FELELŐSEN MAGADÉRT

MIÓMA – EGY SZÓ, MELY MINDENT MEGVÁLTOZTATHAT

HIÁNYPÓTLÓ KUTATÁST ÉS ÉRZÉKENYÍTŐ MIÓMA KISFILMEKET KÉSZÍTETT A FELELŐSEN MAGADÉRT EGYESÜLET

A Felelősen Magadért Egyesület (FEME) immár 6 éve dolgozik azért, hogy a nők tudatos döntést hozhassanak, ha egészségükről van szó. A szakértők által alapított közhasznú betegszervezet fő fókuszterülete a női szerveket érintő jóindulatú, de az életminőséget jelentősen rontó betegségek, így többek között a mióma is. A méh jóindulatú daganatos megbetegedése minden 4. fertilis korú nőt érint, és bár már számos kezelési lehetőség létezik, a méheltávolítások közel 70%-ára mióma miatt kerül sor Magyarországon1. Az egyesület célja, hogy tabuk nélkül beszéljen erről a betegségről, és a nők tudják, milyen lehetőségeik vannak, ha miómát diagnosztizálnak náluk. Ennek szellemiségében a FEME kutatást indított érintett nők körében, hogy valós visszajelzések alapján edukációs filmeket készítsen, mely felhívja a figyelmet arra, hogy mennyi nehézséget, lemondást, fájdalmat és félelmet jelent a mióma a mindennapokban.

Megértés, megélés és megküzdés. – Ez a három hívószó áll annak a projektnek a hátterében, amelyen a FEME szakértői tavaly, 2023 nyarán kezdtek el dolgozni. A cél olyan edukációs, könnyen befogadható, emocionális filmek elkészítése volt, ami hatékonyan foglalja össze a miómával való együttélés legkellemetlenebb, legjellemzőbb tüneteit, és rávilágít arra, hogy nem kell hagynunk, hogy a mióma uralja az életünket. Személyre szabott terápiával mióma mellett is újra teljes életet élhetünk.

Az egyesület miómával érintett nőkkel készített mélyinterjút2 arról, hogyan élték meg a diagnózis pillanatát, milyen hatással van a betegség az életükre, párkapcsolatukra, családalapítási terveikre, milyen lelki terhet jelent ez számukra a mindennapokban. A kutatásban különös figyelmet fordítottak az érintett nők saját méhükhöz való viszonyára, illetve arra, hogy milyen jelentős fizikai és mentális súllyal nehezedik az érintett nők vállára a méheltávolítás lehetősége.

A kutatás a következő fontos tényekre világított rá:

  1. Sokan még mindig természetesnek gondolják a fájdalmas, erős menstruációt, holott ezek a tünetek közel sem azok, számos betegség húzódhat a hátterükben. Bár a mióma leggyakrabban 35 éves kor felett alakul ki, már a húszas éveinkben sem szabad félvállról venni a jelentkező szimptómákat. Az időben történő diagnózishoz az első lépést nekünk kell megtenni: figyeljünk a testünk jelzéseire, és forduljunk időben nőgyógyász szakorvoshoz!
  2. A mióma diagnózisa félelmet ébreszt a nőkben, aggódnak, hogy rosszindulatú megbetegedéssel állnak szemben. Szerencsére 1% alatti az esély a rosszindulatú méhizom daganatra.3 Ugyanakkor a mióma vezető tünetei, mint az extrém erős és fájdalmas vérzés, rendszertelen ciklus, derékfájdalom, fájdalmas együttlétek jelentős életminőségromláshoz vezethetnek.

  3. A mióma a mindennapokban plusz energiát, odafigyelést és lemondást követel. A megkérdezett nők megerősítették, hogy a FEME küldetése, a hiteles, érthető és naprakész tájékoztatás nélkülözhetetlen az érintettek számára, hogy tudják, milyen terápiás lehetőségeik vannak, illetve mit tehetnek életmóddal a tüneteik enyhítése érdekében.

  4. A miómával érintettek félnek, hogy a betegség tönkreteszi a párkapcsolatukat, szociálisan elszigetelődnek, mert a ciklusuk első napjaiban nem tudnak részt venni hosszabb túrákon, mozi esteken, kirándulásokon. Szoronganak amiatt, hogy a mióma miatt nehezebben esnek teherbe, és rettegnek a gondolattól, hogy elveszíthetik a méhüket.

