FELELŐSEN MAGADÉRT

December 1., az AIDS elleni küzdelem világnapja

 A HIV fertőzöttek kapcsán még mindig számos tévhit uralja a közvéleményt, holott a tudomány már lehetővé teszi a betegek számára, hogy hosszú, teljes életet éljenek, ugyanolyan jó életminőségben, mint bárki más. Legyél Te is tájékozott és jól informált a betegséget illetően!

aids Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) december első napját tette meg az AIDS elleni küzdelem világnapjaként 1988-ban. Azóta, ezen a napon emlékezünk meg az elhunytakról, és a közösségek szolidaritásukat fejezek ki a betegségben élőknek. Az egészségügyi szervezetek, a média pedig hiteles információkkal látja el a közvéleményt annak érdekében, hogy ne tévhitek határozzák meg a betegségről való közvélekedést és a lakosság ne stigmatizálja a betegeket.

 
HIV-fertőzés

Az AIDS (acquired immunodeficiency syndrome – szerzett immunhiányos tünetegyüttes)  az immunrendszer betegsége, amely a HIV-fertőzés miatt jön létre. A HIV (humán immundeficiencia-vírus) egy úgynevezett „retrovírus”, amely megtámadja az immunrendszer sejtjeit. Ennek következtében jelentősen csökken az immunrendszer védekezőképessége, így az fokozatosan leépül. A betegek teljesen kitettek a fertőzéseknek, és az olyan rákbetegségeknek is, ami ellen egy erős immunrendszer képes sikeresen védekezni. A betegséget 1981-ben jegyezték fel az Egyesült Államokban, négy évvel később pedig Magyarországon is diagnosztizálták az első esetet. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint napjainkban 36 millió embert érint a betegség, ezzel az egyik legjelentősebb globális közegészségügyi probléma. A betegek kétharmada Afrikában él, leginkább a Szaharától délre; az európai régióban csupán a betegek 5%-a lakik. 

Terjedés

A HIV-vírus leginkább nemi úton, illetve vér és vérkészítmények által terjed, például vérátömlesztés során. Ezenkívül, az intravénás kábítószer használók közötti tűcsere is magas kockázattal jár. A vírust nem lehet elkapni csókolózás, ölelés, kézfogás, és más mindennapos érintkezés útján. Továbbá, a közhiedelemmel ellentétben a beteggel közösen használt tárgyak, élelmiszerek, ételek, innivalók által sem! 

Tünetek

A fertőzés utáni első hetekben a beteg vagy nem tapasztal tünetet, vagy három-hat hét múlva influenzaszerű panaszok (láz, fejfájás, torokfájás, bőrkiütés), hasmenés, nyirokcsomó-megnagyobbodás jelentkezik.  A tünetek maguktól megszűnnek egy idő után, és több évig – akár nyolc évig – nem jelentkezik semmilyen panasz, habár az immunrendszer állapota folyamatosan romlik.

Gyógyszeres kezelés

Nincs olyan gyógyszer, ami a betegséget meggyógyítaná, viszont a gyógyszeres terápiának köszönhetően a betegeknek ugyanolyan életkilátásai vannak, mint az egészséges embereknek. A tudomány hatalmasat fejlődött ez ügyben az évtizedek alatt, míg régen halálos ítéletnek számított a betegség, ma már nem az. Ezért is fontos, hogy a HIV-fertőzés ne legyen stigma többé! A betegség felismeréséről, a tesztről, a betegellátásról, a pontos gyógyszeres kezelésről itt tájékozódhattok.

„Nálunk a nőgyógyászati rendelőben is van HIV-gyorsteszt. Ez egy vérből vett antigén teszt, amelynek eredménye pár perc elteltével megmutatkozik. Pozitivitás esetén természetesen további vizsgálatok szükségesek. A hozzám forduló nők általában szűrés jelleggel kérik: kiderül, hogy a férjük mással is létesített szexuális kapcsolatot vagy a párja Thaiföldön járt…  Egy hosszú távú párkapcsolatban, aki nem váltogatja a partnereit, az is megfertőződhet önhibáján kívül, ezért fontos tudni, hogy ez ma már nem halálos betegség, és egyáltalán nem kell tartani a fertőzöttektől. Aki szeretne a betegségről többet tudni, és szereti a filmeket, annak nagyon ajánlom az egyik személyes kedvencemet a M” – mondta Dr. Katona Renáta a FEME szülész-nőgyógyász szakértője.

Éljünk körültekintő szexuális életet

Dr. Csereklye Andrea, a FEME szexuálterapeuta szakértője hozzátette: „Kívülről, ránézésre senkin nem látszik, ha fertőzött. Egy jól szituált fiú, lány is hordozhatja a vírust úgy, hogy nem élt kicsapongó életet, és maga sem tud róla, hogy beteg. Ezzel csak azt akarom hangsúlyozni, hogy mindig védekezzünk óvszerrel! Persze azt tudni kell, hogy az óvszer sem nyújt százszázalékos megoldást a nemi úton terjedő betegségekkel szemben. Mindenesetre, semmiképp ne abból induljunk ki, hogy az, akivel éppen randevúzunk, az biztosan nem lehet fertőzött, ezért elhagyjuk a védekezést. De ne essünk át a ló túlsó oldalára se: ne rettegjünk az ismerkedéstől! Éljük körültekintően a szexuális életünket: védekezzünk óvszerrel, ne váltogassuk a partnereinket. Ha valakinél időben diagnosztizálják a betegséget, élhet teljes életet, nyugodtan szexelhet is a párjával: nekik egy-egy dologra még inkább figyelniük kell, például arra, hogy ne okozzanak egymásnak vérzéssel járó sebet, sérülést szex közben.”

Forrás:

WHO: Key facts - AIDS

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.