FELELŐSEN MAGADÉRT

Spermicid készítmények a szexuálterapeuta szemszögéből

 

Sokan szeretik és használják a hüvelyi hormonmentes fogamzásgátlókat, ezért megkérdeztük a szakértőnket a pozitívumokról és a negatívumokról is, hogy teljes képet kapjunk!

Ma már számos módszer áll a rendelkezésünkre azt illetően, hogyan védekezzünk a nem kívánt terhesség ellen, ugyanakkor kiteljesedjünk szexuálisan. Kutatásokból tudjuk, hogy mérhetően csökken abban a populációban a nem kívánt terhességek száma, ahol a rendelkezésre álló fogamzásgátló módszerek palettája széles. Ráadásul, ha többféle fogamzásgátló módszer van, a nők is jobban ki tudják választani, mi a legmegfelelőbb számukra, ez pedig a szexualitásuk teljes megéléséhez is hozzájárul.

Az egyik fogamzásgátló lehetőség a spermaölő szerek, az úgynevezett spermicid készítmények alkalmazása. A spermicidek olyan anyagot tartalmaznak, amely megöli a spermiumokat, megakadályozzák azokat, hogy a petesejt közelébe jussanak. Dr. Csereklye Andreát, a FEME szexuálterapeuta szakértőjét kérdeztük a spermicidekről, pontosabban arról, hogy ez a fajta védekezés hogyan befolyásolhatja a szexualitást.  

Tervezett vagy spontán együttlétek?

A spermicid készítményeket általában tizenöt-húsz perccel a közösülés előtt kell a hüvelybe juttatni, hogy az megfelelő módon, egyenletesen eloszoljon. A spermicidek hormonmentesek és különböző formában kaphatóak: hüvely, kúp, hab, zselé, krém alakjában. Azon túl, hogy recept nélkül kapható a további előnyei között szerepel, hogy csupán az aktus előtt közvetlenül kell alkalmazni, egyszerűen felhelyezhető.

Dr. Csereklye Andrea: „Vannak olyan párok, akik megtervezik a szexuális együttléteket. Beosztják mikor tudnak erre időt szakítani – például, amikor a gyerek különórán van –, valamint a szeretkezés előtt lezuhanyoznak és más egyéb módon felkészülnek rá. Számukra ideális lehet a spermicidek alkalmazása.  Azoknak a pároknak, akik a spontán szeretkezéseket kedvelik, ezek a hüvelyi készítmények nem a legmegfelelőbbek, hiszen húsz percet kell várni, míg kifejti a készítmény a hatását. Én azt gondolom, a spontaneitás szükséges egy párkapcsolatban ahhoz, hogy fennmaradjon a bizsergés, az izgalom. Ez általánosságban igaz persze. Vannak olyan párok is, ahol a tervezett szex kiválóan működik, és remek szexuális életet élnek.”

Nem kívánt terhesség

Dr. Csereklye Andrea: „Nem tartom biztonságos védekezési formának a spermicidek használatát, ugyanis előfordulhat mellette nem kívánt terhesség. Ráadásul oda kell figyelni, meg kell várni, míg valóban letelik húsz perc, hiszen a férfi előváladéka is tartalmazhat spermiumokat. A fogamzásgátló módszerek sikertelenségi arányát jelzi a Pearl-index[1]. Ez alapján azoknak a nőknek, akik csak spermicidekkel védekeznek, és a módszert tökéletesen alkalmazzák, egy év alatt 18%-a terhes lesz. Összehasonlításképpen: a fogamzásgátló tabletták esetén ez a szám 0,3%. A megszakított közösülés is jelentős teherbeesési kockázattal bír, tipikus használat esetén az index 22%. Mindez azért hangsúlyozom, mert ha a spermicidet használó nő minden szeretkezéskor a teherbe esés miatt aggódik, az nem tesz jót a szexuális életének. A szexualitásunk megélésekor biztonságban kell érezni magunkat, egy oldott állapotba kell kerülnünk. Egy nőnél pedig minden borul, ha végig stresszeli az egész együttlétet.”

[1] Forrás: https://ragaszkodjhozza.hu/fogamzasgatlas-pearl-index

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.