FELELŐSEN MAGADÉRT

Itt a nyár, itt a strandszezon! Hogyan kerülhetjük el az intim fertőzéseket?

 A kánikulában mindenki a hűsítő vízbe vágyik, és aki teheti vízparton vagy strandon tölti a szabadidejét. A felhőtlen kikapcsolódás közben se feledkezzünk meg pár szabály betartásáról, ahhoz, hogy elkerüljük az intim fertőzéseket!

Dr. Katona Renáta, a FEME szülész-nőgyógyász szakértője segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat, mire érdemes ügyelni nyáron, ha fontos számunkra az egészségünk.

Menstruáció-fürdőzés

Menstruáció alatt, tamponnal nem tanácsos a vízbe menni, strandolni, mivel a tampon megszívja magát a vízzel. A vízben lévő mikroorganizmusok, baktériumok pedig könnyebben belekerülnek a hüvelybe. Az úszás, strandolás után egyből ki kell cserélni a tampont, valamint ildomos egyből lezuhanyozni! Jobb, ha a természetes vizeket részesítjük előnyben, hiszen a tavak, folyók, tengerek rendelkeznek egy természetes öntisztítási folyamattal. A mesterségesen kialakított strandokon a medencék vize jobban hajlamosít a megbetegedésre!

Fokozottan ügyelünk az intim higiéniára!

Minden mosdóhasználat előtt és után is mossunk kezet, még akkor is, ha nem menstruálunk! Valamint az intim területeken ne használjunk szappant, tusfürdőt. Legjobb, ha csak meleg vízzel mossuk meg az intim testrészt, ugyanis a tisztálkodószerek kiszárítják a hüvely nyálkahártyáját. A mosdóhasználatot követően elölről hátrafelé, a hüvelynyílástól a végbélnyílás felé töröljük meg a fenekünket. Ezzel elkerüljük, hogy a béltraktusból kólibaktérium kerüljön a hüvelybe, húgycsőbe, aminek a következménye hólyaghurut lehet. Szintén a különböző fertőzések elkerülése végett alapvető szabály, hogy soha ne üljünk le nyilvános WC-re!

Száraz törülköző, fürdőruha

A vízparton, strandon figyeljünk arra, hogy ne ücsörögjünk a nedves törölközőn, valamint cseréljük le a nedves fürdőruhát is egy szárazra. Jó, ha van nálunk egy váltás fürdőruha! Ezzel, megelőzhetjük az ily módon kialakuló húgyúti fertőzést. A nedves közeg ugyanis remek táptalaj a kórokozók számára, amelyek a húgycsövön keresztül egyből bejutnak húgyhólyagba, ahol gyorsan elszaporodnak és különböző panaszokat okoznak.

Bugyi nélkül a kánikulában

Hordjunk pamutfehérneműt, mivel a szintetikus anyagok fokozzák a verejtékezést, ami kórokozók elszaporodásához vezethet! Fontos, hogy megfelelően szellőzőn az intim testrész! Zuhanyzás után, este alsónemű nélkül is aludhatunk, ha ezt érezzük kényelmesnek. Amennyiben valaki napközben nem szeretne bugyit hordani, és valóban be tudja tartani a higiéniai alapszabályokat, akkor bátran megteheti, nem jár egészségügyi kockázattal.

Igyunk sok folyadékot!

Nem csak azért fontos sokat inni, hogy megelőzzük a kiszáradást, hanem azért is, mert így az esetleges kialakuló hólyaghurutot is kezeljük. Három liter tiszta vizet kellene elfogyasztani egy nap. Ha iszunk, folyamatosan hígítjuk a húgyhólyagba koncentrálódott vizeletet, ezzel a kórokozók távozását is segítjük. Érdemes antioxidáns hatású tőzegáfonyát is fogyasztani tea vagy kapszula formájában.

Ne maradjon semmi kezeletlenül!

A FEME szakértője felhívta a figyelmet arra, hogy ha a „túrós” állagú hüvelyi váladékot, kellemetlen érzést tapasztalunk a hüvely környékén, bátran vásároljunk vény nélkül kapható, hüvelygomba kezelésére szolgáló készítményt. Amennyiben zöldes-sárgás folyás lép fel, akkor hüvelyi probiotikummal orvosolható az esetleges kismedencei gyulladás. Ha gyakori vizelési ingerünk van, akkor hólyaghurutra gyanakodhatunk. Ebben az esetben folyadékbevitellel tudunk segíteni a szervezet öntisztításában. Fontos, hogy ne hagyjunk semmit kezeletlenül! Amennyiben más tüneteket tapasztatalunk a felsoroltaknál, vagy nem múlnak el a panaszok, mindenképpen nőgyógyászhoz kell fordulni!

Olvasd el a témát érintő további cikkeinket is!

Megváltozott hüvelyi folyás? – Amit tudni illik a hüvelyfertőzésekről

Átfogóan a kismedencei gyulladásról

Higiénia a menzesz alatt

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.