FELELŐSEN MAGADÉRT

Építsünk egy igazságosabb, egészségesebb világot! – Ma van az egészségügyi világnap

1948. április 7-én kezdte meg a működést az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Ennek tiszteletére tartjuk meg minden évben április 7-én az egészségügyi világnapot. Az idei világnap felhívja a figyelmet arra, hogy sajnos az egészégügyi szolgáltatások nem mindenki számára egyformán elérhetőek a világon, holott minden embernek joga van az egészéges élethez.

Az egészégügyi világnap általános üzenete, hogy hangsúlyozza az egészségmegőrzés fontosságát. Emellett a WHO minden évben zászlajára tűz egy olyan fontos ügyet, amelyről mindenképpen tudniuk kell az embereknek világszerte, és fontos beszélni róla. A WHO szerepe megkerülhetetlen az egészségvédelem területén, ezért a világnap és annak üzenete kiemelt jelentőséggel bír szinte minden országban.

Az idei világnap központi témája „egy igazságosabb és egészségesebb világ építése” (Building a fairer, healthier world). A WHO állásfoglalása szerint ugyanis hatalmas az esélyegyenlőtlenség az egészégügyi szolgáltatásokhoz való hozzáférés tekintetében, ami még inkább szembetűnő a COVID-19 megjelenése óta. A WHO felhívja a figyelmet, miszerint mindenhol, mindenkinek joga van az egészséges élethez!

Eü2pici

Igazságosabb, egészségesebb világ
A WHO kiemeli azt a tényt, miszerint a „világunk egyenlőtlen”. A COVID-19 alatt határozottan láthatóvá vált, hogy vannak, akik egészségesebb életet élhetnek, és könnyebben hozzáférnek az egészségügyi ellátáshoz, mint mások. Mindezt jelentősen befolyásolja az, hogy melyik országba született valaki, hol nevelkedett, hol dolgozik és az életkor is egy meghatározó tényező. Vagyis az élet- és a munkakörülményeken múlik leginkább az egészségi állapot.

A szervezete beszámol arról, hogy rengeteg ember küzd a mindennapi megélhetésért világszerte. Vannak, akik igen szerény körülmények között laknak; továbbá olyan helyen élnek, ahol az oktatás színvonala alacsony, kevés munkalehetőség van, nincs ivóvíz, a levegő szennyezett, nincs elég étel, nincs egyenlőség a nemek között, és az egészégügyi szolgáltatások minősége sem megfelelő. Ezek a körülmények szükségtelen szenvedéshez, megbetegedésekhez, korai halálozáshoz vezetnek. Mindez pedig nem kizárólag az adott közösség gondja, hiszen az esélyegyenlőtlenség kihat az egész társadalomra, valamint a világ gazdaságára is.

A FEME egyetért a WHO célkitűzésével, hiszen a közhasznú egyesület egyik küldetése, hogy tájékoztasson minden nőt a női egészségvédelemmel kapcsolatos hiteles információkról. Az egyesület ingyenesen elérhető Facebook videóival, Fogadóóráival, valamint az oldalán megjelenő cikkekkel, pályázatokkal segíti az esélyegyenlőség megvalósulását, hogy minden nő rendelkezzen az egészségének megőrzéséhez szükséges információkkal.

Miért fontos a WHO?
Egészségügyi Világszervezet (WHO) az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) egyik intézménye, székhelye a svájci Genf. A WHO alapokmánya hetvenhárom évvel ezelőtt április 7-én lépett életbe, azóta ünnepeljük az egészségügyi világnapot. WHO irányító testülete 194 országból áll, legfőbb feladata pedig a nemzetközi egészségügyi munka koordinálása. A közegészségügyi hatóság feladatai közé tartozik az egészségügyi iránymutatás, nemzetközi egészégügyi programok szervezése, egészségügyi szabványok kifejlesztése, továbbá segélynyújtás és kutatás az egészségvédelem számos területén is.

Forrás: WHO Egészégügyi világnap 2021

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.