7 alapvető tény a PCO szindrómáról

 1. Mit jelent a PCO szindróma (PCOS)?

A policisztás ovárium szindróma (PCO szindróma) a leggyakoribb endokrinológiai probléma, amely minden hetedik fiatal nőt érint. Egy komplex hormonális és szénhidrát anyagcsere problémáról van szó. 

 1. A PCOS leggyakoribb tünetei

A PCOS-ben jelentkező tünetek igencsak változatosak lehetnek, a panaszok jellege általában függ az életkortól.

A 25-35 éves korosztályban a leggyakrabban meddőség miatt fordulnak szakemberhez PCO szidrómával a páciensek, a fiatalabb lányok pedig túlsúly, pattanásos bőr és a fokozott szőrnövekedés miatt, életkortól függetlenül jelentkezhet testképzavar, hangulatingadozás,  depresszió.

 1. Mi kell a nőgyógyógyász-endorkinológus szakembernek a diagnózis felállításához?
 • - Laborvizsgálat, hormonális kivizsgálás
 • - Nőgyógyászati  ultrahang vizsgálat
 • - A tünetek, és a pontos kórtörténet kikérdezése
 1. Ciszták vannak a petefészekben?

A PCOS, a policisztás ovárium szindróma elnevezés helytelenül utal arra, hogy a petefészekben sok ciszta van. Az ultrahangos vizsgálattal valójában nem cisztákat látunk, hanem pár mm-es kis tüszőket, amelyek a hormonális zavar miatt nem tudnak megfelelően érni. A tüszőérés befejezetlen marad, általában tüszőrepedés sincsen. Így érett petesejt sincs, amely kiszabadulhatna a tüszőből. Így a ciklus rendszertelenné válik, és az is előfordulhat, hogy nehezen jön a baba.”

 1. Hogyan alakul ki a PCOS?

A PCOS kialakulása mögött részben genetikai hajlam áll, a rendszertelen életmód, a nem  megfelelő táplálkozás és a mozgásszegény életmód szerepe vitathatatlan, de  felelőssé tehetők a várandósság alatti anyai hormonok magzati hatásai is.

 Az androgének és az inzulin nevű hormon tehetők felelőssé  a PCOS tüneteinek kialakulásáért. Emellett nem mindegy , van-e túlsúly. Az elhízás növeli ezeknek a hormonoknak a termelését, így még markánsabbak lesznek a tünetek. Ugyanez igaz fordítva is, ha csökken a testsúly, általában a tünetek is javulnak.

Az alábbi ábra jól magyarázza a tünetek kialakulását:

1028

 1. Mit jelent az inzulinrezisztencia?

Az inzulinrezisztencia a PCO szindrómára jellemző kóros anyagcsere állapot. Egy tanulmány szerint a   PCO szindrómások 85 %-a inzulinrezisztens. Minél nagyobb a túlsúly, annál gyakoribb az inzulinrezisztencia, mely tovább fokozza a tüneteket.

Az inzulin egy hormon, amely a vércukorszintet szabályozza.  Ha a véráramba cukor kerül, az inzulin elválasztása fokozódik, amely azáltal csökkenti a vércukorszintet, hogy serkenti a sejtek cukorfelvételét. Ha a sejtjeink nem megfelelően érzékelik az inzulint, azaz inzulinrezisztensek, akkor a megfelelő hatás eléréséhez sokkal több inzulin kell, mint amennyire normál esetben szükségünk lenne.

 Az inzulinrezisztencia a szénhidrát anyagcsere-zavarnak az első lépése. Ha  az életmód nem rendszeres, nincs heti rendszerességgel legalább 3 alkalommal sport, vagy fizikai aktivitás , és a táplálkozás nem megfelelő,  később magas vércukorszint alakul ki a magas inzulinszintek mellett, amely csökkent cukor intoleranciához, és végül cukorbetegséghez vezet, ami már egy visszafordíthatatlan betegség.

A magas inzulinszint fokozza az androgén termelést is, az androgének meg tovább fokozzák az inzulinrezisztenciát. Ez egy ördögi kör.

Rendszeres testmozgással és folyamatos, megfelelő diétával javítani lehet az inzulinrezisztencián. HA ezt nem tesszük meg, a túlsúly és az inzulinrezisztencia  cukorbetegséghez vezet, ami már egy visszafordíthatatlan állapot.

 1. Mik azok az androgének?

Az androgének úgynevezett férfias jellegű hormonok, melyeket elsősorban a mellékvese és a petefészkek termel. Ezek a hormonok felelősek a férfias testszőrzet kialakulásáért, a bőr zsírosodásáért, a hajhullásért vagy akár a szexuális vágyért.

PCO szindrómában ezeknek a férfias jellegű hormonoknak a túltermelése figyelhető meg.

Ezek a hormonok felelősek az alábbi tünetek kialakulásáért, de fontos tudni, hogy nem mindenkinél alakulnak ki feltétlenül mindegyik tünet:

 • sötét, vastag testszőrzet, a felső ajkakon, az állon, a mellbimbó körül, a bikinivonal felett, a comb belső oldalán vagy a karokon.
 • Pattanásos, zsíros bőr
 • Férfias típusú hajhullás, kopaszodás

Az elhízás tovább fokozza az androgén horomonok termelését, és tovább rontja a tüneteket. Ez egy ördögi kör.

 

A cikket írta: Dr. Vesztergom Dóra szülész-nőgyógyász, endokrinológus, meddőségi specialista

VISSZA A TÖBBI CIKKHEZ