Hello Termékenység Tudatosság

HPV fertőzés a terhesség alatt

Terhesség alatt felismert vagy ismert HPV fertőzés alatt létrejött terhesség esetén gyakori kérdés, hogy a hámelváltozáson túl milyen problémát okozhat a fertőzés, veszélyes lehet-e a magzat fejlődésére és befolyásolhatja-e a szülés módját. Gyakran találkozunk a családtervezés időszakában azzal a kérdéssel, hogy vajon a teherbeesést befolyásolj-e a HPV fertőzés.

Eddigi ismereteink szerint egyértelmű bizonyíték nincs arra, hogy a teherbeesést, a magzat fejlődését, a terhesség lefolyását és a szülés módját befolyásolná oly mértékben a HPV fertőzés, hogy az egyértelműen káros legyen és türelemre intsük a vágyott terhesség bekövetkeztét vagy esetleg befejező javaslatot adjuk a már megfogant terhességre vonatkozóan. Tehát ismert HPV fertőzés mellett lehet gyermeket tervezni és a megfogant terhességet nem szükséges megszakítani. Egyelőre relatíve kis esetszámú vizsgálati eredmények állnak rendelkezésre a terhesség alatti HPV fertőzés hatásait illetően és fontos megjegyezni, hogy a legtöbb esetben nem egyértelmű a HPV kizárólagos hatása. Vizsgálatok azonban felvetették a HPV szerepét a megtermékenyítő képesség – elsősorban férfi oldalról -, a spontán vetélés, idő előtti burokrepedés, koraszülés, a magzat növekedésének lemaradása, alacsony születési súly, magzat elhalása, terhességi magasvérnyomással járó állapotok kialakulásában.

HTT10253Ezen terhesség alatti problémák mindegyikéről ismert, hogy több, már tudományosan alátámasztott tényező, illetve sok esetben ismeretlen ok áll hátterükben, melyekhez esetleg a HPV hatása hozzáadódhat, azonban egyértelműen egy esetben sem tudták kimutatni a HPV kizárólagos hatását a különböző terhességi állapotok kialakulásában. Emiatt, amennyiben egészséges hölgy szeretne gyermeket vállalni, önmagában a HPV fertőzés nem képezheti ennek orvosilag/tudományosan megalapozott akadályát. Gyakori probléma, hogy HPV pozitív esetben automatikusan császármetszéssel zárul a terhesség.

Ismert HPV fertőzés esetén két esetben javasolt a császármetszés.

1. Ha alacsony rizikójú HPV fertőzés okozta szemölcs látható a méhnyak, illetve szülőcsatorna területén – az alacsony rizikójú HPV fertőzés rosszindulatú daganatot nem okoz, azonban talaján vírusos nemiszemölcsök jöhetnek létre, melyek rendkívül fertőzőek és a szülés során, amennyiben a szülőcsatorna területén vannak ezek jelen, a születendő magzat légútjába jutva kevesebb, mint 4% eséllyel vissza-vissza térő légúti papillomatosist okozhat –

2. Valamint a másik császármetszés indikáció, ha a HPV fertőzés talaján már kialakult rosszindulatú méhnyakdaganat van jelen – legtöbb esetben ez már a terhesség előtt is fennálló, idejében fel nem ismert elváltozás.

A magas rizikójú HPV fertőzés nem képezi császármetszés indikációját fennálló, akár súlyos fokú hámelváltozás esetében sem, sőt megfigyelések szerint hüvelyi szülést követően a hámelváltozások regenerációja gyakoribb a szülés során a méhnyakat ért trauma utáni immunreakció, illetve a terhesség befejezte után ismét 100%-on működő immunrendszer hatására. Ez a magyarázata annak is, hogy a terhesség alatt látott, HPV fertőzés talaján kialakult méhnyak hámelváltozások – míg a terhesség alatt az előbbieknek megfelelően rosszabb képet mutathatnak - szülés után sokszor kevésbé aggasztó képet festenek, melyet biopszia vétel után a szövettan is alátámaszt. Természetesen ezt azonban csak orvos állapíthatja meg és a szülés után erre hagyatkozva a kontroll vizsgálatot elhagyni, orvosi vizsgálat nélkül nem lehet. Szintén gyakran felmerülő kérdés a terhesség alatti HPV vakcináció. Hivatalosan, a gyártó ajánlása szerint az oltási sor felfüggesztendő a felismert terhesség pillanatában, azonban a terhességet megszakítani nem ajánlott a röviddel az oltást követően felismert terhesség esetén. Egyértelmű bizonyíték nincs arra vonatkozóan, hogy a magzat fejlődését vagy a terhesség kimenetelét az oltás befolyásolná abban az esetben, ha a vakcináció terhesség alatt következik be, de ezt etikai okokból nem is vizsgálták, így elővigyázatosságra int a gyártó.

A cikket írta: Dr. Lukács Edina
Szerkesztő: Dr. Vesztergom Dóra

 

Felhasznált irodalom:

1. Condrat CE, Filip L, Gherghe M, Cretoiu D, Suciu N. Maternal HPV Infection: Effects on Pregnancy Outcome.

Viruses. 2021 Dec 7;13(12):2455. doi: 10.3390/v13122455. PMID: 34960724; PMCID: PMC8707668.

2. Nigel Pereira, Katherine M. Kucharczyk, Jaclyn L. Estes, Rachel S. Gerber, Jovana P. Lekovich, Rony T. Elias,

Steven D. Spandorfer, "Human Papillomavirus Infection, Infertility, and Assisted Reproductive

Outcomes", Journal of Pathogens, vol. 2015, Article ID 578423, 8 pages, 2015.

https://doi.org/10.1155/2015/578423

3. REVIEW| VOLUME 40, ISSUE 2, P229-237, FEBRUARY 2020 Human papillomavirus infection and female

infertility: a systematic review and meta-analysis Shuang Yuan, Yichao Qiu, Yuanyuan Xu, Hongjing Wang.

Published:November 15, 2019 DOI:https://doi.org/10.1016/j.rbmo.2019.10.019

4. Wu YM, Wang T, He Y, Song F, Wang Y, Zhu L, et al. Clinical management of cervical intraepithelial

neoplasia in pregnant and postpartum women. Arch Gynecol Obstet 2014 May;289(5):1071-7 Available

from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24196304.

5. Coppolillo EF, DE Ruda Vega HM, Brizuela J, Eliseth MC, Barata A, Perazzi BE. High-grade cervical

neoplasia during pregnancy: diagnosis, management and postpartum findings. Acta Obstet Gynecol

Scand 2013 Mar;92(3):293-7 Available from: http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22880637.

6. Gardasil9 – alkalmazási előírás: https://www.ema.europa.eu/en/documents/productinformation/gardasil-9-epar-product-information_hu.pdf

VISSZA A TÖBBI CIKKHEZ