FELELŐSEN MAGADÉRT

A szex jó lehet intimitás nélkül is?

 A szeretkezés és az intimitás kapcsolatáról, a hétköznapi meghitt pillanatokról, a szexet követő utójátékról beszélgettünk Dr. Csereklye Andreával, a FEME szexuálterapeuta szakértőjével. 

FEME: Mit értünk intimitás alatt?

Dr. Csereklye Andrea: „A szakirodalom azt mondja, hogy az intimitás egy bensőséges meghittség, ami egy bizalmi viszonyon alapul. Én ezzel szemben azt gondolom, hogy nem kell feltétlenül bensőséges kapcsolatban lenni ahhoz, hogy az intimitás létrejöjjön. Szerintem az már intimitás, ha például a buszon két vadidegen ember tekintete találkozik, mélyen egymás szemébe néznek, és egy kellemes érzés keletkezik bennük. Vagy, ha valaki hozzáér egy kollégájának a kezéhez az irodában a monitor előtt, és huncutul egymásra mosolyognak; én ezt is az intimitás kategóriájába sorolom.”

FEME: Az intimitás mindenkinek ugyanolyan fontos?

Dr. Csereklye Andrea: „Mindig az ideális helyzetre törekszünk. Az pedig az lenne, hogy van egy két ember, akik szerelmesek egymásba, meg van közöttük a bensőséges kapcsolat és jókat szeretkeznek. Ez azért ritkán alakul ilyen szépen, mesésen. Természetesen az a cél, hogy olyan párkapcsolatban éljünk, ahol az intimitás jelen van. Én úgy látom, ez a nőknek és a férfiaknak is egyarát fontos. Van egy olyan tévhit, hogy a férfiaknak ez kevésbé számít, de a praxisom során megtapasztaltam, ez mennyire hamis feltételezés. Inkább azt mondhatjuk, hogy mindenkinek más az intimitás, másképp éli meg, másképp fejezi ki. Ezért kell tudni, hogy a párunknak mit is jelent pontosan ez a fogalom. Egy teljesen hétköznapi helyzet is lehet valaki számára intim, például főzni a párjának. Én úgy hiszem, hogy a különböző szeretetnyelvek (elismerő szavak, minőségi idő, ajándékozás, szívességek, testi érintés), amellyel mi emberek megéljük és kifejezzük a szeretet, az tágabb értelemben az intimitás kifejezési is.”

FEME: Létezik igazán jó szex intimitás nélkül?

Dr. Csereklye Andrea: „Persze. Azt hiszem, ez is valamiféle tévhit, miszerint a fantasztikus szexhez mindenképp szükség van valamiféle bensőséges érzésre a két fél között. Szeretném hangsúlyozni, hogy nagyon egyedi az, hogy valakinek mennyire van igénye az intimitásra. Valaki el se tudja képzelni intimitás nélkül a szexet, valakinek meg egyáltalán nem fontos a szexhez. Mindkettő tejesen oké, abszolút rendben van. A szex nem lesz jobb pusztán az intimitás megléte miatt! Lehet, hogy egy futókaland során sokkal intenzívebb orgazmust élünk meg, mint egy párkapcsolatban. A jó szex és az orgazmus nem kizárólag az intimitástól függ. Attól még, hogy hulla szerelmesek vagyunk, egyáltalán nem biztos, hogy szuper lesz a szex is.”

FEME: A nők általában vágynak a szex utáni intimitásra, összebújásra, míg a férfiak másképp működnek. Miért van ez a különbség?

Dr. Csereklye Andrea: „Az együttlétek után az utójátékra a nők jobban vágynak, jobban igénylik a simogatást, cirógatást, mint a férfiak. A pasik a szeretkezések után nem sokkal már alszanak is. Ez azért van, mert a szex alatt oxitocin hormon szabadul fel és jut be a vérbe; többek között ez a hormon ad egyfajta örömérzetet, boldogságot. Viszont az oxitocint a tesztoszteron lebontja. A tesztoszteron férfi nemi hormon, a férfiakban nagy mennyiségben megtalálható és a nők szervezete is termeli kis mennyiségében. Mivel a férfiakban több tesztoszteron van, ezért az oxitocin gyorsabban lebomlik a vérükben. Ez azt jelenti, hogy az örömteli állapot gyorsabban lecseng, vagyis az orgazmus után nincs szükségük további utójátékra, simogatásra. De ezt nem azt jelenti, hogy a férfinak nincs igényük az intimitásra, csak lehet, hogy másképp mutatják ki. Szerintem egy párkapcsolat szinte minden pillanata intimhelyzet. Ha tévénézés közben megsimogatja a párja karját valaki az is; vagy akár az is, ha a pár együtt megy el például szőnyeget vásárolni; vagy, ha reggel csendben megkávéznak, és még sorolhatnám. Ezek a hétköznapi intim helyzetek egyrészt a kötődés miatt is lényegesek, másrészről a szexuális vágy fenntartásában is nagy szerepet játszanak. Az előjáték, petting fontos része is az intimitás, mivel elkezdi felkészíteni a testet a szexuális együttlétre.”

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.