FELELŐSEN MAGADÉRT

Nőgyógyászati betegségek szexuálterapeuta szemmel

feme482754

Az egyik leggyakoribb panasz, amivel megkeresnek a páciensek, hogy fájdalmat éreznek szex közben. Előfordulhat, hogy ez azért van, mert nincs kedvük hozzá, csökkent a libidójuk, nem kívánják a társukat, vagy éppen nem tudnak ráhangolódni a szexre. Sok esetben viszont a fájdalmas együttlétet valamilyen nőgyógyászati betegség okozza. Több betegség is szóba kerülhet ilyenkor, például egy gyulladás, daganat, ciszta, polip, mióma vagy az endometriózis is, ami bizony, még ha épp nem csinálunk semmit, akkor is fáj. Akinek van ilyen betegsége, lehet, hogy érzett már olyat, mintha egy óriási késsel hasba szúrnák. Hirtelen jön és váratlanul. Vagy pisilés közben elkezd görcsölni a hasunk, és szinte érezni a vizelet útját. Ezek nagyon kellemetlen érzések. Mindeközben ugyanúgy nőként kell viselkednünk, mintha nem lenne semmi gond velünk. Hiszen fontosnak tartjuk, hogy a családunk, a környezetünk vagy a kollégáink azt érezzék, hogy minden rendben van. Persze, nincs. Nagyon nincs.

Egy kapcsolatban négy elem kell ahhoz, hogy az jól működjön: érzelmi, lelki, emberi és szexuális pillérek. Az érzelmi pillér az, hogy szeretem a páromat, gondoskodom róla és törődöm vele. A lelki pillér, hogy a párom érzi a gondomat, velem örül, hiányzunk egymásnak, vagy tudunk egymásra hatni. Az emberi pillér, amikor tudunk beszélgetni vagy várjuk egymást haza. A szexuális pillér pedig, hogy vágyat érzek arra, hogy szexuális kapcsolatunk legyen egymással.

Gondoljuk végig, hogy nőként, milyen szerepekben kell fellépnünk nap, mint nap. A teljesség igénye nélkül: társként, szerelmesként, feleségként, barátnőként tartozhatunk valakihez. De olyan is van, aki már szülő, anyuka vagy nagymama. Abban az esetben, ha élnek még a szüleink, akkor még gyerek szerepben is helyt kell állnunk. Egy családban lehetünk háziasszonyok, programszervezők vagy esetleg a gyógyítók. És nem utolsó sorban egy nő szerető is. Abban az esetben azonban, ha fény derül egy nőgyógyászati problémára, ezeket a szerepeinket már nem tudjuk maradéktalanul betölteni. Egyszerű példával élve: rettenetesen görcsöl a hasam és nem tudom ellátni a mindennapi, rutin feladataimat se… Ebben az esetben nem biztos, hogy elkészül időre a vacsora, de az is lehet, hogy nem tudjuk kitakarítani a lakást. Nem biztos, hogy el tudjuk vinni a gyereket a különórára. Hogyan fogadjuk el így a férjünk szexuális közeledését?

Egy szakemberhez, pszichológushoz vagy szexuálterapeutához nem szégyen segítségért fordulni abban az esetben, ha úgy érezzük, hogy kicsúszik a lábunk alól a talaj, és nem tudjuk, hogyan tovább.

Milyen lehetőségeim vannak? Hogyan viselkedjek a párkapcsolatomban, családomban, ha már nem úgy alakulnak a dolgok, ahogyan a betegségem előtt?

Kedves Hölgyek! Merjetek kérdezni! Abból baj nem lehet!

Dr. Csereklye Andrea
szexuálterapeuta

 

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.