FELELŐSEN MAGADÉRT

Mióma – kell-e műteni?

A mióma a méhizom jóindulatú daganata, ami méretével, elhelyezkedésével megannyi kellemetlenséget, sőt, akár komolyabb problémákat is okozhat. De mikor kell, és biztosan el kell-e távolítani? Elég a gyógyszeres kezelés, vagy feltétlenül kell a beavatkozás? Dr. Katona Renáta szülész-nőgyógyász, FEME alapító ad megnyugtató és szakszerű válaszokat, segíti megelőzni a pánikot.

„Minek magának már az, vegyük ki az egész méhet, az a biztos”—sajnos még ma sem ritka megoldási javaslat az orvostól, ha nagyobb miómával találkozik, pedig erre a legritkább esetben van szükség. Sőt, akár a műtéti beavatkozásra is. A miómának ezer arca van, az pedig megannyi tényezőtől függ, melyik a jó megoldás. Sőt, egyáltalán szükség van-e bármilyen beavatkozásra?

shutterstock 630786092

„Még húsz évvel ezelőtt szinte rutineljárás volt, hogy mióma esetén az egész méhet kivették, ma már azért sokkal szélesebb körű lehetőségeink vannak, a régi rutin a legritkább esetben jön szóba. Először is fontos tisztázni, hogy a mióma okoz-e panaszokat. Fájdalmas menstruációt, bőséges, alvadékos vérzést, nyomja-e a húgyhólyagot, a beleket, vagy akadályozza esetleg éppen a teherbe esést. Ha mindezek nincsenek, hozzá sem kell nyúlnunk. Ha viszont igen, többnyire gyógyszeres kezeléssel a daganat, illetve elsősorban az erős vérzés kordában tartható. Ez tüneti megoldás, amellyel lehet a pillanatnyi erős vérzést csökkenteni, vagy megszüntetni, illetve fájdalmat csillapítani. A vérzést csillapító gyógyszerek, vas tartalmú készítmények, vitaminok, roboráló készítmények adhatnak segítséget, illetve hormonális készítmények a vérzés kontrollja céljából: fogamzásgátló kombinált vagy progeszteron tartalmú szerek, injekciók, tabletták. A peteérési ciklus blokkolásával, progeszteron szint adagoló fogamzásgátló tablettákkal, vagy méhen belüli eszközzel, illetve jelentős dózisú sárgatest hormon adagolásával. A méhen belüli fogamzásgátló eszköz, lokálisan minimális progeszteront bocsájt ki és néhány hónap vérzéses panasz után a vérzés megszűnik. De a gyógyszeres kezelés alapvető célja a meg nem repedt tüsző által felborított hormonális egyensúly helyreállítása. Van olyan gyógyszer, ami emellett a mióma méretére is hatással lehet. Ez hatást fejt ki a szervezetben található egyik hormon, a méhet belülről borító szövet növekedését szabályozó progeszteron receptorán. Itt nem hormonkezelésről, hanem a hormonhatás blokkolásról van szó, szelektíven. A progeszteron is elősegítheti a miómák növekedését, ami a méh jelentős vérzését, vérszegénységet és hasi fájdalmat okozhat. A progeszteron aktivitás gátlása alatt a mióma sejtjei nem osztódnak, és végül felszívódnak, ami csökkenti a méretüket és az általuk előidézett tünetek súlyosságát. Három hónapos szedés után (napi 1 tabletta) akár 30 százalékos méretcsökkenés is elérhető”—beszél a részletekről Renáta, aki következő cikkünkben a műtéti lehetőségekről ad részletes útmutatót.

 

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.