FELELŐSEN MAGADÉRT

Tampon, kehely, betét… – melyiket válasszam?

 Ma már számos intim higiénia eszköz létezik, amelyet a menstruáció alatt használhatunk. Ráadásul a személyes komfort figyelembevétele mellett egyre inkább előtérbe kerülnek a környezetvédelmi szempontok is. Ez utóbbi egyéni felelősségvállalás és preferenciák kérdése; Dr. Katona Renátát, a FEME szülész-nőgyógyász szakértőjét a higiéniai szempontokról kérdeztük.  

mens kicsi

 

Dr. Katona Renáta úgy véli, az a legjobb, ha a számunkra legkényelmesebb, az életvitelünknek legmegfelelőbb higiénia eszközt használjuk a menstruáció során: „Ez azt jelenti, hogy ha valaki sokat sportol, lehet, hogy a tampont érzi komfortosabbnak; van, aki számára kizárólag a betét jelenti a kényelmes, ugyanakkor biztonságosabb érzést napközben; van, akit kifejezetten zavar az intimkehely tisztítása, míg másnak ez nem probléma. A lényeg, hogy megtaláljuk az egyéniségünknek, a vérzés mennyiségének megfelelő terméket, miközben betartjuk a higiéniai szabályokat. Tudom, hogy sokaknak fontos a környezetvédelem, és mostanában egyre inkább felmerül, hogy melyik megoldás környezetkímélő. Ez utóbbi aspektust egyéni belátás kérdése, amelyek kapcsán a környezetvédelemmel foglalkozóktól érdemes tanácsot kérni. Véleményem szerint, az orvosi szilikonból készült intimtölcsér környezetkímélő és gazdaságos is.”

Szárnyas betét, organikus betét, illatosított – kínálatban nincs hiány  

Ma már számos különböző formájú, vastagságú, hosszúságú, anyagú betét létezik, ezért bizonyára mindenki megtalálhatja a legkedvezőbb változatot. A betét gyorsan elvezeti a menstruációs vért a mélyebb rétegek irányába, ezért sokáig száraz érzést biztosít. Továbbá, a távozó menstruációs váladéknak van egy jellegzetes szaga, és ha ez esetleg zavarna valakit, illatosított betétet is választhat.  „Arra figyeljünk, hogy a betétet cseréljük négy-hat óránként, valamint csere előtt és utána is mossunk kezet! Ha esetleg valaki égető, viszkető érzést tapasztal a szárnyas betét viselése során, akkor gyanakodhat arra, hogy a betét ragasztójának anyagára allergiás, ezért más típusú betétet kell választania. Éjszakára én mindenképpen a betétet javaslom” – magyarázta Dr. Katona Renáta.

Nagyanyáink módszere, a vatta

Még mindig kapható a régi típusú vatta, ami pár évtizeddel ezelőttig szinte az egyetlen alternatíva volt, és jelenleg sem ment ki teljesen a „divatból.” A FEME szakértője szerint a vatta nem a legideálisabb eszköz a menstruációs vér felfogására: „A hagyományos vatta nem biztosít száraz felületet, és a fehérneműt sem kíméli úgy, mint a betét. Ez azt jelenti, hogy megáll a nedvesség a felszínén, tömörödik, könnyen elmozdul, ez pedig nem a leghigiénikusabb megoldás. Korunkban már annyi eszköz elérhető, hogy ennél találhatunk már megfelelőbbet is.”

Tampon – ne felejtkezzünk el róla!

Talán a legelterjedtebb a tampon, amit világszerte előszeretettel használnak a nők. „Miután megtaláltuk a számunkra megfelelő méretet és szépen fel tudjuk helyezni – tehát nem érzünk semmiféle kényelmetlenséget –, valamint számításba vettük a vérzés erősségét is, ügyeljünk, hogy körülbelül négy óránként cseréljük a tampont, és mindig mossunk kezet a felhelyezése előtt és után is. Ma már itthon is lehet kapni applikátoros tamponokat, érdemes azokat is kipróbálni. Arra figyeljünk még, hogy a tampont véletlenül se hagyjuk bent napokig a hüvelyben. Számtalanszor láttam már olyan esetet, hogy a felhelyezett tampont a hölgyek elfelejtették, vagy még plusz egyet betettek. Ezek a malőrök előfordulhatnak, mindenesetre nem szerencsés, ha megtörténik, ugyanis a több napig bent felejtett tampon okozhat a hüvelyből felszálló kismedencei gyulladást!”

Intimtölcsér – érdemes kipróbálni

A menstruációs kehely vagy tölcsér orvosi szilikonból készül, és többször is használható, ráadásul akár több évig is. Az egyik hátránya, hogy az elején kissé több időbe telik megtanulni a megfelelő felhelyezést, viszont, ha ez megvan, akkor már „nyert ügyünk van”: „Az, hogy kinek mi a jó, az anatómia kérdése is. Én úgy tapasztaltam, hogy akiknek az intimtölcsér komfortos, azok borzasztóan szeretik, ugyanis sokkal ritkábban kell cserélni, mint például a tampont. A kehely akár hat-tíz órát is kibír, és körülbelül harminc ml vér felfogására alkalmas. Amikor bejött a piacra, én tartottam attól, hogy több fertőzés alakul ki majd, mivel ezt az eszközt el kell mosni, tisztítani kell használt után. Szerencsére, a praxisomban azt láttam, hogy a nők ügyelnek erre, így ez is jó megoldás lehet napközben a menstruáció időszaka alatt. Éjszakára a használata nincs tiltva, de én nem javaslom.”

Mosható betét, bugyi

A boltokban találhatunk mosható menstruációs fehérneműt és mosható intimbetéteket is, amelyeket szintén több évig használhatunk. Ezek az eszközök jó nedvszívóképességgel bírnak és könnyen kezelhetőek. „Megmondom őszintén, hogy a pácienseim közül kevesen használják ezeket, és akik igen, leginkább arról számoltak be, hogy kissé macerás kimosni, illetve ezzel foglalkozni. Azt gondolom érdemes kipróbálni, és kikísérletezni, hogy számunkra ez mennyire megfelelő, mennyire könnyíti vagy nehezíti meg az életünket. Azt tudom hangsúlyozni itt is, ahogy minden esetben, hogy tartsuk be az adott eszköz termékleírásában szereplő higiéniai szabályokat, és nézzük meg, melyik alternatíva segíti a leginkább az életünket, támogatja a jó közérzetünket!”

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.