  5. A méheltávolítást csak legvégső esetben választanák a megkérdezett nők. Ezért is lehet sokkoló az adat, miszerint Magyarországon évente közel 13.000 nő esik át méheltávolításon, melyek ~70%-ára mióma miatt kerül sor4. Annak ellenére, hogy ma már számos kezelési lehetőség érhető el. A méh eltávolítása nemcsak jelentős fizikai, de lelki terhet is jelent az érintett nők számára, hiszen a méhnek erős szimbolikája van: a nőiességet, az anya-gyerek kapcsolatokat kötik hozzá elsősorban.

  6. A beteget körülvevő szociális kapcsolatok minősége sokat számít a megküzdésben. Így nemcsak az érintettek tájékoztatása fontos feladat, de az általános érzékenyítés is, hogy a nők mellett a férfiak is megismerjék, mennyi nehézséget, lemondást és fájdalmat jelenthet a betegség a mindennapokban.

Merjünk beszélni róla, tudjuk, hogy miómával is lehet újra teljes az életünk!

A kutatási eredmények alapján egyértelműen látható, hogy fontos, hogy tabuk nélkül beszéljünk a miómáról, a lehetséges tünetekről, és felhívjuk a társadalom figyelmét arra, hogy mennyi lemondással járhat a betegség. Ugyanakkor beszélnünk kell arról is, hogy a megfelelő, személyre szabott terápiával újra teljes életet élhetnek az érintett nők.

Az üzenet hatékony átadásához a FEME edukációs filmeket készített, melyben Janicsák Veca énekesnő is megszólal, aki érintettként támogatta az egyesület küldetését, hogy a miómával küzdő nők és családtagjaik tudják, nincsenek egyedül a problémáikkal.

A filmek központi eleme a vörös szín, melyhez számos jó érzést, élményt társíthatunk, mint például a szerelmet, a szenvedélyt, az önfeledt boldogságot. Ugyanakkor a miómával küzdők számára a vörös a betegséget és az azzal együtt járó lemondást, félelmet is szimbolizálhatja.

A filmek fő üzenete, hogy nem kell egyetlen nőnek sem hagynia, hogy a mióma uralja az életét. Legyenek tudatosak, találják meg nőgyógyászuk segítségével a számukra megfelelő kezelési lehetőséget, hogy újra teljes életet élhessenek.

A film két verzióban készült: míg az egyikben a gyermekvállalás előtt álló nők problémáira fókuszálnak, addig a másik a családalapítást tervezők és a 35 év feletti korosztály nehézségeit helyezi a középpontba.

 

 

Közösségi tudatosság és támogatás

A FEME célja tehát, hogy a kutatás és a kisfilm segítségével növelje a közösségi tudatosságot a mióma betegségről, és elősegítse a társadalmi párbeszédet az érintettek támogatása érdekében. A projekttel szeretne hosszú távon hozzájárulni ahhoz, hogy a nők megismerjék a kezelési lehetőségeiket, és javuljon az életminőségük, újra teljes életet élhessenek.

A kisfilm megtekinthető az egyesület weboldalán és közösségi média csatornáin, és ezúton is arra ösztönzi az érintetteket, hogy osszák meg tapasztalataikat, és vegyenek részt a mióma körüli társadalmi párbeszédben, hogy együtt egy tájékozottabb és empátiával teli közösséget építhessenek.

 

FEME csatornák:
Web: www.feme.hu
Facebook: /felelosenmagadert
YouTube: FELELOSENMAGADERTEGYESULET
Spotify: FEME – Nőkről, nőknek – tabuk nélkül

Tematikus mióma infografikánk itt található!

 

1 Forrás: https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2023/10/miomakezeles-mutet-nelkul-evente-13-ezer-no-mehe-kap-eselyt#google_vignette
2 NRC RESEARCH, 2023. a FEME Facebook felhívására jelentkezők, valamint Netpanel tagok közt, akiket érint a mióma és panaszaik is vannak. Az adatfelvétel ideje 2023. november, az adatfelvétel módszere pedig kvalitatív, online mélyinterjús kutatás.
3 Forrás: https://www.fme.hu/index.php/a-noi-egeszsegrol/96-a-mioma
4 Forrás: https://www.vg.hu/vilaggazdasag-magyar-gazdasag/2023/10/miomakezeles-mutet-nelkul-evente-13-ezer-no-mehe-kap-eselyt#google_vignette

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.