FELELŐSEN MAGADÉRT

Mi a baj a felnőtt filmekkel?

 

A gyakori pornónézés olyan szexuális gondokhoz vezethet, amelyről még mindig nem beszélünk eleget. Annak ellenére, hogy a felnőtt filmek okozta szexuális problémákban és az azt kísérő párkapcsolati nehézségekben sokan érintettek.

 A Felelősen Magadért Egyesület (FEME) egyik fő küldetése, hogy olyan témáról is beszélgetést kezdeményezzen, amely még mindig tabunak számít, ilyen a pornófogyasztás és a -függőség.  Dr. Csereklye Andreát, a FEME szexuálterapeuta szakértőjét kérdeztük a felnőtt filmekről; leginkább a harmincon felüliekről szót ejtve. Hiszen azoknak a fiataloknak, akik már online pornón „nőnek” fel, még több kihívással kell majd szembe nézniük, amelyet külön cikkben tárgyalunk majd.

Jellemzően mikor néznek az emberek pornót?

Dr. Csereklye Andrea: „Kezdeném azzal, hogy a ’80-as, ’90-es években csak bizonyos újságokban lehetett látni félmeztelen, meztelen női testeket, nem úgy, mint ma, amikor online egy kattintással bármi elérhető. A világ drasztikusan megváltozott, a pornófogyasztási szokások is ennek megfelelően átalakultak. Általánosságban elmondható, hogy a nők nagyon kevés százaléka néz felnőtt filmeket. A férfiak pedig, mivel könnyebben hozzájutnak ezekhez a tartalmakhoz, egyre több pornót néznek. Számos kutatást végeztek már arról, mikor néznek pornót a férfiak, és az derült ki, hogy leginkább akkor, amikor unatkoznak.”

Ez miért probléma?

Dr. Csereklye Andrea: „Azért, mert a férfiak nem akkor nézik, amikor éreznek valamilyen bizsergést, vagy spontán merevedésük van. Az izgalmi állapotot saját maguknak hozzák létre azzal, hogy bekapcsolják a pornót, majd arra maszturbálnak. Ez azért gond, mert a gyakori maszturbálással megszokják a kéz szorítását, ami teljesen más érzés, mint a hüvely szorítása. Ennek következtében előfordulhat, hogy a férfi képtelen lesz elélvezni a hüvelyben. A gyakori, unalomból űzött maszturbáció hatására leginkább merevedési zavarok alakulhatnak ki, valamint a korai magömlés egyik kiváltó oka is lehet.”

Milyen hátrányai vannak még a gyakori pornófogyasztásnak?

Dr. Csereklye Andrea: „A férfiakban kialakulhat a kisebbrendűségi érzés, látva más férfiak milyen »méretes szerszámmal« rendelkeznek. A pornó hátrányai közé tartozik az is, hogy mindig emeli a tétet. Előfordulhat, hogy valaki hozzászokik egy adott műfajú, stílusú pornóhoz: ami először izgalmas volt, az később egyhangúvá válhat. Ezért, az illető egy erősebb ingert keres, és mindig találni is fog, hiszen mindig van valami újabb pornó, ami ki tudja elégíteni. Ennek az a következménye, hogy a szexben is egyre több ingerre lesz szüksége az adott férfinak, és egyre nehezebben tud elélvezni. Ez persze nem egyik napról a másikra zajló, hanem egy hosszabb folyamat eredménye.”

A férfi-nő kapcsolatra hogyan hat a pornó?

Dr. Csereklye Andrea: „A pornófilm nem a valóságot tükrözni, nem reális, de ezt sokan elfelejtik. Kevés embernek »adatik« meg, hogy olyan női vagy férfi testet lásson, mint amit a pornófilmben lát. Hiszen, a való világban nem vagyunk minden esetben tökéletesen borotváltak, ápoltak és még sorolhatnám. A férfiakban egy téves képzet keletkezhet arról is, mit szeretne és mire képes egy nő a szexben. A felnőtt filmekben az összevágott, húsz perces jelenetet órákon keresztül forgatják. Például, népszerű jelenet az, ahogyan a nő orálisan kielégíti a férfit: nagyon mélyen veszi a szájába a péniszt, és elég sokáig ott tartja. Azt viszont nem veszik filmre, hogy a jelenet után a mosdóban hogyan hány a nő. Egy másik gyakori példa: azt is elhitethetik ezek a filmek a férfiakkal, hogy mennyire élvezik a nők az anális szexet. Holott, nem minden nő szereti, és a pornófilmekben azt sem látjuk, ahogy előtte beöntést végeznek.”

