesek először csókolóznak, egymás kezét fogják, majd később már meg is simogatják egymást, azután pedig egyre erősebb testi közelségre vágynak. Összességében: itt is azt az irányvonalat kövessük, hogy a gyermek szintjének megfelelően kommunikáljunk, valamint az érzelmekre helyezzük a hangsúlyt.

FEME: Hogyan beszéljünk a kamasz gyerekünkkel?

Dr. Csereklye Andrea: „Én azt tartom szerencsésnek, ha a szeretkezés, szerelem pozitívumait domborítjuk ki a felvilágosítás során. Ne azt szajkózzuk neki, hogy az egyéjszakás kalandok nem vezetnek sehová. Pláne ne tiltsuk meg, mert ezzel épp az ellenkező hatást érhetik el a szülők. Azt mondjuk el, hogy milyen mély, tartalmas kapcsolathoz vezet, amikor a szerelmünkkel éljük meg a testi örömöket.

Nagyon lényegesnek tartom hangsúlyozni a felvilágosítás során, hogy a mai világunk úgymond orgazmusközponti. Számos reklám, film azt sugallja – a pornó filmek egyértelműen ezt ábrázolják –, hogy a férfi hozzáér a nőhöz, és a nőnek máris orgazmusa van. Holott az orgazmushoz vezető út olyan a nőknél, mint egy labirintus. Ezen a labirintuson pedig a férfi és a nő, egy párt alkotva, együtt megy végig. Emellett a védekezés, a fogamzásgátlás különböző módjait mindenképp hasznos velük végig venni.”

FEME: Mit tapasztaltál, mennyire szívesen kérdeznek a szülőktől?

Dr. Csereklye Andrea: „A tinédzserek általában cikinek érzik a szülőkkel boncolgatni a szexet és nem is szívesen kérdeznek erről. Abba sem szeretnek belegondolni, hogy a szüleik élnek szexuális életet... Teljesen érthető, hogy egy gyerek nem az anyukájától szeretne hallani például az orális szexről. Én sokkal életszerűbbnek tartom, ha a középiskolai felvilágosító órán szexológus tájékoztatja az intim együttléttel kapcsolatos részletekről.  Mindenkit bátorítok arra, hogy vigye el szexuálpszichológushoz a gyermekét! Pláne akkor, ha a szülő úgy érzi, neki nincs meg ehhez a szókészlete, nem megy gördülékenyen a szexről való diskurzus. Ilyenkor a szülő kint vár, mi pedig elmagyarázzuk a kamasz gyermeknek a megfelelő tudnivalókat.”

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.