FELELŐSEN MAGADÉRT

Mit lehet tenni, ha csökken a libidó?

 A szexuális vágy csökkenését a gyógyszerek is befolyásolhatják. Dr. Csereklye Andreát, a FEME szexuálterapeuta szakértőjét kérdeztük a témában.

Számos gyógyszernek lehet libidócsökkentő mellékhatása, ilyenek például az allergia-gyógyszerek, amelyek antihisztamint tartalmaznak. Továbbá az antidepresszánsok, nyugtatók, tartósan szedett és vényköteles fájdalomcsillapítók, fogamzásgátló tabletták néhány típusa, de egyes szívgyógyszerek és akár a szemcseppek is csökkenthetik a szexuális vágyat.

„Libidócsökkenésnek azt nevezem, ha drasztikus változás történik a szexuális életben. Vagyis, egy bizonyos ideig rendben volt minden, aztán az illető hirtelen elvesztette a szexuális kedvét. Mivel a libidószintje mindenkinek más, ezért a hirtelen bekövetkező változás adhat gyanút arra, hogy az alacsonyabb nemi vágy valaminek a következménye.  Ha nem történt az illető életében váratlan vagy a pszichére negatívan ható esemény, akkor érdemes az otthoni házipatikában körülnézni, és újból elolvasni a gyógyszerek mellékhatásait, majd felkeresni a szakorvost” – magyarázta dr. Csereklye Andrea.

Dr. Csereklye Andrea elmondta, hogy a szexuális vágy enyhülését a nők mindig észreveszik, hiszen azok iratnak fel fogamzásgátló tablettát, akik a párjukkal rendszeres szexuális életet élnek. Tapasztalatai szerint a nők ki is mondják, hogy „eddig volt kedvem a szexhez, most pedig egyáltalán nincs.”

A FEME szakértője azt tanácsolja, hogy „amennyiben valaki elkezdi szedni a fogamzásgátló tablettát és libidócsökkenést észlel, először célszerű végiggondolni történt-e olyan helyzet az illető életben, ami esetleg szorongást, bizonytalanságot, stresszt okozott. Például: az anyagi helyzet változása, hiteltörlesztéssel járó gondok, költözés, munkahelyi problémák, új állás, szakmai érdeklődés megváltozása, baleset, betegség, vita közeli hozzátartozóval stb. Ezek mind olyan események, amelyek negatívan hatnak a szexuális vágyra. Ha nem történt meghatározó változás, krízis, akkor gyanakodhatunk arra, hogy a fogamzásgátló szedésének a következménye a szexuális vágy elmaradása vagy csökkenése.”

A megfelelő, személyre szabott fogamzásgátló módszer kiválasztása a megoldás

A fogamzásgátló tabletták mellékhatása miatt eltérő mértékben csökkenhet a libidó. Mindez egyéni és nem természetszerű, hiszen sok nő esetében a fogamzásgátlóknak semmilyen befolyása sincs a szexuális vágyra. Amennyiben mégis a fogamzásgátló okozza a libidócsökkenést, akkor sem kell elhagyni a tabletta szedését, csupán egyeztetni kell a nőgyógyásszal, aki segít a megfelelő készítmény kiválasztásában.

Jó tanács: ne várjuk ki, míg elfogy a felírt tabletta, hanem a tünetek jelentkezésekor egyből keressük fel a nőgyógyászunkat, hiszen a megfelelő fogamzásgátló kiválasztásával, egy cserével, megoldódik a probléma!

Vágyfokozó praktikák

„Amíg a pár élete vissza nem tér a megszokott ritmushoz, addig be lehet vetni bizonyos praktikákat a szexuális vágy fokozására. Ilyen például a napközbeni randevúk beiktatása; vagy ha a férfi meglepi a párját egy sétával, vacsorával; vagy ha a férfi beugrik a párja munkahelyére egy csókra. Tehát olyan gyengéd figyelmességekről van szó, amelyek nem konkrétan a szexre irányulnak – ez úton a lányok libidója feltuningolódhat. Továbbá, a férfiaknak fontos tudatosítani magukban, hogy a szexuális vágy enyhüléséért nem ők a hibásak! Ne ostorozzák magukat ezért, hiszen lehet, hogy egy fogamzásgátló tabletta okozza a problémát. Egy megfelelő fogamzásgátlóra való váltással minden a régi kerékvágásba kerülhet.  A fogamzásgátló egy nagyon jó módszer, hiszen biztonsággal és a maga teljességében lehet élvezni a szexuális együttléteket” – hangsúlyozta dr. Csereklye Andrea. 

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.