FELELŐSEN MAGADÉRT

Nőből kurtizán, férfiból papucs? - Mit ne tegyünk, ha eltűnik az intimitás a párkapcsolatunkból?

Írtunk már arról, mit tehetünk, ha ellaposodott a párkapcsolat és elveszett a kezdeti fellángolás. Viszont kevés szó esett arról, mit NE csináljunk, milyen berögzült viselkedési mechanizmusokat kerüljünk el. A FEME szexuálterapeuta szakértője,Dr. Csereklye Andrea erről is nyíltan, tabuk nélkül beszélt.

FEME Web 2022 januar 1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dr. Csereklye Andrea: „Minden kapcsolat jól működik az elején, aztán, ahogy az évek telnek, könnyen megszokottá, monotonná válhat. Másrészről, az életciklusváltások hatalmas kihívással, rengeteg változással járnak, amelyek szintén rányomhatják a bélyeget az érzelmi és a szexuális életünkre is. Gondolok itt a gyerekszületésre, munkahelyváltásra, költözésre, egészségügyi gondokra stb. Általában elmondható, hogy idővel egyre ritkábban szeretkeznek a párok, a szexuális aktivitás csökken. Ha valami nem működik, és szeretnék, hogy újra működjön, akkor erre mindig reagáljuk valahogyan; tehát megpróbálunk tenni a gyakoribb szexuális együttlétekért. Én úgy láttam a praxisomban, hogy sem a férfiak, sem a nők nem a legideálisabb módon viselkednek ilyen helyzetben. Sőt, sok esetben még ronthatnak is rajta!”

FEME: Mire gondolsz pontosan, mit tesznek a nők, ha fel akarják pezsdíteni a szexuális életüket a párjukkal?

Dr. Csereklye Andrea: „Ha a férfi libidója csökken, és a nő szeretné visszaállítani a szexuális életüket, kitalál mindenféle praktikát, hogyan lehetne visszacsábítani a férfit az ágyba.  Sok esetben előfordul, hogy a nők kurtizán szerepet vesznek fel: kezdeményeznek, minimális fehérneműt viselnek vagy gyakrabban meztelenkednek otthon. Mondhatjuk, hogy erőltetik a szexet, ami inkább kontraproduktív, semmint hasznos. Amennyiben egy férfi nem annyira aktív szexuálisan, mint régebben, annak a hátterében például egy munkahelyi stressz is állhat. A férfi, a nő kihívó viselkedését, teljesítménykényszerként élheti meg, és nem fog növekedni a szexuális vágya. Fontos újra és újra hangsúlyozni: a férfiaknál a stressz libidócsökkenést okoz!”

FEME: Mit tesznek a férfiak fordított esetben, ők hogyan viselkedhetnek?

Dr. Csereklye Andrea: „Amennyiben a nő nem kívánja már annyira a szexet – azért, mert valamilyen változás történt az életében, például nőgyógyászati betegség, családi gondok –  arra válaszképp a férfi úgy reagálhat, hogy egy szolgálói szerepbe teszi magát. Köznapi szóhasználattal élve, papuccsá válhat. Ez azért nem a megfelelő reakció, mert a nő ilyenkor nem tud rá férfiként felnézni. A férfi megváltozott viselkedése nem segíti felkorbácsolni a nőben a szexualitást. Ráadásul az idő elteltével, a férfinak egyre nehezebb lesz visszatalálni a férfi szerepbe.”

FEME: Mi lehet a megoldás? 

Dr. Csereklye Andrea: „Első lépésként meg kellene kérdezni a párunkat, hogy miért nincs kedve a szexhez az utóbbi időben? A nőknél gyakori lehet, hogy mielőtt feltennék ezt a kérdést, elkezdik magukat hibáztatni. Azt gondolják, már nem tetszenek a párjuknak, vagy talán a párjuknak szeretője van. Mindenképp kommunikálni kellene egy párkapcsolatban! Valamint, ha a férfi azt mondja, hogy a munka miatt aggódik, és az negatív hatással van a szexuális életére, akkor a nő higgye el neki, ne kombináljon tovább, és főképp ne kezdje el erőltetni az együttléteket! Nekem az a véleményem, hogy jobb elterelni ilyenkor a szexről a fókuszt, és átalakítani a szexuális energiát: szervezzen a pár magának egy romantikus vacsorát, illetve csak simogassák egymást! Aztán szép lassan túllendülnek majd a nehézségeken.  Amit hirtelen szuper megoldásnak gondolunk, az néha csak ront a helyzeten. A párkapcsolat akkor működik igazán jól, ha dolgozunk rajta és felül tudjuk írni a sztereotíp viselkedési mintáinkat.”

FEME: Ez nem mindig lehet könnyű, hogyan lehet változtatni a viselkedési sémáinkon?

Dr. Csereklye Andrea: „Az a cél, hogy átalakítsuk a gondolatainkat és ne mindig az ösztönből jövő reakciót válasszuk egy szituációban. Talán nem egyszerű, de ezt is meg lehet változtatni. Mondok erre egy remek feladatot. Amikor van egy kis időnk – akár napközben, akár este –, válasszunk ki egy velünk megtörtént helyzetet, majd képzeljünk el két másik variációt, hogyan reagálhattunk volna másképpen! Ez lehet munkahelyi, családi vagy bármilyen más történés. Rendszeresen gyakoroljunk, több héten keresztül! Ezáltal megtanulhatjuk, hogyan állhatunk meg egy pillanatra, és észre fogjuk venni az esetleg helyesebb reakciót egy adott helyzetben.”

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.