FELELŐSEN MAGADÉRT

Légy tudatos, és gondoskodj időben az 1%-od felajánlásáról! Rád is szükségünk van!

 

A személyi jövedelemadó (szja) 1+1 százalékának felajánlásáról az adóbevallással egy időben, május 20-ig lehet dönteni; később erre nincs lehetőség! Az egyik 1%-ot adhatjuk egy regisztrált civil szervezetnek; a másik 1%-ot pedig valamelyik egyháznak, vallási közösségnek, vagy az adott évben kiemelt költségvetési előirányzatnak is. Nem kötelező felajánlani az 1+1%-ot, illetve úgy is dönthetünk, hogy csupán az egyik vagy a másik 1%-ot ajánljuk fel. Vagyis: támogatunk például civil szervezetet, de egyházat nem, és fordítva is. Amennyiben nem rendelkezünk az 1+1% felett, úgy, az a pénz az állami költségvetésbe kerül.  

Fontos tudni, hogy a 2021. évi személyi jövedelemadót a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) visszatéríti egy bizonyos határig 2022-ben. Ezt sokan már meg is kapták, de ettől még lehet nyilatkozni az 1+1%-ról! Ugyanis, a 2021-es évre nem a befizetett, hanem a levont személyi jövedelemadót számolják.

A Felelősen Magadért Egyesület (FEME) 2021-től közhasznú egyesületnek minősül, ezért a FEME részére is felajánlható az 1%.  Az egyesület tagjai, szakértői teljes szívvel azon dolgoznak, hogy minden lány, nő, anya, nagymama, feleség tisztán lásson abban, mit tehet a saját és szerettei egészségéért. Az egyesület ebben a küldetésében nem ismer tabukat: a szakértők mindenről őszintén, hitelesen beszélnek. A FEME segít többek között a miómával, PCOS-el, menopauzával, hormonális gondokkal, meddőséggel, HPV-vel vagy éppen a szexuális problémákkal küzdő nőknek.

A FEME alapítótagjai-szakértői mindenkit az 1% felajánlására bíztatnak, hiszen érdemes támogatni az egyesület munkáját.

Dr. Katona Renáta, szülész-nőgyógyász: Az egyesületnél abban segítünk, hogy minden nő választ találjon arra, mit tehet önmagért és az egészségéért. Szerintem, a tudatosság kulcsfontosságú az életben. Fontos, hogy tudjuk, milyen változások zajlanak a testünkben és hiteles információkhoz jussunk. Ezért tájékoztatjuk a FEME közösségét a nőgyógyászati betegségek tüneteiről, az összes kezelési lehetőségről és annak következményeiről.”

Dr. Vesztergom Dóra, szülész-nőgyógyász, meddőségi specialista: A legfőbb célom, hogy a meddőségről minél többet beszéljünk, annak érdekében, hogy minél több párnak lehessen kisbabája. Sajnos, a társadalom tudása és tudatossága a gyermekvállalással kapcsolatban rendkívül hiányos. Azt szeretnénk elérni, hogy a gyermektelenség egy tudatos döntés legyen, és ne a megfelelő információ hiányán múljon!”

Dr. Csereklye Andrea, szexuálterapeuta: „A női betegségekkel együtt járó panaszok, például az erős vérzés, a szeretkezéskor tapasztalt fájdalom, a kapcsolatra is rányomhatja bélyeget. Holott, vannak olyan módszerek, amelyek újból örömtelivé teszik az intim együttléteket. Ehhez, először is, beszélni kell a női betegségekről, a tünetekről, és arról, hogyan hat mindez a szexualitásra. Úgy vélem, az a FEME úttörő munkát végez ez ügyben!”

Jaksity Kata, műsorvezető: Mi nők, hajlamosak vagyunk magunkat hátrébb sorolni, holott időt kellene szánni magunkra! Sok nő tévesen azt hiszi, ha foglalkozik magával, akkor önző vagy rossz anya. Az is a célkitűzéseink közé tartozik, hogy hangsúlyozzuk az Én-idő jelentőségét, és tanácsot adjunk arra vonatkozóan a nőknek, hogyan lehetnek jól.”

Rangos Katalin, újságíró: „A mai nőkre rengeteg hamis információ zúdul, ezért nagyon fontos, hogy hiteles emberekkel közvetítsük az ismereteket. Én úgy vélem, a nők leginkább egymásnak hisznek. Én pedig hiszek abban, hogy a nőknek össze kell fogniuk. Az egyesületnél mi azzal tesszük a legtöbbet, hogy megmondjuk a nőknek milyen lehetőségeik vannak. Ezt pedig érdemes támogatni.”

Városi Ágnes, könyvelő: „Sokan nem tudják, hogy ha nem döntenek az egy százalék felől, az az állami költségvetésbe kerül. Jobb tehát, ha felajánljuk, hiszen így tudjuk támogatni az olyan egyesületeket is, mint a FEME. Az legnagyobb érdemünk, hogy azokról a női betegségekről is nyíltan beszélünk –például meddőség, változókor–, amelyeket még mindig stigmaként kezel a társadalom. A tabuk lebontása hatalmas munka, és ezt csak közösen tudjuk megtenni!”

Fontos információk

Az 1+1%-ot számos módon fel lehet ajánlani; leegyszerűbben elektronikus úton e-SZJA webes felületén keresztül, de postai úton is be lehet küldeni. Ezzel kapcsolatban minden információt ITT találsz. 

Most Rajtad a sor: Ne csak kövesd, támogasd is szakértőink munkáját legyen 1%-kal több felelőségvállalás!

  • Név: Felelősen Magadért Egyesület
  • Adószám: 18946220-1-42

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.