FELELŐSEN MAGADÉRT

Ne zárjuk el a fiók mélyére a szexualitásunkat, csak azért, mert a tükör nem olyan külsőt mutat, amilyet szeretnénk!

A testünk elfogadása, a külsőnkkel való megbarátkozás jelentős szerepet játszik abban, hogy élvezni tudjuk a szexualitást, és minél jobb szexuális élményben legyen részünk. Dr. Csereklye Andreával, a FEME szexuálterapeutájával beszélgettünk erről.

Gyakran hallod a szexuálterápiás üléseid során, hogy a nők a külsejük miatt aggódnak?

Dr. Csereklye Andrea: „Persze. Nagyon sok nő számol be arról, hogy nem tudja elfogadni a testét. A negatív önkép pedig negatív hatással lehet a szexuális életre. Sok esetben szerintem az történik, hogy nem látja magát reálisan az illető, értem ez alatt azt, hogy azt hiszi, másmilyennek kellene lennie, holott semmi baj nincs a testével, a külsejével. Egyszerűen megfogalmazva, az bántja, hogy nem olyannak látja a tükörképét, amilyennek szeretné, amit ideálisnak gondol. Leggyakrabban azt hallom a nőktől, hogy a mellük méretével, formájával elégedetlenek, illetve a fenékre, hasra rakódott zsírpárnák miatt érzik zavarban magukat. De hallottam már azt is, hogy valaki a lábujján lévő bütyök miatt nem szeretett volna világosban szeretkezni.

Nálunk, nőknél csak a fantáziánk szab határt, ha arról van szó, hogy »hibát« keressünk magunkon. Miközben a férfiak 99%-át egyáltalán nem zavarja (legalábbis én ezt látom a praxisomban) az a testrész, amit egy nő elfogadhatatlannak, vagy épp csúnyának tart magán. Ráadásul sem a nagyobb, sem a kisebb mell, sem a túlsúly, sem a vékonyság, sem a bütyök nincs hatással arra, hogy istennők lehessünk az ágyban.”

Hogyan befolyásolja a szexualitást az, ha nem fogadjuk el a testünket?

Dr. Csereklye Andrea: „A negatív testkép, a bántó gondolatok megakadályozzák az ellazulást, és elviszik a fókuszt az adott pillanatról. Ha egy nő például arra gondol szex közben, hogy a férfi az általa nem szépnek tartott testrészére figyel, és azon lamentál, a férfinak erről mi a véleménye, akkor a nő kiesik a szeretkezésből, feszülté válik, dekoncentrált lesz. Emiatt pedig nagyobb eséllyel tapasztalhat olyan együttlétet, amely nem okoz kielégülést számára. Ezután kerüli a szexet, és így kialakulhat egy ördögi kör. Az is gyakori eset, hogy valaki nem szeretne levetkőzni a szex során, mert nincs megelégedve a kinézetével.”

Mit tanácsolsz az utóbbi esetben?

Dr. Csereklye Andrea: „Azt tudom javasolni, hogy hagyja magán a fehérneműt, esetlegesen akár a ruhát is szeretkezés közben, aztán szép lassan, fokozatosan, több alkalom után majd lekerül minden textil. Ha ez a fordulat nem történik meg, vagy ha valaki a saját magáról alkotott képe miatt nem is kezd bele a szeretkezésbe, vagy nem is ismerkedik már hosszú ideje, akkor érdemes felkeresni egy pszichológus szakembert, mert a kóros, a mindennapokat tartósan romboló önkép megváltoztatása már az ő szakterületükhöz tartozik.”

Mi van abban az esetben, ha valakinek drasztikusan megváltozott a teste, és ezt nem tudja elfogadni?

Dr. Csereklye Andrea: „Amennyiben valami miatt megváltozik valami, például a has, a mell egy műtét vagy a szülés miatt, a legideálisabb szcenárió az lenne, ha megbarátkoznánk a változásokkal, és ez nem lenne hatással az önértékelésére. Ha ez nem sikerül, segíthet pszichológus, valamint a plasztikai beavatkozás is. Egyáltalán nem vagyok ellene a plasztikai műtéteknek: amennyiben a problémára az orvostudománynak van megoldása, az nem jár egészségügyi kockázattal, és van erre anyagi lehetősége is valakinek, akkor megoldás lehet. Sokszor láttam, hogy plasztikai műtét után teljesen megváltozik a páciens, kinyílik számára a világ, az élethez és szexhez való hozzáállása is pozitív lesz. Nyilvánvaló, hogy nem minden esetben a plasztikai műtét a válasz. Az a lényeg, hogy ne temessük el a szexualitásunkat, nézzük meg hogyan, miként lehet változtatni. Ugyanis, hiszek abban, hogy mindenen lehet változtatni, és a jó szex mindenkinek jár, az az élet része, ne hagyjuk elveszni!”

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.