FELELŐSEN MAGADÉRT

Hogyan okoz a mióma meddőséget?

Hogyan okoz a mióma meddőséget?

Amennyiben a méh felszínén helyezkedik el, nincs hatással a termékenységre a vizsgálatok szerint. Azonban, ha a mióma mérete nagy, nem szabad figyelmen kívül hagyni: a várandósság alatt hormonhatásra a mérete egyre növekedhet, ezért fájdalmas is lehet, valamint koraszüléshez, beilleszkedési rendellenességhez, császármetszéshez is vezethet.

Ha a mióma a méh falában, vagy a méh nyálkahártya alatt helyezkedik el, akkor akár meddőséget is okozhat. A mióma megváltoztathatja a méh anatomiáját, krónikus gyulladás hozhat létre a méh nyálkahártyájában, ronthatja a méhnyálkahártya vérellátását, valamint kóros méhösszehúzódást is okozhat. Ebben a környezetben pedig az embriónak nehezebb a beágyazódás. Amennyiben a beágyazódás mégis megtörténik, előfordulhat korai vetélés, vérzés, fájdalom, korai méhösszehúzódások a várandósság alatt, és a későbbiekben szülési akadályt is képezhet, emiatt nagyobb eséllyel végeznek az orvosok császármetszést. A szülést követően a mióma okozhat méhösszehúzódási rendellenességet és vérzést is.

„A mióma elhelyezkedése mellett lényeges kérdés az is, hogy mekkora a mióma mérete, illetve hány van belőle. Amennyiben miómánk van természetesen az lenne a legjobb, ha már a gyermekvállalás előtt kiderülne, így a szakember a fenti tényezőket figyelembe véve felállíthatja a terápiás tervet, azaz javasolhatja a mióma műtéti eltávolítását, vagy adott esetben a konzervatív kezelést és a rendszer kontrollt” –mondta el dr. Vesztergom Dóra.

shutter 3

Gyermekvállalás tervezésekor: mi legyen a miómával?

Dr. Vesztergom Dóra azt is elmagyarázta, hogy mi a teendő akkor, ha babát szeretne valaki, de kiderült, hogy miómája van. „Amennyiben a méh üregében vagy a méhnyálkahártya alatt helyezkedik el a mióma, akkor érdemes a gyermekvállalás előtt eltávolítani a miómát. Ha az a méh izmos falában helyezkedik el, a kérdés összetettebb, hogy mit javaslunk a páciensnek. A döntésünk függ attól, hogy hány mióma van és mekkora a méretük. Amennyiben lehet, próbáljuk elkerülni a műtétet. Ha mégis a műtét mellett döntünk, a legjobb megoldás az, ha az laparoszkóppal vagy hiszteroskóppal történik. A műtét során az orvos arra törekszik, hogy minél kevésbé sértse meg a méh nyálkahártyáját, ami a legfontosabb a fertilitás szempontjából, épp ezért kizárólag olyan nőgyógyász-sebészhez forduljunk, akinek ennek a műtétnek az elvégzésében nagy gyakorlata van!

 

Ha nem jön össze a baba – a mióma meddőséget is okozhat!

A honlapon található tartalmak egészségügyi információs és egészségnevelő célt szolgálnak, nem helyettesítik a szakemberrel történő személyes konzultáció vagy vizsgálat szükségességét, ezért tünetek, kérdés esetés minden esetben forduljon szakorvoshoz.