Hello Termékenység Tudatosság

Rontja-e a biciklizés, a szauna, az ülésfűtés vagy épp a forró fürdőzés a nemzőképességet?

A herék nem véletlenül helyezkednek el a herezacskóban - vagyis a hasüregen kívül - ugyanis a szervezet belső hőmérséklete túl magas a hímivarsejtek megfelelő termelődéséhez és éréséhez – ehhez az ideális hőmérséklet 34-35 Celsius-fok között van.

Kutatások szerint a here hőmérsékletének akár 0,8 Celsius-fokos, tartós emelkedése a spermiumtermelés átmeneti zavarát okozhatja. Ennek megfelelően, a gyakran, vagy hosszan történő forró fürdőzés, szaunázás átmenetileg ronthatja a spermiumok mennyiségét és minőségét, a tervezett fogantatás időszakában ezek kerülése javasolt. Hasonló okból káros lehet a túl szoros nadrág/alsónadrág viselése, vagy a túlzásba vitt ülésfűtés használata is.

Kerékpározás – különösen a hosszútávú és egészségtelen alakú nyeregben történő bringázás esetén – a prosztatára illetve ondóhólyagokra kifejtett fokozott nyomás és keringési zavar miatt szintén kedvezőtlen hatással lehet a nemzőképességre. Egy klinikai vizsgálat szerint, ha egy férfi heti öt óránál többet biciklizik, a spermaképe mérhetően romolhat.

VISSZA A TÖBBI CIKKHEZ