A nőkre milyen negatív hatása van a pornófogyasztásnak?

Dr. Csereklye Andrea: „Kevés nővel találkoztam, aki pornót néz. Egyrészről a nőknél a szexben általában az érintés, a simogatás, a testi jelenlét fontosabb, mint a látvány.  Másrészt, ezeknek a filmeknek a jelentős része férfiaknak készül, az ő igényeiket elégítik ki. A nőknél, ha pornót néznek izgalmi állapot nélkül (tehát csupán passzióból), majd a felfokozott vágy hatására maszturbálnak, az nem okoz semmilyen problémát. Egy nő estében inkább az lehet a gond, hogy ha hozzászokik önmaga kényeztetéshez (például a csikló dörzsölésének az erősségéhez), és nem tanítja meg a párját arra, mi esne neki igazán jól. Ez esetben előfordulhat, hogy nem tud az együttlétek alatt elélvezni, csupán önkielégítés által. Valamint nagyon ritkán találkoztam pornófüggő nőkkel, míg férfiak esetében ez igencsak jellemző.” 

Mikortól számít függőségnek a pornófogyasztás?

Dr. Csereklye Andrea: „Onnantól számít függőségnek, szenvedélybetegségnek, ha már az illető hétköznapi cselekedeteit befolyásolja. Például, rohan haza megnézni egy filmet, mielőtt még hazaérne a párja vagy a családja; a nap nagyobb részében a pornó körül forognak a gondolatai, és azon töpreng, mikor tudja magát kielégíteni.”

Van előnye a felnőtt filmeknek?

Dr. Csereklye Andrea: „A hatására a férfiak megtanulhatják a péniszüket kezelni: az izgalmi állapot utáni késleltetést és visszatartani az ejakulációt. A párok például színesíthetik az intim együttléteiket a pornóban ellesett pózokkal. Továbbá, a pornó a szexuális vágy fokozására is alkalmas. Vannak olyan párok, akik a szex előtt beraknak egy pornófilmet, vagy a szex alatt az megy a háttérben. Tehát lehet a pornót megfelelő módon, hatékony eszközként használni. Sajnos, gyakrabban látom a praxisomban ennek az ellenkezőjét. A szexuálterápiák során rendszerint az derül ki, hogy a pár szexuális életének a megromlásának hátterében legtöbbször az elhidegülés vagy a partner pornófogyasztási szokása áll.”

Mit tegyen az, aki pornófüggő és szeretne változtatni? Illetve, amennyiben kapcsolatban él az illető, mit tehet a párja?

Dr. Csereklye Andrea: „A legjobb megoldás, ha szexuálterapeutához fordul az illető. Amennyiben párkapcsolatban él, akkor el kell indítani az egyedi párterápiát is. A párjára is külön időt szánok a terápia során. Szeretném hangsúlyozni az olvasóknak is, hogy ha valakinek a párja pornófüggő, és ez kiderül, akkor ne kezdje el magát hibáztatni, ez nem az ő hibája. Senki sem hibás. Legyen türelmes a párjával, mert a »gyógyulás« hosszú folyamat lesz, ugyanis a pornófüggés megszüntetésének a terápiája nem egyszerű. A lényege, hogy nem szabad egyik napról a másikra abbahagyni a pornó filmek nézését, sőt! Én az »elárasztásos technikát« szoktam javasolni. Ez azt jelenti, hogy az illető nézzen pornót, amikor csak lehet! Végezzen önkielégítést, majd a végén írja le egy papírra mit látott: a történetet, a szereplőket; mindent, ami eszébe jutott közben! Az illető elméjének egy idő után elege lesz a pornóból, és már nem fog vágyként tekinteni rá. Ezen kívül, még számos feladatot adok a páciensnek, és természetesen a terápia mindenkinél egyedi. A szexuálterápia a pornófüggőség esetében elengedhetetlen.” 

 

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.