FELELŐSEN MAGADÉRT

A menopauza a szívünkre is hatással van! Megnő a szívinfarktus kockázata

Ötven éves kor előtt a férfiaknál sokkal gyakoribbak a koszorúér betegségek és a szívizom infarktus, mint a nőknél, viszont a kor előrehaladtával a koronáriabetegségek előfordulása közel azonossá válik a két nemnél. Sőt, hatvan éves kor után a nők esetében a legfontosabb rizikófaktor, a hipertónia gyakoribbá válik. Mindennek a legfőbb oka az, hogy a menopauza alatt az ösztrogén védőhatása megszűnik. 

shutterstock 1072588013 pici

A témáról Dr. Masszi Gabriella kardiológus főorvos, a Magyar Menopausa Társaság főtitkára, valamint Dr. Katona Renáta, a FEME szülész-nőgyógyász szakértője osztotta meg a legfőbb tudnivalókat.

Tünetek

Átlagosan 45-55 éves kor között jelenik meg a menopauza - vagyis amikor az utolsó vérzés után egy évig újabb vérzés nem következik be. Az ezt megelőző időszakot, premenopauzának, az ezt követő időszakot pedig posztmenopauzának hívjuk. A menopauza főbb tünetei: hőhullámok, éjjeli verejtékezés, libidócsökkenés, alvászavar, memóriazavar, ingerlékenység, depresszió, hüvelyszárazság, heves szívdobogás. Továbbá a menopauza idején a szervezet ösztrogén termelése megszűnik, ezért a kardiovaszkuláris betegségek előfordulása is gyakoribbakká válnak.

Dr. Masszi Gabriella hozzátette, hogy a menopauzális változással együtt járó legkellemetlenebb tünet a nőknél nem is a hőhullám, hanem a szöveti atrófiával járó tünetek, mint például a bőrszárazsága és a hüvelyszárazság. Ilyen panaszokkal mindenképp érdemes nőgyógyászhoz fordulni, mert ezt lokálisan is nagyon jól meg lehet oldani. De, ami a doktornő véleménye szerint a legnagyobb problémát okozza, az az alvászavar. Elromlik az a fajta kegyelmi állapot, amikor az ember leteszi a fejét és akkor ébred föl, amikor szeretne. Menopauza idején sokszor csak 3 órás átalvás van, és utána felébred a nő. Látható, hogy nagyon színes tünetrendszere lehet az ösztrogénhiánynak. És mindegyik olyan, amelyben bármilyen segítséget kap a nő, csak jól járhat vele.

Így hat a klimax a szív- és érrendszerre

„Sokáig vizsgálták, melyek azok a tényezők, amelyek védik a nőket a szív- és érrendszeri megbetegedésekkel szemben. A menopauza ideje alatt, a nők ösztrogén termelése leáll: ez egy fokozatos folyamat, lehet gyors és lassú is, de a lényeg, hogy elveszti a szervezet az ösztrogént, és ezzel az ösztrogén hatásait is. Az ösztrogén az egy csodálatos hormon és rendkívül sok hatása van, közel háromszáz. Továbbá, az ösztrogén receptorok mindenhol ott vannak a szervezetben, így a szív- és érrendszerben is. Az ösztrogén védi az erek belső felületét, és ha ösztrogénhiány van, akkor az erek rugalmatlanná válhatnak, gyulladás keletkezik, és a vérrög képződésének a lehetősége is megnő. Ráadásul, a menopauzában a nőkben olyan metabolikus átalakulások jönnek létre, amelyek kedvezőtlenek – az ösztrogénhiány miatt –, ezért a rizikótényezők is e köré csoportosulnak. Óhatatlan, hogy egy menopauzába kerülő nő évenként egy-egy kilót föl ne szedjen magára, ha nem küzd ellene. Ennek következtében a vérzsírháztartás eltolódik az érelmeszesedés irányába. A jó és rossz koleszterin aránya megváltozik, és ha a rossz koleszterin, az úgynevezett LDL-koleszterin nagyon felszaporodik, akkor megkezdődik a meszesedés. Az ér beszűkül, a vér nem tud akadálytalanul áramlani, és mint említettem már, az ösztrogén se védi az ereket. A vérkeringés romlásának a következménye például a szívinfarktus, a stroke. Mindannyian meszesedünk, ez az élet velejáróra. Az a lényeg, hogy ezt a meszesedést gyulladásmentes és sérülésmentesen tartsuk!” – magyarázta Dr. Masszi Gabriella.

shutterstock 1680685423

Hormonpótlás

Az ösztrogénhiány kapcsán felmerül az a kérdés is, miszerint lehet-e, érdemes-e hormonterápiát alkalmazni. A szakemberek hangsúlyozták, hogy ez mindenképpen egy olyan összetett, több szakterületet érintő téma, amely során egyéni orvosi konzultáció és személyre szabott terápia szükséges.

