Hello Termékenység Tudatosság

Vajon 40 felett a férfiaknál is csökken a nemzőképesség?

Közismert, hogy a nők termékenysége az életkor előrehaladtával folyamatosan csökken, majd a menopauza után megszűnik. Férfiaknál viszont nincs ilyen éles határ az életkorral járó nemzőképesség csökkenéssel összefüggésben.

Az azonban tévhit, hogy minden férfi a sírba viszi a tökéletes nemzőképességét.

Kutatások szerint a férfiaknál is megfigyelhető, hogy körülbelül 35 éves koruktól folyamatosan csökken a vérben lévő szabad tesztoszteron szintje, és körülbelül 40 éves koruktól romlik a spermiumok mennyisége és minősége is. Különösen igaz ez, ha az általános egészségi állapot romlásával, elhízással vagy éppen helytelen életmóddal párosul. Ennek fontos részjelensége lehet, hogy a spermiumérés zavara miatt a hímivarsejtekben található DNS szerkezete károsodik, a molekula töredezik (fragmentálódik). Ez a jelenség fiatalabb korban is előfordul, azonban az ép funkciójú hereszövet képes lehet ennek a javítására.

Idősebb férfiaknál tehát nemcsak a spermiumok mennyisége és minősége, de a sejtek DNS tartalma is romlik. Ennek következtében megnövekszik a terhesség eléréséhez szükséges idő, és gyakrabban következik be korai vetélés.

A gyengébb minőségű DNS tartalmú hímivarsejtek miatt, az idősebb életkorban apává váló férfiak gyermekei között, gyakrabban fordulnak elő bizonyos betegségek is. Ilyen például az autizmus, a Down-szindróma vagy éppen a skizofrénia.

Természetesen mindez nem jelenti azt, hogy az idősebb korosztálynak le kellene mondani a szülővé válás örömeiről, de tisztában kell lenniük az életkorukból eredő kockázatokkal is.

A cikket írta: Dr. Takács Tamás andrológus-urológus szakorvos

VISSZA A TÖBBI CIKKHEZ