FELELŐSEN MAGADÉRT

Sokakat érint, mégis kevesen kérnek orvosi segítséget

Mióma 2A menstruáció, és az azt kísérő fájdalom, rendellenesség sokunkat érint és foglalkoztat, sokszor mégsem kérünk segítséget. Ezek hátterében akár mióma is állhat, amiről már mindenki hallott, tünetei nagyon sok nőt érintenek, mégis, alacsony az orvosilag diagnosztizáltak aránya. Egy közelmúltban készített, hét nyugat-európai országot és Magyarországot érintő kutatás szerint a 25-50 éves korcsoport mindössze hét százalékának van diagnózisa róla, jóllehet, ennek többszöröse az, aki szenved tőle.

A mióma gyanújára okot adó tünetek nagyon sok nő életében jelen vannak, kiemelkedően magas a menstruációs és az alhasi fájdalom is. A felmérésből kiderül, hogy az érintettek háromnegyede nagyobb gond nélkül megbirkózik ezekkel a nehézségekkel, amit a mióma tünetei jelentenek. Egynegyedük legalább a napi tevékenységében korlátozottnak érzi magát (főleg azok, akiket az erős menstruációs vérzés érint). Nagy a megoldást keresők aránya a magyar nők körében, és bár a nőgyógyászokba vetett bizalom magas Magyarországon, mégis első körben nem orvosi megoldást, segítséget keresnek és találnak, hanem alternatív kezeléseket, életmódbeli változásokra való módszereket és fájdalomcsillapító tablettát.

A magyar nők, hasonlóan a nyugat európai átlaghoz, nem a műtéti megoldást preferálják a mióma kezelésére, hanem sokkal inkább a gyógyszeres kezelést. Igaz: annak kiváltását csakis ez a megoldás jelentheti.

A leggyakoribb panaszok:

- Elhúzódó, alvadékos, fájdalmas havi vérzések
- Vérzéskimaradás, a havi vérzés közeledtével fokozódó emlőfeszülés, ismétlődő korai vetélés, vagy meddőség
- Más tünetek a daganat által okozott térszűkítő folyamat rovására írható, vizeletelfolyási akadályok, vizelési panaszok
- Székletürítés nehézségei, Ismétlődő húgyúti fertőzések (pl. hólyaghurut, vesemedence-gyulladás.

A mióma kezelésére gyógyszeres és műtéti megoldások is rendelkezésre állnak. A betegség minél korábban diagnosztizálásra kerül, annál szélesebb a kezelési megoldások palettája. Természetesen vannak olyan esetek, amikor már elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás. Ilyen például, ha:
- jelentős méretű mióma
- rosszindulatú elfajulás (méhizom-szarkóma) gyanúja (az összes eset kevesebb, mint 1%-a) környező szervek összenyomását okozó daganat
- más módon nem kezelhető tünetek, különösen rendszertelen és erős vérzések, valamint fájdalom esetén.

Mióma 1

Gyógyszeres kezelés

A mióma gyógyszeres kezelése során a cél vagy a hosszú távú panaszmentesség, vagy, ha mindenképp műtétre van szükség, annak előkészítésére a mióma méretének csökkentésével. Az egyik lehetőség erre az egészséges hormonegyensúly visszaállítása, ami segíthet a tüneteket enyhíteni és a göbök növekedését megállítani. Azoknál, akik fogamzásgátló tablettát szednek, vagy sárgatesthormont tartalmazó, méhen belüli eszközük van, általában rendeződik a miómák által okozott vérzészavar. Megoldást jelent a változókor mesterséges előidézése, amit GnRH-analógot tartalmazó hormonális készítménnyel érnek el, de sajnos a menopauzára jellemző tünetek, mellékhatásokként jelentkeznek, így hosszú távon nem javasolt az alkalmazása. Legtöbb esetben a tervezett mióma műtét előtt használják, a göbök méretének csökkentésére.

Egy új készítmény az uliprisztál-acetát, egy szelektív progeszteronreceptor-modulátor. Közvetlenül a mióma sejtek progeszteron receptorait változtatja meg, egészen pontosan a mióma sejtek felszínén azokat a kötőhelyeket, amelyekhez a progeszteronhormon-molekulák kapcsolódnának. Ezzel korlátozza a progeszteron aktivitását, és így egy, a mióma sejtekre ható fontos növekedési inger kiesik, aminek következtében az zsugorodik és a vérzések mérséklődnek. Csak fogamzóképes, menopauza előtt álló pácienseknél használható. Egy kezelési ciklus időtartama 3 hónap. Ez idő alatt a vérzés mérséklődik, és szerencsés esetben a miómás göbök nagysága is csökken. A hatékonyság több kezelési ciklus alkalmazásával fokozható. Egyrészt műtét előtt, a mióma okozta tünetek enyhítésére, így az operáció könnyítése érdekében a mióma méretének csökkentésére használják. Másrészt az úgynevezett hosszú távú terápiával pedig a mióma mérete, és az általa okozott tünetek sok esetben olyan jelentősen csökkenthetők, hogy műtétre már egyáltalán nincs is szükség.

A gyógyszeres kezelés részét képezik a személyre szabott, aktuális tünetek enyhítését célzó szerek is, mint a fájdalomcsillapítók, vagy a kialakult vérszegénységre adott vaspótlók.

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.