FELELŐSEN MAGADÉRT

Veszteség, fájdalom és remény – gyermekre várva Bemutatkozik a MeRÖ Alapítvány

 shutterstock 98814044

Egyre több pár szembesül azzal a problémával, hogy nem sikerül könnyen gyermekes családdá válniuk, a kívánt terhesség elmarad, nem jön a kisbaba, akire már nagyon vágynak. Sokan fordulnak meddőségi specialistához és sokan választják az örökbefogadást is. Mindeközben, sokszor hiányzik a megfelelő lelki támogatás, valamint az információk tömkelegét rendszerező, összefogó szaktanácsadás.

Endrédi Anita, Hidvégi Edina és Buza Zsófia az ELTE Meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási szaktanácsadói képzésének elvégzése után alapította meg a MeRÖ Alapítványt, miután felismerték, milyen nagy szükség lenne erre a munkára; ők egyénileg is megtapasztalták, milyen az, amikor várat magára a régóta vágyott baba. 

Buza Zsófiával, meddőségi, reprodukciós és örökbefogadási szaktanácsadóval, coach-csal beszélgettünk arról, hogyan és miben tud és szeretne az alapítvány segíteni. 

buzas
(Buza Zsófia)

  

Mi az alapítvány legfőbb feladata? 

Buza Zsófia: „Legfontosabb feladatunkat a meddőség, a reprodukció, és az örökbefogadás területén látjuk el.  A munkánk alapja az edukáció, a szaktanácsadás és a lelki támogatás. 

Úgy gondoljuk, hogy a pszichés támogatás és a szakértő tájékoztatás – a veszteségfeldolgozás, a megküzdés támogatása, a párkapcsolat megerősítése, az érzelmi stabilitás megtartása, a felelős döntéshozatal, a lehetőségek áttekintése – jelentősen csökkentheti a párok stresszes élethelyzetét, oldhatja a szorongást, a bűntudatot. Valamint, visszaadhatja az elveszettnek hitt intimitást, megerősíti a párkapcsolatot, és növelheti azt az érzést, hogy a párok tevékenyen hatni tudnak arra a helyzetre, amelyben élnek; visszanyerhetik az irányítást az életük felett, és ez kellő önbizalmat ad számukra.

Ez a fajta lelki támogatás pedig hozzájárulhat az asszisztált reprodukciós eljárások és az örökbefogadások sikerességéhez. Alapítványunk egyedülálló módon nem csupán részterületeken nyújt szakértő segítséget és pszichés támogatást, hanem komplex szemléletet és szaktudást képvisel. Összefogjuk a meddőség, az asszisztált reprodukció és az örökbefogadás területéhez kapcsolódó lehetőségeket, biztosítva ezzel a szakmailag ellenőrzött információk áramlását, és az átjárhatóságot a különböző szakterületek között.”

Miért éreztétek szükségét annak, hogy létrehozzatok egy ilyen alapítványt? 

Buza Zsófia: „A MeRÖ Alapítványt azzal a céllal hívtuk életre, hogy szakértő segítségére lehessünk azoknak a családoknak, akik nehézségekkel küzdenek a gyermekvállalás útján. Sokan el sem tudják képzelni, hogy mekkora lelki teher hárul egy párra, miközben a családdá válás akadályokkal teli útját járja; és mennyi veszteséggel, reménnyel, fájdalommal jár mindez. Mi, a MeRÖ Alapítványnál mind úgy érezzük, hogy ehhez rengeteg akaraterőre, hitre, »merőségre« van szükség, amit nagyon tisztelünk és becsülünk minden párban. Úgy gondolom, hogy mindhármunkat évek óta foglalkoztatott az a kérdés, hogy hogyan tudnánk valahogy átadni azt a tapasztalatot, amit tanulmányaink és életünk során, a saját sorsfeladatainkkal is megküzdve megéltünk és megtanultunk.

Mindhármunknak az volt az álma, hogy egyszer családot alapítsunk, szülővé váljunk. Azután, ahogyan ez mindnyájunk életében, más és más módon, de valóra vált, mi tovább álmodoztunk! Mégpedig arról, hogyan tudnánk mindazt, amit mi átéltünk, segítő tudássá formálni és átadni másoknak. Utunk során pontosan láttuk azt, hogy hiánypótló lehetne hazánkban az a munka, amit mi szeretnénk folytatni: a meddőséggel küzdő és az örökbefogadó pároknak nyújthatunk a családdá válás folyamatában olyan segítséget, amely specifikusan, új szemlélettel, nekik és róluk szól. Így született meg a MeRÖ Alapítvány létrehozásának az ötlete és formálódott a mai napra már kézzel fogható valósággá.” 

