Folsav és a termékenység

Talán sokan tudják, hogy gyermeket tervező hölgyeknek javasolt folsavat szedni már a fogantatás előtt. Újabb kutatások szerint viszont nemcsak a már fejlődő magzatnál vehet részt a velőcsőzáródási rendelleneségek csökkentésében, hanem magában a terhesség létrejöttében is segítheti a nőket. A WHO javaslata B9-vitamin bevitelére (étrendből vagy étrend-kiegészítőkből) felnőtteknek napi 250 mikrogramm (µg) és 600 µg a várandós nőknek, illetve 400-800 µg javasolt a próbálkozás időszakában, a fejlődő magzat velőcsőzáródási rendellenességének megelőzése érdekében.

Egy új kutatás két különböző kísérletből összesen 9.559 nőt vizsgált, melyben azt találták, hogy a fenti ajánlások követése növeli a terhesség létrejöttének esélyét. A folsav étrendi és étrendkiegészítőkből való bevitele pozitívan befolyásolta az egy ciklusból létrejövő terhesség esélyét. Ezzel párhuzamosan, az alacsony étrendi folátbevitel hátráltathatja a termékenységet, ha mellette nem pótoljuk a hiányt étrendkiegészítőkkel. A jelenlegi 250 µg napi beviteli ajánlat a hiányállapot megelőzése céljából a kutatás eredményei alapján kevésnek bizonyul azon nők számára, akik gyermeket szeretnének. Mindkét kutatásban a csökkent fertilitás összefüggött a 250 µg alatti folsavbevitellel. Ha étrendkiegészítőt szedtek a kutatás alanyai, javultak az eredményeik, azonban tablettákkal nem lehetett kiváltani az egészséges, változatos étrendet.

Ételek közül magas folsavtartalmú a máj, a zöldleveles zöldségek (spenót, kelkáposzta, kelbimbó), gyümölcsök, különösen a citrusfélék, teljeskiőrlésű gabonák, hüvelyesek (bab, borsó, lencse), spárga, cékla.

 

A cikket írta: Demeter Dóra dietetikus

VISSZA A TÖBBI CIKKHEZ