FELELŐSEN MAGADÉRT

Szex menstruációkor? Akár jótékony hatásai is lehetnek!

 

Ajánlott-e szexuális életet élni menzesz alatt? Teherbe lehet esni ilyenkor vagy sem? - Ezeknek a kérdéseknek jártunk utána a FEME szakértőjének segítségével.

Általában elmondható, hogy egy menstruációs ciklus 21-35 napig tart, leggyakrabban 28 napos. Számos cikkünkben írtunk már a menzeszről részletesebben, továbbá arról is hogyan kell vezetni a menstruációs naptárat. Most a menstruáció alatti szexuális együttlét hatásairól kérdeztük Dr. Vesztergom Dórát, a FEME szülész-nőgyógyász, reproduktív endokrinológiával foglalkozó szakemberét.

A szakértő elmondta, hogy „sok nőnél közvetlenül a menzesz előtt a legmagasabb a libidó, igy különösen kívánják a szexet.  A felfokozott szexuális vágy szeretkezésre sarkallja a nőt. Ennek az oka a hormonok összjátéka, ilyenkor a legmagasabb a progeszteron szint is. Tehát mindez a hormonok által szabályozott folyamat, ami teljesen rendben van. Amennyiben valaki szeretne szexuális életet élni menzesz alatt, és nem érzi kényelmetlennek, annak nem kell elkerülnie a menstruáció alatti szexet. Alapvetően nincs semmi ok arra, hogy tartózkodjunk az együttlétektől, sőt számos pozitívuma ismert!

Jótékony hatások

  1. fájdalomcsillapítás: Az orgazmusnak fájdalomcsillapító hatása van. Számos nőnek fáj a hasa menstruációkor, mivel a méh összehúzódik, annak érdekében, hogy a méhnyálkahártya leváljon. Az orgazmus segíti a méhnyalkahártya kiürülését a méhüregből, így a hasi görcsök jelentős mértékben csökkenek.
  2. rövidebb menzesz: A fent leírt folyamat következtében, a méhnyálkahártya hatékonyabb távozása miatt a menstruáció le is rövidülhet.
  3. természetes síkosító: A menstruációs váladék megfelelő síkosító, ami által a szexuális együttlét is élvezetesebb lehet.
  4. migrén ellen: Kutatások kimutatták, hogy akik hajlamosak a menzesz alatti migrénre, azoknál a migrénes panaszok csökkenhetnek az orgazmus hatására.

Dr. Vesztergom Dóra kihangsúlyozta, hogy pár dologra mindenképp figyeljünk a szexuális együttléteknél: „A menstruációs vérrel könnyebben átadhatóak a szexuális úton terjedő betegségek, ezért érdemes óvszerrel védekezni. Továbbá, ne felejtsük el kivenni a tampont! Ugyanis az nagyon mélyen felcsúszhat a hátsó hüvelyboltozatba, ami miatt a tampont nehéz lehet egyedül eltávolítani, és az is előfordulhat, hogy nőgyógyász segítségére lesz szükség. Valamint, sokak számára kényelmetlenséget okoz, hogy szex alatt véressé válhat a lepedő; erre jó megoldás a zuhany alatti szeretkezés vagy a sötét színű lepedő alkalmazása.”

Teherbe lehet esni menzesz alatt?

Dr. Vesztergom Dóra elmagyarázta miért tévhit az, hogy nem lehet teherbe esni menzeszkor: „Nagyon röviden összefoglalva azért lehetséges a terhesség, mert a tüszőérés nem mindenkinél pontosan kiszámítható. Általában a tüszőrepedés egy átlagos, 28 napos ciklusban a ciklus 12-14. napján történik, azaz a ciklus közepén. De van olyan, akinek rövidek a ciklusai, 20-21 naposak; vagy hosszabbak, 30-35 naposak. Ezért az is előfordulhat, hogy menzesz alatt történik a tüszőrepedés, és ha azt egy hímivarsejt megtermékenyíti, akkor abból baba is lehet. Továbbá, a petesejt csak 12-24 órán át életképes, azonban a spermiumok öt-hét napon át is életben maradhatnak a női ivarszervekben és megtermékenyíthetik a petesejtet. A menzesz alatt a teherbeesés esélye alacsony, de aki nem szeretne gyermeket, mindenképpen javasolt a védekezés.”  

További cikkek a menstruációhoz köthetően:

Tampon, kehely, betét… - melyiket válasszam?

Hogyan és mit mozogj a menzesz alatt, akár otthon is

Higiénia a menzesz alatt

Mi az a toxikus sokk szindróma, és miért van ott minden tampondobozon?      

Miért fontos a menstruációs napló?

Mikor a menstruációs óránk össze-vissza jár

Amikor a menstruáció maga a pokol

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.