FELELŐSEN MAGADÉRT

Lesz gyermeked? Rajtad ne múljon!

Elindult a Richter Anna Díj harmadik évadja, a Richter Gedeon Nyrt. egyedülálló, újszerű társadalmi szerepvállalás programja, amely keretében öt csapat innovatív, a társadalom érdekeit szolgáló terveit összesen 20 millió forinttal támogatják. Négy győztesről a Díj zsűrije dönt, de az ötödik csapatot a közönség online szavazással választhatja ki. Nagy büszkeség számunkra, hogy idén adöntős pályázatok között szerepel egyesületünk tagjának, szülész-nőgyógyász és meddőségi specialistájának, Dr. Vesztergom Dóra csapatának a pályamunkája is! AHelló Termékenység Tudatosság projektjük megvalósítása hiánypótló lenne a családtervezéssel kapcsolatos edukáció területén hazánkban. De pontosan miről is szólna a program, ha a győztesek közé kerülnének? Erről beszélgettünk Dr. Vesztergom Dórával.

FEME0304

FEME: Miről szól a pályázatotok?

Dr. Vesztergom Dóra: A Helló Termékenység Tudatosság! egy nemzetközileg már ismert kezdeményezés, amely arra inspirálta a csapatunkat, hogy Magyarországon is edukatív szándékkal, tudományos alapokon nyugvó, megfelelő kommunikációs- és kulturális eszközökkel egy online platformot indítsunk. Magyarországon minden 6. pár küzd meddőséggel, és az elmúlt 10 évben megháromszorozódott a meddőségi problémával orvoshoz fordulók száma. Viszont prevencióval, edukációval csökkenthető a meddőség, vagy akár a gyermekáldáshoz vezető idő hossza.

FEME: Miért lenne jó, ha megvalósulhatna ez a projekt? Honnan jött az ötlet?

Dr. Vesztergom Dóra: Az orvos kollégáimmal, praxisunk során megdöbbenve tapasztaltuk, hogy a társadalom tudása és tudatossága a gyermekvállalással kapcsolatban rendkívül hiányos. Minden nap látjuk, hogy amikor tájékoztatjuk a pácienseket a fertilitási esélyekről, megdöbbennek. Holott, a meddőségi kezelés előtt álló páciensek ­– akikkel általában találkozom ­– sokkal képzettebbek ezen a téren, mint a nagy átlag. Ennek ellenére hatalmas a tudásbeli hiányosság a nők és férfiak esetében is.

FEME: Mi szerinted a legnagyobb probléma, aminek nincsenek tudatában az emberek?

Dr. Vesztergom Dóra: Egyre inkább kitolódik a gyermekvállalás, ezzel párhuzamosan nő az életkor miatt kialakuló meddőség. Azt szeretnénk elérni, hogy a gyermektelenség egy tudatos döntés legyen, és ne a megfelelő információ hiányán múljon! A várandósság esélye az életkor előrehaladtával csökken, 37 éves korra gyakorlatilag a petesejtek 90%-a elfogy. Az életkor miatt kialakult meddőségen lombikbébi programmal sem tudunk minden esetben segíteni. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ha valaki párkapcsolatban él és szeretne családot, akkor ne várjon sokáig, mert az életkor visszafordíthatatlan. A férfiak esetében is ugyanez a helyzet, hiszen a kor előrehaladtával csökken a nemzőképesség. Arról is kevés szó esik, hogy a meddőséget a közhiedelem alapvetően a nők problémájának tartja, pedig a statisztika azt mutatja, hogy a gyermektelenségért a női és a férfi oldal szinte fele-fele arányban okolható. Sajnos, azt sem tudják a páciensek, hogy bizonyos faktorok negatív hatással vannak a termékenységre, például a dohányzás, a kóros soványság vagy az elhízás. Az is fontos lenne, hogy tudják az emberek, milyen jelekre kell figyelni, amelyek hatással lehetnek a termékenységre és nőgyógyászhoz kell fordulni vele: ilyen például a rendszertelen menzesz vagy a krónikus kismedencei fájdalom.

FEME: Mit gondolsz, miért nem rendelkeznek az emberek ezekkel az alapvető információkkal?

Dr. Vesztergom Dóra: Az iskolában a terhesség, valamint a szexuális úton elkapható betegségek megelőzésén van a hangsúly. Sajnos az nem képezi részét a felvilágosító óráknak, hogy azt is elmondják a tinédzsereknek, melyik az az 5 nap a női ciklusban, amikor legmagasabb a várandósság esélye. Nem tájékoztatják a kamaszokat arról sem, hogy 35 éves kor után mekkora mértékben csökken a termékenység, és meddig nemzőképes egy férfi. Családi körben is beszélgetni kellene erről a témáról. Fontos lenne, hogy az anyuka elmesélje a lányának, ő hogyan, mikor lett várandós, hogy készült a gyermekvállalásra. A lányoknak otthon általában a menzesz negatívumairól, a párkapcsolat veszélyeiről tartanak »kiselőadást«. Holott, meg kellene fordítani a hangsúlyt: beszéljünk arról miért jó, hogy van menstruáció! Hiszen ez annak a jele, hogy lehet majd valakinek kisbabája! A lányoknak és fiúknak is egyaránt el kellene mondani, hogy mi az az életkor, amikor leginkább összejöhet a baba, továbbá, hogy a családtervezést felnőttkorban mikor, hogyan kezdjük el.

FEME: Miért tartod szívügyednek a felvilágosítást, a termékenység tudatosságról való közbeszédet?

Dr. Vesztergom Dóra: Nagyon jó érzés segíteni valakinek abban, hogy legyen gyermeke. Minden egyes pozitív terhességi tesztnek hihetetlenül örülünk! Egészséges emberekkel foglalkozom, akiknél funkciókiesés van, de az esetek többségében ezen tudunk változtatni és ezáltal lehet gyermekük. Persze, sok kudarc is van, és ezért tartom lényegesnek, hogy beszéljünk arról, mi befolyásolja a termékenységet, és mi az ideális életkor a gyermekvállalásra. Azt szeretném, hogy mindenkinek pont annyi gyermeke legyen, ahányat szeretne!

A Richter Anna Díj döntős pályaművek mindegyikéről elmondható, hogy bármelyikük lesz az öt szerencsés kiválasztott egyike, a projekt megvalósítása nem csupán az adott közösség, de rajtuk túlmutatóan az egész társadalom, javát szolgálja majd. A csapatok részletes bemutatását, fotókat és videókat a Díj honlapján lehet megtekinteni. Ugyanitt minden e-mail címmel rendelkező érdeklődő számára lehetőség nyílik az online szavazásra március 14-ig.

Érdemes minden programot megnézni, és az általatok legfontosabb ügyet támogat kezdeményezésre szavazni, mert így akár még ti is nyerhettek. Dr. Vesztergom Dóráék csapatára itt tudtok szavazni:

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.