Hello Termékenység Tudatosság

Általánosan a HPV fertőzésről

A HPV azaz Humán Papilloma Vírus egy bőr-bőr kontaktussal terjedő vírusfertőzés, mely leggyakoribb terjedési útja a szexuális kontaktus. A humán papilloma víruscsaládnak több száz tagja ismert, humán fertőzést a nemi traktus területén azonban kb. 50 típus okozhat. Ezeken belül megkülönböztetünk alacsony, illetve magas rizikójú csoportokat a méhnyak hámelváltozásainak, méhnyakdaganatnak a kialakítása szempontjából.

HTT10252

Statisztikai adatok szerint a szexuálisan aktív populáció több mint 80%-a – saját véleményem szerint ez manapság már magasabb szám – élete során legalább egyszer megfertőződik a HPV valamely típusával. A szexuális élet megkezdésével a HPV akár több típusa is jelen lehet egyszerre a méhnyak területén, majd a kor előrehaladtával és a párkapcsolat állandósulásával már inkább jellemző, hogy csak egy vírustípus van jelen vagy nincs is HPV fertőzés. Egy-egy fertőzés - különösen a magas rizikójó HPV fertőzés – leküzdése akár 2-4 évet is igénybe vehet. Ennek hátterében a HPV fertőzés és az immunrendszer viszonya áll, ugyanis a vírus sejten belül elhelyezkedve nehezíti az immunrendszer általi felismerést, illetve a vírus direkten, az immunrendszerre is hat, nehezítve az idegen jelenlétének észlelését és a megfelelő immunválasz kialakulását. Mindez azonban ép immunrendszer mellett még nem feltétlen aggasztó, ilyenkor teendőnk a megfelelő időközönként kontroll vizsgálaton való részvétel, lehetőség szerint kolposzkópos vizsgálattal egybekötve.

Vannak bizonyos állapotok, melyekben ismert, hogy a HPV fertőzés gyorsabban tud elváltozást okozni. Ezek elsősorban olyan betegségek, melyek az immunrendszer csökkent működésével járnak akár közvetlenül, akár közvetetten pl.: immunrendszeri betegségek, mint az AIDS betegség vagy autoimmunbetegségek, melyek miatt immunrendszert elnyomó gyógyszerek szedése szükséges. A terhesség szintén egy másabb állapotban lévő, kevésbé reaktív immunrendszert eredményez, melyhez a hormonrendszer jelentős változása is hozzáadódik, ugyanis az ennek következtében kialakuló mikrobiom (hüvelyflóra) változás is hozzájárul a HPV fertőzés tartós fennmaradásához, illetve hámelváltozás gyorsabb kialakításához.

Terhesség alatt gyakrabban látjuk a méhnyak hámelváltozások gyorsabb előrehaladását, azonban relatíve ritka, hogy terhesség előtt felimert súlyos hámelváltozásból a terhesség alatt valódi daganat alakuljon ki. Ennek alapján a terhesség alatt gyakoribb, specialista által végzett kontroll kolposzkópos vizsgálattal egybekötve javasolt. Megemlítendő, hogy szükség esetén a második trimesztertől akár a problémát megoldó konizáció is végezhető alacsony szövődményrátával, azonban ezt csak akkor indokolt elvégezni, ha invazív, azaz valódi rosszindulatú folyamat lehetősége felmerül.

A cikket írta: Dr. Lukács Edina
Szerkesztő: Dr. Vesztergom Dóra

 

Felhasznált irodalom:

1. Condrat CE, Filip L, Gherghe M, Cretoiu D, Suciu N. Maternal HPV Infection: Effects on Pregnancy Outcome.

Viruses. 2021 Dec 7;13(12):2455. doi: 10.3390/v13122455. PMID: 34960724; PMCID: PMC8707668.

2. Nigel Pereira, Katherine M. Kucharczyk, Jaclyn L. Estes, Rachel S. Gerber, Jovana P. Lekovich, Rony T. Elias,

Steven D. Spandorfer, "Human Papillomavirus Infection, Infertility, and Assisted Reproductive

Outcomes", Journal of Pathogens, vol. 2015, Article ID 578423, 8 pages, 2015.

https://doi.org/10.1155/2015/578423

3. REVIEW| VOLUME 40, ISSUE 2, P229-237, FEBRUARY 2020 Human papillomavirus infection and female

infertility: a systematic review and meta-analysis Shuang Yuan, Yichao Qiu, Yuanyuan Xu, Hongjing Wang.

Published:November 15, 2019 DOI:https://doi.org/10.1016/j.rbmo.2019.10.019

4. Wu YM, Wang T, He Y, Song F, Wang Y, Zhu L, et al. Clinical management of cervical intraepithelial

neoplasia in pregnant and postpartum women. Arch Gynecol Obstet 2014 May;289(5):1071-7 Available

from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24196304.

5. Coppolillo EF, DE Ruda Vega HM, Brizuela J, Eliseth MC, Barata A, Perazzi BE. High-grade cervical

neoplasia during pregnancy: diagnosis, management and postpartum findings. Acta Obstet Gynecol

Scand 2013 Mar;92(3):293-7 Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22880637.

6. Gardasil9 – alkalmazási előírás: https://www.ema.europa.eu/en/documents/productinformation/gardasil-9-epar-product-information_hu.pdf

VISSZA A TÖBBI CIKKHEZ