Hello Termékenység Tudatosság

Fogamzásgátlás és a termékenység

Fogamzásgátlás teherbe esés shutterstock 1728522166Sokan éveken át szednek fogamzásgátlót, és amikor babát szeretnének, természetes, hogy felmerül bennük a kérdés, hogy milyen hatása lesz a tabletta szedésének a termékenységükre.

A fogamzásgátlók, típusuktól függetlenül, legyen az szájon át szedhető gyógyszer, vagy hüvelygyűrű, esetleg hormontartalmú spirál, nincs hosszú távú negatív hatással a termékenységre. A hormontartalmú készítmények azonban átmenetileg csökkenthetik a termékenységet. A legtöbb esetben ennek a magyarázata az, hogy a rendszeres menstruációs ciklus nem áll rögtön vissza a fogamzásgátló abbahagyását követően.

Egy vizsgálat szerint a fogamzásgátló tabletta abbahagyása után a nők felénél 1 hónapon belül, 91%-uknál 31 és 60 napon belül, és 3 hónappal a tabletta abbahagyását követően már a nők 99%-ánál visszatért a menzesz.

Ha összehasonlítjuk azokat a nőket, akik óvszerrel védekeztek a családtervezés előtt, és azokat, akik hormont szedtek fogamzásgátlás céljából, az óvszerrel védekező nők kicsit többen lettek várandósok a fogamzásgátlás abbahagyását követően, azonban 3 hónappal később megszűnt ez a különbség. Az eltérés oka az, hogy a fogamzásgátló tabletta abbahagyását követően az első 3 hónapban nem rendszeres még a ciklus, ezért nehéz jól időzíteni az együttléteket.

Érdemes megemlíteni az úgynevezett „rebound”, visszacsapási effektust is.  Ritkán előfordul, hogyha sokáig elnyomjuk hormonálisan a petefészek funkciót, a gátlás feloldása után, tehát a tabletta szedésének abbahagyásakor egyszerre több tüsző érik meg, és ha azok megtermékenyülnek, akkor nagyobb eséllyel lehetnek ikreink.

 

A cikket írta: Dr. Vesztergom Dóra szülész-nőgyógyász, endokrinológus, meddőségi specialista

VISSZA A TÖBBI CIKKHEZ