FELELŐSEN MAGADÉRT

Mindent a maga idejében! Beszámoló a harmadik FEME Szalonról

Budapest, 2021. július 09. – A harmincas-negyvenes korosztály leggyakoribb nőgyógyászati betegségeiről, a nők biológiai meghatározottságáról és az ideális gyerekvállalás időpontjáról beszélgettek a FEME Szalon résztvevői és a FEME szakértői. Ezenfelül, az ADJ ERŐT! egészségügyi pályázat nyertesei beszámoltak a betegségük és gyógyulásuk történetéről, hitet és reményt adva ezzel minden sorstársuknak.

A Felelősen Magadért Egyesület (FEME) küldetése, hogy egy olyan közösséget jelentsen a nők számára, ahol hiteles és naprakész információt kaphatnak a FEME-szakértőktől, valamint bátran megoszthatják történetüket, feltehetik kérdéseiket, legyen szó nőgyógyászati problémákról, a mindennapok testi-lelki terheiről vagy a szexualitásról. A FEME Szalon rendezvényén a FEME szakértői, tagjai azokat a témákat járták körbe, amelyek a FEME közösségét jelen pillanatban leginkább foglalkoztatja.

 A FEME Szalonban Dr. Katona Renáta, szülész-nőgyógyász szakértő; Dr. Csereklye Andrea, szexuálterapeuta; Rangos Katalin, Príma Primissima díjas újságíró és Jaksity Katalin, alapítótag vitatta meg a felmerült témákat, amelyek leginkább a harmincas-negyvenes korosztályt érintő női betegségeket és a gyerekvállalást érintették. Mindezek mellett az ADJ ERŐT! női egészségről szóló pályázat nyertesei is elmesélték a történetüket és őszintén beszéltek arról, hogyan küzdöttek meg súlyos betegségeikkel.

szalon1

(Fotók: Jenei Levente www.jeneilevente.hu)

A korai felismerés kulcsfontosságú

A FEME szakértőit arról kérdezték, melyek a leggyakoribb női betegségek harminc-negyven éves kor körül. Mint megtudtuk, a legtöbb betegség, amivel ez a korosztály szembesül, általában már több éve, évtizede fennáll. Azért derül fény a betegségre csupán a harmincas években, mert ebben a korban szeretnének a nők babát vállalni és mivel nehezebben esnek teherbe, nőgyógyászhoz fordulnak. A szakértők szerint, azért nem fordulnak korábban a nők orvoshoz, mert könnyen megszokják, ha kissé fájdalmasabb a menstruáció; kevesebb figyelmet fordítanak magukra, mint a családtagjaikra; esetleg azzal az üzenettel nőttek fel, hogy a „nőknek tűrniük kell”. Amikor családalapításra kerül a sor és nem sikerül teherbe esni, akkor érkezik a diagnózis, hogy valamilyen betegség áll a háttérben, amit már rég lehetett és kellett volna kezelni. Ilyen például a PCOS (policisztás ovárium szindróma), az endometriózis vagy a mióma.

A szakértők külön kitértek a miómára, és felhívták a figyelmet a tünetekre. Amennyiben valaki erős vérzést tapasztal és fájdalommal jár a szexuális együttlét, mindenképp menjen el nőgyógyászhoz, nem szabad „megszokni”, hogy romlik az életminőség!  Dr. Csereklye Andrea kiemelte, hogy az egészség része a szexualitás, ezért soha „ne kerüljön kispadra a szex.” A mióma esetén is számos megoldás, technika létezik az intim együttlétek élvezésére.

A FEME alapítótagjai hangsúlyozták, hogy a betegség korai felismerése kulcsfontosságú, ezért lényeges az egészségtudatos élet és rendszeres, teljes körű nőgyógyászati vizsgálat.

A nők biológiai meghatározottsága – gyerekvállalás 35 éves kor előtt!

 Dr. Katona Renáta elmondta, hogy orvosi értelemben a húszas években lenne a legideálisabb babát vállalni, teherbe esni. Ugyanis ebben a korban rendelkezik egy nő a legtöbb egészséges petesejttel, valamint ilyenkor kevés még az alapbetegség, amelyek nehezítenék a teherbe esést.  Harmincöt éves korig mindenképpen tanácsos lenne szülni, hiszen utána egyre kisebb az esély a sikeres terhességre. Negyven év felett ez az esély drámaian csökken, negyvenöt felett pedig a spontán terhesség esélye gyakorlatilag nulla. Negyvenöt éves kor felett általában petesejt donációra van szükség.

A FEME tagok beszéltek arról is, milyen káros, hogy a média azt sugallja, megszűnt minden határ és bármire képesek a nők, holott a biológiai meghatározottság nem változott, sőt.

Dr. Katona Renáta rávilágított arra, hogy egyre többször fordul elő a korai petefészek kimerülés, vagyis amikor a petesejtek száma idő előtt csökken. Ez azért ad aggodalomra okot, mivel a nők meghatározott petesejt számmal születnek és a petesejtek nem termelődnek újra. Ezért fontos tudatosítani azt, hogy harmincöt-harminchét év felett már jelentős mértékben csökken a petesejtek száma, ráadásul a kor előrehaladtával a minőségük is romlik. Ez pedig egy olyan biológia meghatározottság, amin nem lehet változtatni, hiába más életet élünk, mint száz vagy akár húsz-harminc évvel ezelőtt.  

Inspiráló, megható történetek

A FEME Szalonban a FEME női egészségügyi pályázatának, az ADJ ERŐT!-nek a nyertesei is bemutatkoztak és őszintén beszéltek arról, milyen betegségekkel kellett harcolniuk és hogyan tudtak győzni, mind testileg, mind lelkileg.

szalon2

(Fotók: Jenei Levente www.jeneilevente.hu)

A FEME Bátor díjasának, Tarjáni Melindának emlődaganattal kellett megküzdenie huszonévesen, amely miatt nemcsak mellműtétre került sor, hanem a petefészkét is eltávolították. Melinda mesélt a személyes kálváriájáról és arról, mi adott erőt neki. Jelenleg, a munkája mellett számos női betegséggel foglalkozó alapítványban vállal feladatot, ugyanis hitvallása szerint „egy betegnek sem szabad egyedül maradnia. Nem szabad engedni, hogy valaki egyedül, a fotelben ülve várja a sorsát.”

A FEME Ikon kategóriában Ivánkovich Anitát díjazta a zsűri. A pályázó elmesélte, hogy huszonötévesen autóbalesetet szenvedett és annyira összeroncsolódott az arca, hogy tükröt sem mertek elé tenni,  éveken  keresztül számos arc, szem és lábműtétet végeztek rajta.. Anita kiemelte, a tanári hivatás tudata, a barátok és a tanítványainak szeretete segített legtöbbet a lelki gyógyulásában.

A FEME Pozitív díjat Szabóné Bence Zsanettnek ítélte a zsűri. Zsanettnél szeméremtest-daganatot diagnosztizáltak, ami következtében számos sugárkezelésen és műtéten esett át. Úgy véli, hogy az élet küzdelmekkel teli és hozzon bármit a sors, küzdeni kell. Életfilozófiája szerint, jobb, ha mindezt humorral tesszük, még ha néha az feketehumor is, amit az élet-halál harc hív elő.

Az ADJ ERŐT! felhívás díjazott pályamunkái teljes terjedelmükben megtalálhatóak itt.

A FEME Szalon beszélgetése visszanézhető a FEME Facebook oldalán.  

 szalon3

(Fotók: Jenei Levente www.jeneilevente.hu)

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.