FELELŐSEN MAGADÉRT

Május a Női Egészség Hónapja

 Májusban ünnepeljük az anyák napját és a gyereknapot is, így mikor lenne aktuálisabb a női egészségmegőrzésre felhívni a figyelmet, mint ebben a hónapban? A Felelősen Magadért Egyesület a Női Egészség Hónap keretében kiemelt figyelmet fordít arra, hogy rávilágítson a nőgyógyászati szűrések fontosságára. Ugyanis a rendszeres vizsgálatok életet menthetnek. Mindannyian szeretnénk hosszú és egészséges életet, hogy gyerekeinket lássuk felnőni, és unokáinkkal is tudjunk még aktív, minőségi időt tölteni. Ehhez pedig nekünk is tennünk kell, saját egészégünk megóvásáért az első lépést nekünk kell megtennünk. De milyen szűrésekre kell egy nőnek rendszeres eljárnia?

shutterstock 2094117478 cut 2

  1. A méhnyakrák-szűrés, más néven citológia: egy egyszerű, de életmentő vizsgálat, melyen minden nőnek ajánlott évente részt vennie. Amennyiben a leletek, panaszok szükségessé teszik, a nőgyógyász dönthet úgy, hogy gyakrabban kell kontrollra menni.
  2. Hüvelyi ultrahang: Ezt a vizsgálatot gyakran használják a petefészekrák és egyéb nőgyógyászati állapotok, például miómák és ciszták felismerésére.
  3. HPV teszt: A humán papillomavírus (HPV) teszt segíthet kimutatni a vírus jelenlétét, ami a méhnyakrák leggyakoribb okozója. Általában 30 éves kor felett ajánlott, és érdemes 5 évente elvégezni.
  4. Mammográfia és mell-ultrahang: Ez a szűrés az emlőrák korai felismerésére szolgál, de a rendszeres önvizsgálatot nem helyettesítheti! Panasz esetén mielőbb orvoshoz kell fordulni, 45-65 év között kétévenként indokolt, 65 év felett pedig évente ajánlott mammográfia vizsgálaton részt venni[1]. Ettől a kezelőorvos adhat eltérő ajánlást, ha a leletek, tünetek alapján indokoltnak tartja.
  5. Csontsűrűség mérése: Bár nem kizárólag nőgyógyászati szűrés, de különösen fontos a menopauzában lévő nők számára, akiknél magasabb az osteoporózis, azaz a csontritkulás kockázata. Általában 50 éves kor felett ajánlott egy mérés, majd a rendszeres ellenőrzés.
  6. Kardiovaszkuláris vizsgálat – A szív- és érrendszeri betegségek kockázata a menopauzát követően az ösztrogénhiányból adódóan a nőknél magasabb, mint a férfiaknál, ezért a rendszeres kardiológiai kivizsgálás is mindenképpen javasolt.

Fontos, hogy a fenti lista egy általános ajánlás, személyre szabott szűrési tervet minden esetben a háziorvos vagy szakorvos adhat.

A Női Egészség Hónapja remek alkalmat nyújt arra, hogy minden nő megünnepelhesse önmagát és törődhessen egészségével!

További részletek: www.feme.hu

 

[1] Forrás: https://www.webbeteg.hu/cikkek/adattar/12205/mammografia

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.