FELELŐSEN MAGADÉRT

Szexuális előjátékkal is terjedhet a nemi betegség

A nemi betegség még mindig tabu témának számít, holott sokkal könnyebben el lehet kapni, mint azt gondolnánk, ráadásul súlyos szövődménnyel is járhat. Épp ezért, fontos, hogy tájékozottak legyünk!

A nemi betegségre gyakran az STD betűszavakat használják az orvosok. Az STD egy angol kifejezés, a sexually transmitted deseases rövidítése, amely a szexuális érintkezés útján terjedő betegségeket jelenti. Vagyis: szoros testi érintkezés, szexuális együttlét szükséges a nemi betegségek terjedéséhez. A nemi betegségek közé számos különféle betegség tartozik, amelyeket különböző kórokozók okozhatnak.

„Sokan azt hiszik, hogy az STD kizárólag vaginális kontaktussal, vagyis hüvelyi, behatolásos közösüléssel terjed, holott orális és anális úton is, valamint bizonyos esetekben »bőr a bőrrel« való érintkezés esetében is! Mindez azt jelenti, hogy nagyobb az átviteli lehetőség, mint azt általában az emberek gondolják! A herpesz például csókolózással, a nemi szemi szemölcs pedig pettingeléssel is terjedhet” – mondta Dr. Katona Renáta, a FEME szülész-nőgyógyász szakértője.  

A leggyakoribb nemi betegségek

Dr. Katona Renáta felhívta a figyelmet arra, hogy csak a szakorvos tudja beazonosítani, ha valakinek STD-je van, ezért a legkisebb gyanú esetén a nőknek és a férfiaknak is fel kell keresniük az orvosukat! Ráadásul nem mindig jelentkeznek tünetek, valamint a beteg hosszú ideig teljesen tünetmentes is lehet, ezért elengedhetetlen a rendszeres orvosi kivizsgálás.

A betegség diagnosztizálása mintavétellel és komoly labordiagnosztikával történik; a nőknek a nőgyógyászukat kell felkeresniük, a férfiaknak pedig az urológust. Összességében elmondható, hogy a nemi betegségek erős klinikai tünetekkel járnak, amelyek részben a nemi szervekre lokalizálódnak.  A gyakori panaszok közé tartozik a fájdalom, hőemelkedés vagy láz, vizelési gondok, fekélyszerű külső bőrelváltozások, sárga váladékozás.  A nemi betegség kezeléséről minden esetben a szakorvos dönt. A nemi betegségek, a legtöbb esetben antibiotikummal vagy antivirális szerekkel, kenőcsökkel, hüvelykúppal sikeresen gyógyíthatóak. Bizonyos betegségeknél, például a condylománál pedig sebészeti beavatkozás is szüksége lehet.

Chlamydia: A fertőzést a Chlamydia trachomatis baktérium okozza; égő érzéssel, sárga folyással jár a férfiak és a nők esetében is. A chlamydia kezeletlenül meddőséghez is vezethet! A chlamydia sok esetben nem produkál tünetet, ezért gyakran elmarad a kezelése.

Gonorrhea: A köznyelvben gyakran tripperként vagy kankóként emlegetik. A bakteriális fertőzés kórokozója a Gonococcus. A nőknél és a férfiaknál egyaránt a nemi szervek és a húgyutak gyulladását okozza. A tünetek közé sorolható a gyakori, fájdalmas vizelés, égető érzés.

Trichomoniasis: A fertőzést egy parazita, a Trichomonas vaginalis okozza. A nők viszketést, zöldes folyást, a férfiak pedig vizeléskor égető érzést tapasztalhatnak. A betegek gyakran tünetmentesek.

Condyloma: A HPV fertőzés egyik megjelenési formája a condyloma, amely szemölcsös elváltozás. A fertőződés után kisebb kinövések, szemölcsök jelentkezhetnek: nőknél a szeméremtesten, hüvelyben, végbélnyílás környékén, míg a férfiaknál leginkább a péniszen.

Genitális herpesz: A genitális vagy nemi herpesz vírusfertőzés következménye. A beteg fájdalmas, égő, néha viszkető érzést tapasztalhat, továbbá hólyagok jelenhetnek meg a nemi szerveken. Gyakran lázzal, fejfájással is járhat. A betegség időről időre kiújulhat. Legsúlyosabb szövődménye az agyhártyagyulladás.


Felelős magatartás!

„Az STD-t leginkább az óvszerrel való védekezéssel előzhetjük meg, továbbá a monogám párkapcsolat javasolt. A gyakori partnerváltóknál, és a szabadosabb életvitelt folytató fiatal korosztálynál egyértelműen gyakoribb az STD megjelenése. A felelős magatartáshoz hozzátartozik az is, hogy STD esetén a partnert is egyidejűleg kezelni kell, még akkor is, ha nincs semmilyen tünete. Továbbá, ha valaki egy új párkapcsolatba kezd, és tudja, hogy a régi párkapcsolatában előfordult bármilyen nemi betegség, akkor az új párt erről tájékoztatni kell! A felelőségteljes szexuális élethez hozzátartozik, hogy óvjuk magunkat és a párunkat is! A saját egészségünkért rengeteget tehetünk azzal, ha beoltatjuk magunkat HPV ellen!” – hangsúlyozta Dr. Katona Renáta.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.