FELELŐSEN MAGADÉRT

Csokoládé ciszta – endometriózis

 

Női bulvár oldalakon gyakran találkozhatunk a csokoládé cisztával kapcsolatos cikkekkel, ezért úgy gondoltuk, hogy rendbe tesszük a FEME oldalán, mit is jelent ez pontosan, hiszen a helyes tudás megszerzése az egyik legfontosabb lépés az egészségtudatosság felé.

A csokoládé ciszta kifejezés egy laikus, köznapi elnevezés, aminek a helyes, orvosi meghatározása az endometriózis ciszta. Ahhoz, hogy ezt megértsük az endometriózisról kell beszélnünk: ez a betegség számos nőt érint, viszont a tünetek eltérőek lehetnek. Valaki nem érez középidős vagy menstruációs fájdalmat és egy rutin vizsgálaton derül ki a betegség; míg más erős fájdalmat tapasztal, és olyan panaszokat, amelyek során sem a munkáját nem tudja megfelelően végezni, a szociális kapcsolatait nem tudja ápolni. Mivel a betegség meddőséghez is vezethet, ezért mindenképpen fontos, hogy újra és újra előhozzuk ezt a témát!  Az endometriózisról a FEME szülész-nőgyógyász szakértőjét, Dr. Katona Renátát kérdeztük.

Méhnyálkahártya a petefészken  

A méhet belülről borító nyálkahártyát latinul endometriumnak nevezik. Amennyiben a méhnyálkahártya megtalálható a méh üregén kívül is – ennek az okai nem ismertek – akkor beszélünk endometriózisról. A méhnyálkahártya megjelenhet a méh izomfalában, a beleken, húgyhólyagon, hashártyán és petefészken is. Az endometrium elhelyezkedésétől függően különböző kategóriába sorolják az orvosok és különböző nevekkel illetik az endometriózist. A petefészekben elhelyezkedőt nevezik köznyelven csokoládé cisztának, mégpedig azért, mert a ciszta belsejében barnás színű, olvasztott csokoládéra emlékeztető váladék található. Ennek az az oka, hogy ha a méh nyálkahártyája a méhüregen kívüli területre kerül, a nyálkahártya nem tud lelökődik, nem tud menstruációs vérzés kíséretében a hüvelyen keresztül távozni. Mivel nem ürül ki a szervezetből, ezért tokkal körülvett, vért tartalmazó üreg, ciszta alakul ki.

Tünetek

Az endometriózis ritkán, de lehet tünetmentes is. Bár a betegség így egy ideig észrevétlen marad, de később súlyosabb következményekhez, akár meddőséghez is vezethet. A leggyakoribb tünetek közé tartozik a fájdalmas menstruáció, a menstruációs ciklustól függő panaszok (puffadás, hasmenés, végbél fájdalom, véres széklet, véres vizelet, hangulati labilitás), barnás váladékozás, teherbeesési nehézségek, bő vérzéssel járó menstruáció, fájdalmas szexuális együttlét.

„Az endometriózis bizonyos megjelenési formáit, így a hashártyára lokalizált formát és a mélyen infiltráló endometriózist nehezen lehet ultrahanggal diagnosztizálni. A csokoládé cisztát viszont hüvelyi ultrahanggal jól lehet látni. Általában a csokoládé ciszta veti fel a gyanút, és sok esetben ezzel indul az endometriózis kivizsgálása, mivel a csokoládé ciszta jellemzően nem áll egyedül. Én mindenképpen azt tanácsolom, hogy ha valaki a fenti tünetek közül akár csak egyet is tapasztal, bátran forduljon nőgyógyászhoz. Minél hamarabb megtörténik az endometriózis felismerése, annál jobb” – mondta Dr. Katona Renáta.

Individuális kezelés!

Fontos tudni, hogy az endometriózis végérvényesen nem gyógyítható, de tünetmentessé tehető! Műtét, hormonterápia, egyéb gyógyszerek, életmódváltás, speciális diéta – ezek mind szerepelnek a terápiás megoldások között. Amennyiben felmerül a műtét lehetősége, érdemes gondosan mérlegelni, mivel a betegség a kiváló műtéti technika ellenére is visszatérhet! Dr. Katona Renáta felhívta a figyelmet arra, hogy a kezelés személyre szabott módon, egy hosszú távú együttműködés keretében történik: „A további kezelés, és annak eldöntése például, hogy kell-e műteni valakit, komplex kérdés. A panaszok nagy skálán mozognak: van, akinek az endometriózis nem okoz gondot egyáltalán (szerencsés kisebbség), nincsenek semmilyen tünetei és a családtervezést se befolyásolja a betegség. Van, aki elájul, annyira fájdalmas a menstruációja, vagy például az alhasi görcsök miatt nem képes dolgozni; vagy az erős, bő vérzés miatt nem mer baráti találkozókat szervezni, hiszen folyamatosan cserélnie kellene a betétet. A páciens életminősége tehát igencsak lényeges szempont a kezelés meghatározásában. Emellett, laparoscopia során az endometriózis súlyosságát, kiterjedését is vizsgáljuk, valamint az is döntő szempont, hogy a páciens szeretne-e gyermeket. Ebből is látszik, hogy a kezelés mennyire személyre szabott, és egy hosszú távú orvos-beteg együttműködést igényel! Ezért érdemes olyan orvoshoz fordulni, aki kellő tapasztalattal rendelkezik az endometriózis területén!”

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.