Dr. Katona Renáta elmondta: „Nem mindegy, hogy a menopauza mikor következik be. Ha valakinek korai menopauzája van, tehát akár már a 40. életév előtt következik be, akkor az érelmeszesedés korábban kezdődik. A kiserekben, a csontban, tehát mindenhol, ahol ösztrogén receptorok vannak, elindulnak a korai öregedési folyamatok. A korai menopauza esetében korai hormonpótlással tudunk segíteni a folyamat lassításában. A petesejtek száma, minősége a korunk előrehaladtával csökken, tehát nem tudjuk az ösztrogénpótlással a termékenységet visszaadni, viszont a kardiális betegségek, a pszichés zavarok és a csontritkulás csökkentését tudjuk segíteni. Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a hormonpótlás elsősorban primer prevencióra jó. Tehát akkor adjunk hormonpótlást, amikor még nem következtek be ezek a kisérkárosodások, akkor egyértelműen lehet ezt a folyamatot lassítani. Tehát ennek az időpontját és a hosszát érdemes jól megválasztani.”

Kardiológushoz vagy nőgyógyászhoz forduljunk?

„Az ösztrogénhiány okozta tünetek közé tartozik a hüvelyszárazság, ami fájdalmasabbá teheti a szexuális együttléteket. Ezzel a panasszal a nők általában felkeresik a nőgyógyászukat. Továbbá az éjszakai izzadás, a hőhullámok, a stresszhelyzetben való kipirulás is egyértelmű a nők számára, mint tünettan, amely a menopauzát jelzi. Viszont a heves szívdobogást, a mellkasi nyomást, a magas vérnyomást, tehát a kardiális tüneteket nem kötik a menopauzához. Sok beteg, megjárja már a kardiológiát, a neurológiát (menopauzakor jelentkező alvászavar miatt), pszichiátriát (szintén a menopauza miatt jelentkező depresszió miatt), mire nőgyógyászhoz fordulnak” – osztotta meg a tapasztalatait Dr. Katona Renáta.

Dr. Masszi Gabriella felhívta rá a figyelmet, hogy a nők esetében a szívizom infarktusnak más tünetei lehetnek, mint a férfiaknál: „A nőknél letargia, fáradtság érzet, hasi fájdalom, émelygés, kissé hevesebb szívdobogás jelentkezik. Ha valaki ezzel találkozik, ne nyugodjon meg, hogy ez menopauzához tartozik vagy csupán pszichés pánikroham. Amennyiben a fenti tüneteket észleli valaki, akkor mindenképp fel kell keresni egy kardiológust!”

Figyeljünk önmagunkra!

A szakorvosok úgy vélik, a nőkre kiváltképp jellemző, hogy a családtagjaikat előrébb sorolják saját maguknál, ezért ők később fordulnak orvoshoz, főképp, ha a panaszaik már elmúltak. Ez egy téves hozzáállás, hiszen sok betegség megelőzhető és karbantartható; de minél hamarabb fel kell keresni a megfelelő szakembert! A menopauza alatt és után is fontos a tudatos életvitel: a vérnyomást, a vércukrot, a vérzsírokat rendszeresen ellenőrizni szükséges, és be kell tartani az orvos tanácsait. Az ülő életmód, a dohányzás, a stressz mind olyan rizikófaktor, amely tovább növeli a szív-és érrendszeri betegségek kialakulását, ezért kiváltképp kerülni kell azokat!

További cikkeink a menopauzáról:

Ti kérdeztétek! – Biztos, hogy hízunk menopauza idején? Hormonális fogamzásgátlók – mi alapján válasszunk?

Klimax, a változás kora

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.