FELELŐSEN MAGADÉRT

„A felelősségvállalás az igazi férfi jellemzője, és nem az, hogy milyen a spermaképe”

Ha egy párnak nem jön össze a baba, általában először a nő megy el meddőségi kivizsgálásra, holott a meddőnek diagnosztizált párok esetében ma már körülbelül 50%-ban férfi eredetű meddőség az oka a sikertelenségnek. Éppen ezért a férfit és a nőt párhuzamosan kellene vizsgálni, hiszen rendkívül gyakori, hogy a pár mindkét tagjánál találnak eltéréseket, problémát.

 A 35 év alatti, egészséges fiatalok esetében, ha egy év próbálkozás alatt nem sikerül a várandósság, akkor szakemberhez kell fordulni!

„Gondoljunk bele: ha egy hölgynél inzulinrezisztenciát vagy PCO-szindrómát vagy miómát diagnosztizálunk, amely betegségek miatt a várandósság esélye csökken, de nem mondható el 100%-os bizonyossággal, hogy a fentiekokozzák a meddőséget.  Számos ilyen esetben elkezdjük kezelni a hölgyet, és sok idő eltelik, mire kiderül, hogy a férfi oldalán is van probléma. Ezzel pedig fontos éveket vesztegettünk el! Ezért kell egyszerre vizsgálni a párt, nem szabad késlekedni! Az életkor egy komoly befolyásoló faktor, és ha meddőségi kezelésre van szükség, azt muszáj minél hamarabb elkezdeni! A 35 év alatti, egészséges fiatalok esetében, ha egy év próbálkozás alatt nem sikerül a várandósság, akkor szakemberhez kell fordulni! Míg 35 év felett, hat hónap sikertelen próbálkozás után mindenképpen fel kell keresni egy meddőségi specialistát, és el kell kezdeni a férfi és a nő kivizsgálását egyszerre, párhuzamosan. Sőt, ideális esetben a meddőségi kivizsgálás a férfiakkal is kezdődhetne, hiszen az ondóvizsgálat egy rendkívül egyszerű folyamat: a mintát embriológus vagy andrológus (a férfi eredetű meddőséggel foglalkozó szakorvosok) elemzi, a kiértékelése egy napot vesz igénybe” – hangsúlyozta Dr. Vesztergom Dóra.   

Legelső lépés – ondóvizsgálat   

A férfiak meddőségi kivizsgálása során a legelső lépés a spermaanalízis, vagyis az ondó vizsgálat, amely a férfi fogamzóképességének megítélésének az alapvizsgálata.  Ez általában meddőségi ambulanciákon vagy andrológiai szakrendelésen történik.

A mintaadás az esetek döntő többségében maszturbáció útján történik. A minta leadására tiszta, vegyszermentes edényt kell használni; elsősorban gyógyszertárban kapható, egyszer használatos vizeletgyűjtő pohár használata javasolt. Amennyiben erre külön igény van, a mintát a páciens a vizsgálatra magával is viheti otthonról.  Ebben az esetben a mintát a leadást követő egy órán belül be kell vinni rendelőbe, testhőmérsékleten kell tartani (például a kabát zsebében), hogy a minőség ne károsodjon. Amennyiben valaki messze lakik az adott kórháztól, akkor lehetősége van arra is, hogy elvonuljon a kórház meddőségi részlegén az úgynevezett spermaadó szobába. Ott szexuális témájú lapok, plakátok segítik a férfiak maszturbációját, és természetesen használhatják a telefonjukat is, amelyen felnőtt tartalmakat nézhetnek. A szakrendelésre mindig időpontot kell kérni, de nincs időhöz kötve az, mikor hagyja el a páciens a szobát. A spermaadó helyiségek a zavaró hatásoktól messze találhatók, és teljes diszkréció övezi a pácienst.

Spermaanalízis

A spermamintát az embriológus nézi meg még aznap, amikor leadták a mintát. A lelet szintén aznapra vagy másnapra már meg is érkezik a pácienshez. A spermaanalízis során többek között az orvosok a minta mennyiségét, illetve biokémiai tulajdonságait elemzik, majd mikroszkópos nagyítás során a spermiumok mennyiségi és minőségi paramétereit határozzák meg. Az így kapott spermiumképből tájékozódnak az andrológusok, vajon szükséges-e további vizsgálat. Ha a normál értékhez képest a spermiumképben van eltérés, andrológiai vizsgálat szükséges.

Érdemes tudni, hogy a spermaanalízis önmagában nem elegendő a megtermékenyítő-képesség megítélésre, és nem helyettesíti az andrológiai szakvizsgálatot követően adható andrológiai szakorvosi véleményt. Bizonyos eltérések – például herevisszértágulat, egyéb spermaparaméterekben jelentkező minőségromlás, heredaganat jelenléte stb. – előfordulása a spermaanalízis során nem állapíthatók meg.

A férfiasság megítélése

Dr. Vesztergom Dóra azt látta a praxisa során, hogy sok férfi rendkívül ódzkodik a meddőségi kivizsgálástól: „Egy éve jár már hozzám egy hölgy, aki nagyon szeretne kisbabát, de a férjét még mindig nem lehet rávenni, hogy eljöjjön vizsgálatra, mert gátlásai vannak. Szerintem a férfiak úgy érzik, a vizsgálattal a férfiasságuk felett mondanak ítéletet. Ha jó a spermakép, arra olyan büszkék, hogy legszívesebben kitennék az ablakba. Ha pedig nem, akkor úgy vélik, csorbul a férfiasságuk. A férfiasság ily módon való megítélése csupán egy rossz beidegződés, egy hamis kép, és bízom benne, hogy idővel egyre inkább változni fog. Muszáj ezen változtatni, félre kell tenni a férfi egót a közös cél, a gyerekvállalás érdekében!  Szeretném még egyszer hangsúlyozni: a férfiak esetében a spermavizsgálat egyáltalán nem egy szörnyű procedúra, igazán nincs mitől tartani!

 Szerintem, sokkal inkább a felelősségvállalás az igazi férfi jellemzője, és nem az, hogy milyen a spermaképe... Ráadásul rengeteg párkapcsolati konfliktus és értékes idő megtakarító lenne az által, ha a férfiak kezdenék el a meddőségi kivizsgálást!”

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.