Mi az, amiben leginkább tudtok segíteni, és jellemzően mivel keresnek fel benneteket?

Buza Zsófia: „Elsősorban olyan párok keresnek meg bennünket, akik a családdá, szülővé válás folyamtában elakadtak, akadályba ütköztek. Tisztában kell lennünk azzal, hogy nem csak a világon, de Magyarországon is egyre több embert érint ez a kérdés! Ez részben az életmódunkra, a változó biológiai folyamatokra, részben a megváltozott társadalmi lehetőségekre és elvárásokra vezethető vissza. Ez a tendencia pedig, úgy látjuk, hogy évről évre, sajnos egyre csak romlani fog. Így egyre több párnak lesz szüksége valamilyen megsegítésre. Bizalommal fordulhatnak hozzánk a meddőségi kezelésekben éppen résztvevő, vagy az arra készülő párok. Azok, akiknek valamiért nem születhetett eddig gyermeke, vagy donor sejt segítségével válhatnak szülőkké, azok, akik az örökbefogadás útján járnak, illetve azok, akik ily módon már családdá váltak és kérdéseik vannak, vagy támogatásra van szükségük. 

Szolgáltatásaink között szerepel az asszisztált reprodukciós eljárással, donor segítségével született vagy örökbefogadott gyermeket nevelő szülők támogatása is; hiszen ezekben a családokban vannak olyan plusz szülői feladatok, amelyek esetleg nehézséget okozhatnak, például a gyermek történetének kommunikációja.” 

Gyakran próbára teszi a párkapcsolatot, ha nem jön könnyen a baba. Párkapcsolati tanácsadással is foglalkozok? 

Buza Zsófi: „Igen, ha nem is a klasszikus értelembe véve. Nagyon fontos feladatunknak tartjuk, hogy a párokat támogassuk abban, hogy újra egymásra találjanak. Sokan nehezen dolgozzák fel azt, hogy nem természetes úton jön, vagy nem úgy jön a baba, ahogyan azt egykor elképzelték. 

A párok gyakran nem találják a szerepüket a helyzetben, eltávolodnak a saját vagy a korábban, talán helytelenül berögzült képtől, amit a férfi és a női identitásról képzeltek; maguktól és végül egymástól is. Fontosnak tartjuk a szülővé válás segítését. Szeretnénk kísérők lenni ezen, a gyakran évekig tartó, úton, legyen szó a meddőségről vagy örökbefogadásról. Szeretnénk lelkileg támogatni, meghallgatni a párokat, hogy elűzzük a magány érzését, közösen is vállaljunk »merőséget«. Vagyis, feltenni a fel nem tett kérdéseket, és együtt keresni a válaszokat, a megoldásokat.” 

Hogyan lehet felvenni veletek a kapcsolatot? 

Buza Zsófia: „Szerencsére a párok sok esetben kézről kézre adják az elérhetőségünket. Az egyéni és a közös munkánk során is azt tapasztaljuk, hogy a legfontosabb hírvivőink azok a párok, akikkel már együtt dolgozunk, már bejártuk a közös utunkat. Már megtalálható a MeRÖSzaktanácsadást a Facebookon és az Instagrammon is. Illetve a weboldalunkon, a  meroalapitvany.hu oldalon is olvashatnak rólunk bővebben, és tájékozódhatnak az aktuális programjainkról, induló csoportjainkról. Bízunk abban, hogy egyre több olyan előadást és programot is tudunk majd szervezni, ahol még több ember ismerhet meg bennünket és találják meg velünk együtt azt az utat, amely valóra válthatja az álmaikat.

Nagyon fontos, hogy a MeRÖ Alapítványnál mi a meddőséggel való megküzdést és az örökbefogadást két különböző útnak tekintjük, még akkor is, ha a szülővé válás és a gyermek utáni vágy közös. Mindkettő folyamán más és más feladattal kell megküzdenie a pároknak, más életfeladatokra kell felkészülniük és máshogy válnak majd családdá is, még ha vannak is jócskán hasonlóságok. Éppen ebből adódóan az akadályok és küzdelmek, és persze a megküzdési stratégiák is eltérőek, így a segítségnek is egyénre szabottnak kell lennie.”

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.