Hello Termékenység Tudatosság

Miből áll az andrológiai kivizsgálás?

Meddőséggel küzdő pároknál az esetek kb felében a férfinál (vagy a férfinál is) igazolható valamilyen mértékű nemzőképesség csökkenés. Ebből következően a férfiak kivizsgálása ugyanolyan fontos mint a nőké és ideális esetben a két fél vizsgálatai párhuzamosan zajlanak.
Az andrológiai kivizsgálás központi eleme a WHO által előírt módon végzett spermaanalízis, melynek során az ondóminta makroszkópos elemzése ill. a spermiumok mennyiségi és minőségi vizsgálata történik, kiértékeljük a hímivarsejtek mozgását és alaki felépítését.
Szintén kötelező a kórelőzmény részletes felvétele, mely kiterjed az általános egészségre, életmódra, káros szokásokra, szexuális aktivitásra, ill. kötelezően megtörténik a nemi szervek fizikális vizsgálata.

Amennyiben ezek alapján szükséges, további laboratóriumi és különböző képalkotó vizsgálatok válhatnak szükségessé, melyek segítségével vizsgálható az esetleges nemzőképesség csökkenés hormonális, genetikai, fejlődéstani vagy például fertőzéses eredete.
Egy korrekt andrológiai szakvéleménynek tartalmaznia kell a férfi nemzőképességének megítélését, azt hogy milyen asszisztált reprodukciós eljárásra alkalmas, valamint ha szükséges akkor a további kivizsgálási és kezelési tervet.
Fontos, hogy a spermaanalízis önmagában nem helyettesíti az andrológiai szakvizsgálatot!

VISSZA A TÖBBI CIKKHEZ