FELELŐSEN MAGADÉRT

Szexuális felvilágosítást – mit és hogyan mondjunk el a 10-13 éveseknek?

 A tíz-tizenhárom éves lányoknál, fiúknál már olyan testi változások történnek, amely kapcsán mindenképpen fontos a felvilágosítás. A kisfiúk esetében az éjszakai magömlést, a lányoknál pedig a menstruációt szükséges átbeszélni otthon. Ehhez adunk most tanácsokat a szülőknek! A FEME célkitűzése, hogy ne legyenek tabuk; de a korosztálynak megfelelően beszéljünk a gyerekeket érintő, éppen időszerű témákról.

A szülők gyakran úgy emlékeznek vissza a gyermekkorukra, hogy ők tizenöt-tizenhat éves kor előtt nem gondoltak a szexre, és bizonyára a gyermekük sem. A szülők többsége már elfelejtette, milyen kiskamasznak lenni, nem tudja felidézni azt a korszakot, ezért gyakran azt hiszik, ráérnek még a szexuális felvilágosítással, holott nem. Ennek a következménye pedig az lehet például, hogy a kisfiúk megijedhetnek az első éjszaki magömléstől, a lányok pedig a menstruációtól. Annak érdekében, hogy a gyerekek felkészültek legyenek, a szülőknek mindenképpen beszélni kell velük! Ezt akár az apuka és az anyuka is megteheti együtt, vagy az is jó, ha csak az egyik szülő „feladata” ez. A FEME szexuálterapeuta szakértője, dr. Csereklye Andrea, a 10-13 éves korosztályt érintő szexuális felvilágosításban segít a szülőknek az alábbi tanácsaival.

Az első éjszakai magömlés

 • „Élettani sajátosság, hogy kivel-mikor történik meg az első éjszaki, spontán magömlés. Mondhatjuk azt, hogy már 10 éves kor körül lehet rá számítani. Egy kellemes álom kiválthatja éjszaka a magömlést, és a fiúcska úgy ébred, hogy nedves a pizsamája. Ha nem tud róla mi ez, akkor azt hiszi bepisilt, és szégyelli vagy megijed tőle. Ezért fontos, hogy ne érje meglepetésként!”
 • „El kell mesélni a gyereknek, hogyan lesz a kisfiúból férfi. Például: »a kisfiúból, ahogy férfi válik, úgy lesz egyre izmosabb, szőrösebb, és a nemiszerve is nagyobb lesz. Te is így nősz fel, egyre erősebb férfi leszel! És egyszer, éjszaka nedves lesz a nadrágod. Ez nagyon jól van így! Tudd, hogy az nem pisi, hanem egy folyadék, ahhoz, hogy majd később mikor felnőtt leszel, legyen neked is gyermeked.«”
 • „Az éjszaki magömlésről, akkor érdemes beszélni, amikor látja a szülő, hogy nem csak pisilés előtt van merevedése a kisfiúnak, hanem például este tévénézéskor, vagy más helyzetekben is. Ezt szülőként észre lehet venni, főképp az otthoni lazább ruhákban jobban feltűnik, ha fiúcskának merevedése van.”
 • „Ha elkezd a kisfiú maszturbálni, akkor ritkábban lesz éjszaki magömlése. Semmiképp se tiltsuk a maszturbációt! Az előző cikkben felhívtuk erre a figyelmet, és részletesebben beszélünk róla..”

Az első menstruáció

 • „Szintén élettani sajátosság mikor kerül sor az első menstruációra: manapság 10-13 éves kor körül. Ha a kislánynak elkezd növekedni a melle, kezd megváltozni a természete, tehát látszik rajta a hormonális változás, akkor mindenképp beszélni kell vele a havi vérzésről. Nem szabad, hogy váratlanul, felkészületlenül érje a kislányt, mert megijedhet tőle!”
 • „Fontos, hogy a kislány már pici gyerekkora óta lássa, hogy az anyuka tampont, betétet stb. vásárol; tehát ne dugdossuk a kislányok elől az intim higiéniai termékeket!”
 • „A felvilágosító beszélgetés során mondjuk el, hogy mivel járhat a menstruáció. De NE a macerás részét emeljük ki a menstruációnak! Pozitív megvilágításból beszéljünk a havi vérzésről! A szülő arra fektesse inkább a hangsúlyt, hogy milyen jó dolog nőnek lenni; illetve a menstruáció azt jelenti, hogy születhet majd gyermeke, ha felnőtt lesz.”
 • Ne ijesztgessük a teherbe eséssel, és ne is utaljon a szülő semmi olyasmire, hogy a fiúktól tartani kell most már! Ez nem tesz jót a szexuális fejlődésének. Egyelőre maradjon a szülő a menstruációnál, magáról a szexről később legyen csak szó.”
 • „A lányokra is igaz, amit már említettünk a fiúk kapcsán: nem szabad megtiltani a maszturbálást!”

A szexfilm kitaláció

 • „Leginkább a kisfiúk azok, akik néznek szexfilmet tizenegynéhány évesen, a velük egykorú kislányokra ez nem jellemző, náluk inkább kamaszkorban lesz aktuálisabb a téma. Hiába látja a szülő, hogy a 10 éves kisfia fél a Batmantől meg a Harry Pottertől, ez nem jelenti azt, hogy nem kattintgatja a pornót a neten. Tizenéves kor körül a fiúkat már érdekli a szex, az első éjszaki magömlés után már szóba jöhet ez a téma otthon.”
 • „A felnőtt már tudja, hogy a szexfilmbeli szituációk, pózok hosszas előkészületek, órákon át tartó forgatások eredménye, tehát nem a valóság; de a gyerekek ezt nem értik, valóságnak hiszik, és sokszor meg is ijedhet a látottaktól.”
 • „Mindenképpen mondjuk el a fiúcskának, hogy ahogy a Harry Potter film sem valóság, úgy a szexfilm sem az. Fontos, hangsúlyozni: a szexfilm kitaláció! Nem kell felesleges információkkal, mindenféle történetekkel traktálni a gyereket, elég, ha elmagyarázzuk, hogy amit ott lát, az egyszerűen nem igaz.”
 • „Meg lehet persze tiltani a gyereknek a pornót, de ez nem fog működni a gyakorlatban. Maximum az otthoni gépen az adott oldalt, oldalakat le lehet tiltani, viszont más gépén úgyis megnézi, ha akarja. Gyakran előfordul, hogy a kis baráti társaságában valakinek van egy nagyobb bátyja, ezért a kisfiúk viszonylag hamar találkoznak szexfilmekkel, és érdekleni fogja őket az, amit ott látnak.”

A cikkhez kapcsolódik: A gyerekek szexuális felvilágosítása – mikor és hogyan vegyük elő ezt a témát?

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.