FELELŐSEN MAGADÉRT

Mentális egészség – Hogyan legyünk jól?

pici mentál

Az egészség a teljes testi, szellemi és társadalmi jólét állapota, vagyis a mentális egészség egyértelműen az egészség szerves része. A mentálisan egészséges ember felismeri a saját képességeit, meg tud birkózni a stresszel, rugalmasan kezeli a változásokat, és hozzá járul a közösség életéhez. Bár pszichés állapotunkat belső és külső tényezők egyaránt befolyásolják, az bizonyos, hogy mi magunk sokat tehetünk azért, hogy jól legyünk!

A közelmúlt eseményei, mint például a COVID-19 világjárvány, az orosz-ukrán háború, az energiaválság és az infláció, megingatták a mindennapi valóságot, az emberek elvárásait és jövőbe vetett bizalmát. Az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség csökkenése és a környezetszennyezés, világméretű válságot okozhatnak a közeljövőben, amitől a fiatalok szoronganak a leginkább. A fokozódó digitalizáció, a demográfiai változások és a munkaerőpiac radikális átalakulása is hatalmas kihívással jár minden korosztály számára. Mindezek összessége súlyosbította a mentális egészség amúgy is alacsony szintjét Európában.

Mit tehetünk, hogy jól legyünk?

Relaxáció: Törekedjünk arra, hogy minden nap legyen egy olyan időszak, amikor pihenhetünk, relaxálhatunk. A megfelelő mennyiségű, minőségű, mélységű, folytonos alvás elengedhetetlen a mentális egészséghez. Alvászavar, esetén érdemes szakemberhez fordulni!

Önismeret: A mentális egészséggel kapcsolatos ismereteink bővítése, és olyan készségek fejlesztése, mint az empátia, az önismeret, az önbizalom segít megbirkózni a nehézségekkel. Amennyiben módunk van rá, kerüljük a toxikus környezetet és az olyan emberek társaságát, akik elveszik az életkedvünket.

Digitális eszközök: A digitális eszközöket és a közösségi médiát kifejezett körültekintéssel, tudatossággal használjuk! Továbbá, csak annyi időt „lógjunk” a neten, ami feltétlenül szükséges. Reggel, egyből a felébredés után ne nézzük meg az email-eket, ne kezdjünk el chatelni; ahogyan este lefekvés előtt sem tesz jót, ha egy digitális eszköz képernyőjét nézzük.

Egészséges táplálkozás: Kerüljük az egészségtelen, tartósítószerrel teli, tápanyagot nem tartalmazó ételeket. Az étrendünk tartalmazzon zöldséget, gyümölcsöt, a magas rostfogyasztás miatt télen is napi 2,5-3 liter folyadékot kell inni! Az alkohol, bár rövid távon csökkenti a stresszt, hosszú távon káros mind a testre és a pszichére is. Az alkohol, a dohányzás és a pszichoaktív anyagok használata kerülendő.

Mozgás: Testmozgás hatására endorfin szabadul fel a szervezetben, ami örömérzést okoz.   Télen törekedni kell arra, hogy minél több időt töltsünk természetes fényben és a szabadban! Heti 3-4 alkalommal, minimum 30-40 percet mozogjunk a friss levegőn

Szociális kapcsolatok: Találkozzunk minél gyakrabban a barátainkkal, szeretteinkkel! Érdemes minél többet közösségben lenni, és találni egy olyan tevékenységet, hobbyt, ami erre rendszeresen ad lehetőséget.  A szociális kapcsolat megtartó ereje nélkülözhetetlen a pszichés egészség szempontjából.

 

 Nézzétek meg a témában Jaksity Kata: 5 MINDFULNESS TRÜKK, AMI ÁTSEGÍTHET A NEHÉZSÉGEKEN videóját, segítség gyanánt!

 

Segítség kérése: Már enyhe szorongás, kezdődő depresszió vagy bármilyen más a lelket-pszichét érintő probléma esetén is fel lehet keresni a városi kórház pszichiátriáját. Ne várjunk arra, amíg súlyosbodik a helyzet! A szakorvosi rendelésen nincs okunk félni a megbélyegzéstől vagy a kirekesztéstől. Bátran vegyük igénybe az orvosok segítségét, amit a társadalombiztosításunk is támogat, tb-alapon jár az ellátás.

Nem vagy egyedül! – A mentális nehézségek majdnem minden 2. embert érintenek Európában

Egy európai uniós felmérés alapján, az európaiak 46%-ának volt érzelmi vagy pszichoszociális problémája a tavalyi év során. Az elmúlt években végzett EU-s kutatásokból jól látszik, hogy nő a jövővel kapcsolatos bizonytalanság, félelem, miközben csökkennek a szociális kapcsolatok, és egyre többen magányosak. 2022-ben minden ötödik 16 és 25 év közötti számolt be arról, hogy legtöbbször magányosnak érzi magát Továbbá, egyre többen szoronganak, szenvednek depresszióban, valamint a poszttraumás stresszbetegségek száma is növekvő tendenciát mutat.

A jó mentális egészséghez többek között az oktatásban, a kultúrában, a gazdaságban (pl. munkanélküliség csökkentése), kereskedelemben (pl. az agresszív marketing üzenetek visszafogása) és az egészségügyben lenne szükség átfogó reformokra, amely az állam és a szakpolitikusok feladata. Viszont, a pszichés jólétünkért egyénileg is felelősek vagyunk, hiszen prevencióval, és pár egyszerű életmódváltozással hatalmas eredményeket érhetünk el. Amennyiben a pszichés gondok hátterében nem áll semmilyen agyi eredetű elváltozás, abban az esetben tény, hogy irányíthatjuk a viselkedésünket, gondolatainkat, érzelmeinket, ezzel pedig nagyban befolyásolhatjuk az életünket a külső tényezők ellenére is.

Szánj minden nap pár percet önmagadra, de ha úgy érzed, ez nem elég, és kezdenek összecsapni a fejed fölött a hullámok, bátran kérd szakember segítségét! Ne feledd, nem vagy egyedül, és nem kell szégyellned, ha mentális támogatásra van szükséged.

Forrás:

Comprehensive approach to mental health

Large majority of Europeans consider mental health promotion as important as physical health promotion

Mental health in Europe

ImpleMENTAL Program

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.