FELELŐSEN MAGADÉRT

Méheltávolítás – Mit tehetsz a gyorsabb felépülésért?

 

Összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat, amelyek a test regenerálódását, a mielőbbi gyógyulást segíthetik.

A mióma a méh izomzatából, simaizomsejtekből felépülő jóindulatú daganat. Körülbelül a nők húsz százaléka érintett, és elsősorban termékeny korú nőknél alakul ki, vagyis, húsz éves kortól egészen a menopauzáig jelentkezhet ez az elváltozás. A tünetek között szerepel többek között menstruációs fájdalom; rendellenes, bőséges, elhúzódó vérzés; vérszegénység; hasi fájdalom; nyomástünetek, például a gyakori vizelési inger.

Továbbá a mióma okozhat termékenységi gondokat, meddőséget, vetélést és szülészeti komplikációkat. Néhány esetben a mióma miatt, műtéti úton, el kell végezni a méh teljes vagy részleges eltávolítását: Dr. Katona Renátát a FEME szülész-nőgyógyász szakértőjét kérdeztük, mit tehet a páciens a gyorsabb felépülés, a regenerálódás érdekében.

FEME 2022 julius 1

  1. Modern technikai eljárások

„Amennyiben lehet, kerüljük el az úgynevezett nyitott nagy hasi műtétet, ahol egy nagy vágást ejtenek a hason és azon keresztül történik a méh eltávolítása. Előnyösebbek a modern laparoszkópos technikák, mert kisebb megterhelést jelentenek a szervezetnek, tehát a gyógyulási folyamat is sokkal gyorsabb. Minél finomabb műtéti, idegkímélő technikával operálnak valakit, annál gyorsabban regenerálódik a szervezete, annál kevesebb a későbbi szervkárosodás.  A mióma lokalizációjától függően, a miómát ki lehet venni hastükrözés, azaz  laparoszkóp (optikiai eszköz, amelyet a hasüregbe vezetnek be) használatával, vagy a méhűrbe domborodó miómákat hüvelyi úton méhtükrözéssel (hiszteroszkópiának nevezik), illetve a teljes méhet is el lehet távolítani a hüvelyen keresztül. Személyes mérlegeléstől függ, milyen műtéti technikák ajánlottak a páciensnek, de általánosságban véve kijelenthető, hogy amennyiben lehetősége van rá valakinek, kerülje a nyitott hasi műtétet.”

  1. Korai mobilizáció, mozgás

„A beteg a műtét után minél hamarabb keljen fel, sétáljon, mozgolódjon kicsit, aztán a műtét után pár nappal járjon intimtornára és gyógytornára is! A mozgás segít megakadályozni a műtét következményként előforduló panaszok kialakulását, így például a belek letapadását, összenövését. Körülbelül négy-hat hét után a páciens kezdjen el valamilyen sportot, de lassan és fokozatosan térjen vissza a mozgás világába!  Rögtön a műtét után, a korábban végzett és megterhelő sporttevékenységet nem javaslom, mert a test gyenge, kevésbé terhelhető.”

  1. Étrend

„Műtét után közvetlenül kerülni kell a rostos ételeket, mert az puffadást okozhat. Könnyű ételek fogyasztása javasolt: több alkalommal és kis mennyiségben! Az étrendet illetően fehérjedús, vitaminokban gazdag ételek összeállítására kellene törekedni. Nagyobb mennyiségű folyadékot is javasolt inni. Érdemes a megfelelő étkezésről megkérdezni a nőgyógyászt, valamint dietetikus szakember véleményét is ki lehet kérni. Az elfogyasztott étel minősége, mennyisége nagyban befolyásolja a gyógyulást!”

  1. Szexualitás

„Nagy valószínűséggel, a mióma által okozott vérzészavar és fájdalmak következtében, a műtét előtt már jó pár hónappal a szex valószínűleg elmaradt vagy a szexuális aktivitás lecsökkent a miómás beteg életében. A műtét után viszont megszűnnek a panaszok, ezért érdemes az együttlétek által okozott felszabadultság érzésére koncentrálni, és meglátni azt, hogy ezáltal milyen új lehetőségek nyílnak a szexben. A szex az élet szerves velejárója, számos pozitív testi, lelki hatása van, mindenképp vissza kell hozni a mindennapokba. Ha valaki úgy érzi, nehézségei vannak ezen a területen, bátran keressen fel egy szexuálterapeutát.

  1. Tudatosság

„Nagyon fontosnak tartom, hogy a páciens valóban tisztában legyen azzal, mit jelent számára a műtét. Például, mihez kell majd alkalmazkodnia; tudja-e meddig nem dolgozhat műtét után; tudja-e hogy a gyereket nem tudja majd ugyanúgy ellátni egy ideig, mint előtte; és még sorolhatnám. A méheltávolítás maga, a műtéti technika kiválasztása a beteg saját döntése, miután szakorvossal konzultált; tehát egy tudatos, felelős döntés! A páciensnek ismernie kellene az összes kockázatot, következményt, pozitívumot, negatívumot a számára lehetséges eljárásokról. Mindennek megfelelően kellene, hogy mérlegeljen és döntsön. Ez az a mentális hozzáállás, ami utána segíti a gyorsabb regenerálódást is, hiszen például úgy tudja szervezni a páciens a műtét utáni életét, hogy az támogassa őt a gyorsabb gyógyulásban.”

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.