FELELŐSEN MAGADÉRT

Hogyan készüljünk fel a nőgyógyászati szűrésre?

 

Dr. Katona Renáta, a FEME nőgyógyász szakértője elmondta, hogy mielőtt benyitnánk a nőgyógyászati rendelő ajtaján, nem árt pár dolgot átgondolnunk jó előre annak érdekében, hogy a rákszűrés – vagy bármilyen más nőgyógyászati vizsgálat – flottul menjen és eredményes legyen: „ A felkészülés alatt én egy mentális összeszedettséget értek: az illető megtudja fogalmazni a panaszait, információkkal látja el az orvost. Mi csak úgy tudunk segíteni, ha minél többet tudunk. Sajnos, sokszor tapasztaljuk, hogy alapvető kérdésekre sem tudnak válaszolni a páciensek. Ezért tartom fontosnak, hogy most összeszedjük segítségképpen a nők számára, milyen kérdésekre számíthatnak, és mire figyeljenek, mielőtt bejelentkeznek nőgyógyászati vizsgálatra.”

1. Higiénia

A FEME szakértője elmondta, hogy a higiéna tekintetében nincsenek „extra elvárások”. Egy természetes, megszokott napi tisztasággal és rendezettséggel illik érkezni a nőgyógyászhoz. A nőgyógyászok szempontjából teljesen lényegtelen, hogy az intim terület le van-e szőrtelenítve vagy sem, ezzel a dilemmával a nőknek teljesen felesleges foglalkozniuk.  Ami a tisztálkodás szempontjából fontos: nem szabad a vizsgálat előtt a hüvelyt kiöblíteni irrigátorral, ugyanis az orvos nem látja az esetlegesen problémát okozó tüneteket! 

2. A diagnózis érdekében  

Amennyiben valakinek valamilyen nőgyógyászati panasza van, legyen szó például hüvelygombáról, és szeretne rá egy célzott kezelést, szakvéleményt, ne kezdje el magát otthon kezelni a nőgyógyászati vizsgálat előtt! Ugyanis a hüvelyváladékból nem tudjuk kitenyészteni a kórokozót, ha valamilyen gombaellenes készítményt használ. Értékelhetetlen lesz a tenyésztés, ezért nem tudunk pontos diagnózist adni. Ugyanez a helyzet áll fenn akkor is, ha valaki antibiotikumot szed éppen valamilyen betegségére” – mondta dr. Katona Renáta.

3. Menstruáció

Fontos, hogy vezessünk menstruációs naplót! A rendszeresen vezetett napló – főképpen a telefonos applikáció – segítségével tudja az orvos pontos meghatározni az esetleges betegséget. A nőgyógyász mindenképpen rá fog kérdezni a menstruáció kezdetére: ez azt a napot jelenti, amikor élénk színű friss piros vérzést tapasztalunk. Meg kell tudni mondani a menstruáció utolsó napját, valamint azt is, hogy hány napos a menstruációs ciklus. Vagyis: a vérzés első napjától a következő vérzés első napjáig hány nap telt el. Ez átlagosan 28 nap; egyénenként változó. Érdemes naplózni, hogy fájt-e a hasunk, hol éreztük a fájdalmat, tapasztalunk-e alvadékos vérzést. A menstruációs naptárunkat készítsük elő, és ne az orvosi rendelőben keressük ki az adatokat, legyünk tudatosabbak!  

Aki vérzészavarral kapcsolatos probléma miatt érkezik, annál mindig tudni szeretnénk az elmúlt 3-6 hónap menstruációs ciklusára vonatkozó jellemzőket is. Hiszen csak ezen információk birtokában tudjuk megállapítani, hogy egy vérzés rendellenes-e vagy sem, ha látjuk a ciklicitását” – magyarázta Dr. Katona Renáta.

4. Szedjük össze az előző vizsgálatok eredményeit!

Az orvosok számára hatalmas segítség, ha a páciens időrendi sorrendbe összeállítja az elmúlt évek kórtörténetét, nőgyógyászati vizsgálatok eredményeit. Az elektronikus rendszerben az orvosok a négy évvel ezelőtti adatokat látják, de a régebbi kórtörténetet nem. Amennyiben valaki másodvéleményért érkezik a nőgyógyászhoz, az előző vizsgálat eredményeit mindenképp vigye magával és mutassa meg! Fontos továbbá, hogy tájékozódjunk a családunkban arról, hogy kinek milyen nőgyógyászati betegsége volt. Például, ha a családban halmozottan előfordult az emlőrák, akkor a nőgyógyászt erről tájékoztatnunk kell. 

5. Írjuk fel előre a legfontosabb információkat!

 „Tudom, hogy stresszel jár elmenni nőgyógyászhoz, kényelmetlen az egész szituáció, és sokszor zavarban is vagyunk. Épp ezért, nyugodtan fel lehet írni azokat az információkat, amelyekre biztosan rákérdez majd a nőgyógyász. A páciensek a saját kérdéseiket is jegyezzék fel, hiszen gyakran előfordul, hogy zavarában valaki elfelejti és később jut eszébe. Összeszedetten menjünk el a nőgyógyászhoz! Ennek hatalmas jelentősége van, ez az orvos-páciens együttműködés alapja” – tanácsolta a FEME szakértője.

Ezekre a kérdésekre bizonyosan számíthatunk: Van-e valamilyen panasza? Ha igen, az mi pontosan, mikor jelentkezik, milyen tünetekkel jár; kötődik-e valamilyen napszakhoz, tevékenységhez?  Hány napos a ciklusa és mikor jött meg a menstruációja utoljára? Használ-e valamilyen gyógyszert? Hogyan védekeznek a párjával? Tapasztalt-e mostanában, valamilyen kirívót – legyen szó a menzeszről, testi érzetekről, hangulatingadozásról?

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.